Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Strandruha és fejkendő készítése gyerekeknek

Strandruha és fejkendő készítéseGyakran előfordul, hogy amikor a gyerekek kint vannak a víz közelében, nem érdekli őket, hogy van-e rajtuk ruha, vagy nincs, csak hadd menjenek már be a vízbe! Annyira türelmetlenek tudnak lenni, hogy szó szerint tépik le magukról a ruhákat. Ennek megkönnyítésére készítettem egy ruhát kislányoknak a férjem pamutpólójából (már csak a végeredményre ért haza :)), amit egyedül föl és le tudnak venni magukról, nincs benne melegük és nagyon könnyű nekik elkészíteni! És hogy a fiúk se maradjanak ki: a maradék pólóanyagból pedig egy kendőt csináltam, de olyat, hogy hátulról ne fújjon alá a szél!

Hozzávalók:

Strandruha és fejkendő pólóból

– egy nagy méretű pamutpóló (minél nagyobb a kislány, annál nagyobb méretű pólóra van szükség)

– egy másik póló (ha színes pántokat szeretnétek a ruhára)

– olló, cérna, tű, mérőszalag

Elkészítési idő: ruha: 20 perc; kendő: 10 perc

Strandruha elkészítése:

1. Mérjétek le a kislány váll-térd távolságát, illetve a derékbőségét. Ez azért kell, hogy kiderüljön, hogy elég-e a pólóból kivágható anyag, vagy kell még hozzá toldanotok. (Én XXL-es pólót használtam. és az elég volt a 2 éves lányom méreteihez.) A ruha szélessége a kislány derékbőségének kétszerese legyen. (Pl.: az én lányom derékbősége 47 cm és így 94 cm széles anyagra volt szükségem)

Ha van egy kisruha, mai jelenleg jó a lányzóra, akkor azt is használhatjátok szabásmintának!

Strandruha és fejkendő pólóból

Megjegyzés: én amikor kiszabtam, akkor úgy gondoltam, hogy elég lesz a derékbőségének másfélszerese a ruha szélességének, de ez így kicsi lett.:( Látjátok a képen, hogy összeér neki ugyan, de a pántok nem egyenesen állnak, hanem keresztezik egymást. Ez azért van, mert a kiszabás után levágtam még egy jó 10 cm-t, hogy ne legyen rá túl nagy…hát nem lett! :))

2. Terítsétek ki a pólót és vágjatok ki belőle egy négyzetet vagy téglalapot, majd vágjátok szét az egyik oldalán (ha van oldalvarrás, akkor annak a mentén és aztán a varratot vágjátok majd le).

Strandruha és fejkendő pólóbólStrandruha és fejkendő pólóból

Vágjatok ki így összehajtott állapotban egy váll-ívet a kisruha alapján, vagy ha az nincs, akkor egy “c” betű formát az anyag szétvágott oldalainak tetején.

Strandruha és fejkendő pólóból

3. Vágjatok le a póló szélességében 2×3 csíkot – én itt egy másik színű pólót használtam – és tűzzétek össze őket az egyik végükön. Kezdődhet a hármas fonás. Kb. 20 cm-nyi fonatot készítsetek pántonként.

Strandruha és fejkendő pólóbólStrandruha és fejkendő pólóbólStrandruha és fejkendő pólóból Strandruha és fejkendő pólóból

4. Tűzzétek oda a pántokat a ruha kivágott íveihez és próbáljátok rá a kislányra. Ilyenkor lehet még változtatni a pánt hosszán, vagy a váll kivágásán. Ha már jó a ruha, akkor varrjátok a ruha belsejéhez a két fonott pántot.

Strandruha és fejkendő pólóból Strandruha és fejkendő pólóból

A strandruha felvétele: álljatok a gyerek háta mögé a kinyitott ruhával a kezetekben úgy, hogy a két pántnál fogjátok, mintha két szárny lenne. Először akasszátok elől a gyerek bal vállára a jobb kézben lévő pántot, majd a bal kézben lévő pántot a jobb vállára. Így keresztezi egymást a ruha két oldala és így fog rajtamaradni.

Kendő elkészítése

1. Mérjétek meg a baba vagy kisgyerek fej körfogatát (a homlokán átvezetve a mérőszalagot a tarkójához) ás a homlok-tarkó távolságát (ezt pedig úgy, hogy kb. a homlok közepétől hátrahúzzátok a centit a tarkójáig, “tarajszerűen”). A fej körfogat méretéhez adjatok hozzá 15 cm-t, a homlok-tarkó távolsághoz pedig 5 cm-t (ha felhajthatósra szeretnétek a kendőt).

Vágjatok ki egy háromszöget a kapott méretek alapján a maradék póló anyagból.

Strandruha és fejkendő pólóból Strandruha és fejkendő pólóból

2. Ha szeretnétek díszítést, akkor a kendő belsejére varrjátok rá, hogy amikor fel van hajtva, akkor látszódjon.

Strandruha és fejkendő pólóból

És akkor irány a strand, most már nincs kifogás, hogy nem vesznek föl semmit a gyerekek! 🙂

Strandruha és fejkendő pólóból

Strandruha és fejkendő pólóból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*