Baba kiegészítők, Jelmezek babáknak és kisgyerekeknek, Kiegészítők kisgyerekeknek, Programok a babával és a kisgyerekkel

Jelmezes felvonulás babáknak és kisgyerekeknek

Nem lehet elmenni a nagy Halloween-napi őrület mellett, hiszen hazánkban is egyre több helyen kezdtek el töklámpást faragni a gyerekekkel, vagy programokat szervezni Halloween-nap alkalmából. Amit az angolszász országokban a gyerekek a legjobban élveznek ebben az ünnepben, az a beöltözés, aztán pedig a szomszédolás és az édességbeszerzés. Tudjátok, hogy pontosan mit is jelent a Halloween-nap? A kis áttekintés mellett összegyűjtöttem néhány jelmezötletet, amit érdemes elraktároznotok a februári farsangi szezonra, így majd nem az utolsó pillanatban kell kigondolni, minek is öltözzön be a gyerek! 😉

Mi is az a Halloween ünnep?

“A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. Október 31-én tartják.” (Forrás: Wikipédia)

A kelták az újévet november 1-jén ünnepelték és úgy hitték, hogy ezen az éjszakán “az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába.”  Október 31-én a kelta papok termény és állatáldozatokat mutattak a gonosz állatfiguráknak öltözött rossz lelkeknek, hogy elűzzék őket. Az első halloween fesztivál pedig november 1-jén kezdődött, hiszen az előző nap eseményeinek köszönhetően az emberek állatbőrökbe bújtak és ünnepeltek. Mivel a rómaiak elfoglalták később a kelta területeket, ezért a saját ünnepeiket vegyítették halloween-nel: a holtak emléknapját (ezért van a halottakra emlékezés a kereszténységnél) és a Pomona-napot (ennek köszönhető az alma szimbólum halloweenkor).

Töklámpás és “Trick or Treat!”

A legismertebb halloween-jelkép a világító töklámpás és az Egyesült Államokban a legnépszerűbb a jelmezbe öltözött gyerekek házról-házra járása, édességgyűjtés céljából. Ilyenkor becsöngetnek és megkérdezik, hogy “Trick or Treat!” azaz “Cukrot vagy csínyt!” választhat az ajtónyitó, de általában nem kell csínyt tenniük, mert megkapják az édességet. A jelmezek kiválasztása halloweenkor nagyon nagy szerepet kap, már az egész kisbabákat is beöltöztetik.

Jelmezek Halloween-napra (vagy majd farsangra ;))

Mivel a beöltözés még arra az időre nyúlik vissza, amikor az emberek állatbőrbe bújva ünnepeltek, ezért a legkedveltebbek az állatos jelmezek:

Aztán az elmaradhatatlan “tökös” hangulatúak:

Az ételes témájúak:

És a tárgyak, filmszereplők, ismert emberek életre keltői:

Akkor jelmezgyártásra föl, és irány Halloween éjszakája vagy majd a farsangi bál!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*