Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Kötött pulóverből kesztyű, sapkasál gyerekeknek

Biztos Nektek – vagy valamelyik családtagotoknak például Apának;) – is van olyan kötött pulóveretek otthon, amit már nem hordtok, de nem is dobjátok ki/adjátok oda valakinek, mert hátha még jó lesz egyszer…..Jó hírem van, ez az “egyszer”, most eljött! Elő a már nem használt kötött pulóverekkel és készítsetek belőle a gyerekeknek egy “egy ujjas kesztyű-sapkasál” szettet, amelyhez még varrógép sem kell, csak tű, cérna és egy olló, mert a pulóver bizony újra lesz hasznosítva!

Hozzávalók:


– kötött pulóver (ha van, akkor mindenképp mintásat válasszatok, mert a mintát jól ki lehet majd használni az egyes daraboknál)
– tű, cérna (legalább hímzőfonal vastagságú, de ha van kötéshez használandó fonalatok, az még jobb), olló- zsinór, szalag- meglévő kesztyű, kapucnis pulóver/sapka szabásmintának

Elkészítési idő: az egy pár kesztyű kb. 40 perc, a sapkasál kb. 1 óra

Elkészítés:

1. Először a kesztyűk készülnek el: a pulóver aljára tegyétek a mintakesztyűt, vagy a gyerek kezét, ha engedi. Úgy helyezzétek el, hogy a pulóver alsó passzérésze a kesztyű csuklórésze lesz. Vágjatok ki legalább 1 cm-rel nagyobb darabot a kesztyűkből úgy, hogy a pulcsi elejét és hátát összefogjátok. Ismételjétek ezt meg a másik darabbal is.

2. Kifordítva a két darabot tűzzétek össze és kezdjétek el összevarrni körbe ferde átöltéssel. Ezt a másik darabbal is ismételjétek meg, majd fordítsátok ki őket.

(Ferde átöltés: http://www.mammba.hu/ezt-en-is-megcsinalom-kreativ-otletek-babaknak-mamaktol/ezt-en-is-megcsinalom-nyari-babakalap-keszitese-varrogep-nelkul, 12. pont)

Csak azért, hogy a kesztyűket ne kelljen mindig keresgélni, varrjatok egy zsinórt a kesztyűk csuklórészének belsejébe és így mehet a kabátba:

3. Jöhet a sapkasál: ez egy sapka egyben egy sállal, így nem kell külön darabokat készítenetek. Először helyezzétek a szabásmintaként szolgáló kapucnit vagy sapkát a pulóverre úgy, hogy minél feljebb tegyétek rá a pulóverre, így a sálrész hosszabb lesz. (Én a minta miatt fektettem a kapucnit a hasrész tetejére, ezáltal rövidebb a sálrész hossza.)

Vágjatok ki legalább 1 cm ráhagyással egy “L”-betűt, hátul a nyakrésznél pedig egy szép ívet szabjatok.

4. Fordítsátok ki a darabokat és tűzzétek össze őket. Először a sapkarész homlok-tarkó vonalát varrjátok össze ferde átöltéssel.

Az arc körüli rész beszegésére használjatok pelenkaöltést.

TIPP: Én kihasználtam a mintában lévő cikkcakkokat, ha Nektek is mintás a pulóver, érdemes úgy szabni, hogy ezzel érdekesebbé tehetitek majd a sapkarészt. Javaslom itt a minél vastagabb fonál használatát, mert sokkal szebben mutat!

(Pelenkaöltés: http://www.mammba.hu/ezt-en-is-megcsinalom-kreativ-otletek-babaknak-mamaktol/ezt-en-is-megcsinalom-nyari-babakalap-keszitese-varrogep-nelkul, 8. pont)

A sálrész beszegésére lehet a ferde átöltést használni, aki aprólékosabb munkát szeretne, annak ajánlom a pelenkaöltést.

5. El is készült a sapkasál is. Mivel a fejhez nem simul hozzá, ezért én fűztem bele egy madzagot (nekem cipőfűző volt kéznél), ami helyett jól mutat egy színes, kb. fél cm vastag szaténszalag is. Ezt könnyen, biztosítótűbe szúrva vezessétek végig a sapka elején és már össze is lehet húzni, hogy az archoz simuljon.

Ne feledkezzetek meg a pulóver két ujjáról sem: készülhet belőle meleg nadrág a gyerekeknek!

 

 

5 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Kötött pulóverből kesztyű, sapkasál gyerekeknek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. Ajánlom a férjed polcának legalsó-leghátsó sorát, vagy a “Rég nem hordott” ruhadarabok tárolóhelyiségét! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*