MammBa PróBa - Terméktesztek

Kipróbáltuk!: Liliputi puhatalpú babacipő

Amikor egy baba feláll, aztán megteszi az első lépéseket még csak kapaszkodva, akkor (is) hatalmas az örömünk, hát még amikor önállóan elindul. Vannak, akik már a baba felállásakor, vannak akik a baba elindulásakor vásárolják meg az első pár cipőt. De mikor, milyen típusú cipőt érdemes venni a parányi lábakra? Egyáltalán kell cipő a babalábra, amikor még nem indul el önállóan? Bőrtalpú vagy merevtalpú legyen? Ebben a cikkben választ kaphattok ezekre a kérdésekre és bemutatok egy kiscipőt, ami megoldást nyújthat az egyik problémára.

Mit kell tudni a babák lábáról?

A babaláb jellemzői A baba talpát vastag zsírpárna borítja, lapos, és a láb boltozatai még nem alakultak ki. A baba lábujjaival is képes fogni, mozgatásukkal pedig a láb izomzatát erősíti. A láb boltozata pedig a járás folyamán alakul majd ki, a lábizmok működése segítségével. Fontos a sarok helyzete: az egészséges lábú kisbaba sarka állás-járáskezdéskor középállásban van és a talpa még egész felületével támaszkodik a talpon. A járás kezdeti időszakában viszont még gyakori, hogy a sarok befelé fordul, de ez nem probléma, nem kell kezelni. Amit érdemes tennetek: rendszeres mozgás, lábtorna (már járni tudó babánál), minél több mezítláb járatás a szabadban(!) és a megfelelő babacipő megvásárlása. Hogyan lehet megalapozni babakorban a problémamentes felnőttkori lábfejet? Itt elolvashatjátok->->-> 

Mikor vegyük meg az első babacipőt?

Ez egy nagyon fontos kérdés, minden szülő elgondolkodik rajta egyszer biztosan. Korábban már írtam erről egy cikket, amelyből a legfontosabb részt ismét szeretném kihangsúlyozni: Az első babacipőt – ami már alkalmas az utcai használatra – csak akkor szükséges beszerezni, amikor a baba ÖNÁLLÓAN, stabilan jár! Ha még mászik, aztán föláll, kapaszkodva lépeget egy kicsit, leül, megint mászik, tesz néhány lépést, visszahuppan – ekkor még inkább akadályozza a mozgásban egy merev talpú cipő vagy szandi, mintsem segítené. Tehát ilyenkor tökéletes megoldási lehetőség a lábának egy vastagabb zokni (szőnyeges lakásban) vagy vastagabb, csúszásgátlós talpú zokni illetve a puhatalpú bőrmamusz zoknival (járólapos lakásban).

Mire figyeljetek a „puhatalpú” bőrmamusz vásárlásakor?

A legtöbb bőrmamusz felsőrésze és a talpa is szarvasmarhabőrből készül, ami nagyon jól szellőzik. Olyat vásároljatok, ahol a gyártó feltünteti, hogy a bőr európai országból származik, vagy megfelel az EU követelményeinek (sajnos nagyon sok gyártó silány minőségű bőrt használ, amelynél még a festés sem tartós, ilyenkor lehet látni, hogy a gyerek zoknija vagy lábfeje „színes”). Ezeket a cipőket babakocsis utazáskor, illetve lakásban érdemes használni, mert általában egy rétegű bőr a talpuk, ami nem tudja megvédeni a parányi talpakat a sérülésektől és a hidegtől. Van viszont egy kivétel…

…a Liliputi PUHAtalpú babacipő!

Liliputi puhatalpú cipők A kisfiam Kán, éppen a mászós-felállós-kapaszkodva lépegetős korba került, és mivel ebben a mozgásfejlődési fázisban még nem szükséges gumitalpú cipő (észrevettétek, hogy mászáskor például nagyon zavarja a lábukat, ha merev orrú cipő van rajtuk, mert nem simul a lábfejük a talajra?), ezért keresgéltem bőrtalpú megoldást és így találtam rá a Liliputi babacipőkre.

Liliputi puhatalpú cipők

Az már elsőre megtetszett, hogy Magyarországon, egy kis őrségi manufaktúrában készítik őket (nekem ezek az értékek azért fontosak, mert a végzettségem szerint cipőtervező és készítő vagyok, így mindig örömmel tölt el, ha találok ezzel foglalkozó kis cégeket!), EU szabványok által elfogadott bőrökből.

Liliputi puhatalpú cipők Liliputi puhatalpú cipők

Bevallom őszintén, hogy a „puhatalpú cipőcskéket” mindig csak zoknihelyettesítőknek tartottam és bőrtalpú mamuszoknak neveztem, mert egy hideg, járólapos burkolatú lakásban (mint a miénk), vagy esetleg a szabadban nem sok védelmet nyújtanak a talpnak és felvéve egyáltalán nem puha hatásúak. A vékony bőrtalp nem is tud úgy szigetelni, mint egy hajlékony gumitalp, kivéve, ha a bőrtalp nem 1rétegű. És itt jön be egy újabb pluszpont a Liliputinak, ugyanis az általuk készített PUHAtalpúak 3rétegű talppal készülnek: a bőrbélés és a hasított bőrtalp között van egy 3 mm vastagságú szivacsréteg is! Ezáltal tényleg puhatalpú a cipőcske és még a hideg talajtól is védi a babalábakat, így zokni nélkül is viselhető! (Akinek járólapos a lakása: amíg a baba csak gyakorolja a felállást és a lépegetést, addig egy kicsit csúszik a cipő talpa a talajon, aztán mikor már rutinosabb lesz a bébi, akkor erősebben tartja a lábait és nem csúsznak majd szét.)

Könnyű föl és levenni?

Liliputi puhatalpú cipők A gyerekek nagy felfedezők, először levenni tanulják meg a rajtuk elérhető távolságban lévő ruhákat, cipőket. Mivel Kán a szandált próbálta – ami fazonjából adódóan tépőzárasan záródik -, rögtön el is kezdett kísérletezni a tépőzárral, de csak odáig jutott, hogy ki-be nyitogatta a pántot, le nem vette. Ez valószínűleg a bokarészen lévő gumírozásnak köszönhető. Fölvenni nagyon egyszerű, a gumis bokarészt könnyen ki tudjuk tágítani a baba lábfejméretére.

Ha már szandál, akkor a melegben szellőzzön is a láb!

Mivel a bőrtalp nagyon jól szellőzik, kipróbáltam, hogy Kánra zokni nélkül adtam rá a Liliputi szandit (babakocsiban ült, illetve füves részen lépegetett kapaszkodva) és a 25 fokos hőmérséklet ellenére sem izzadt bele a lába! Összességében nagyon elégedett vagyok – és úgy látom a kisfiam is – a Liliputi szandállal, nagyon jó színkombinációkban kapható fiúknak, lányoknak egyaránt, és tetszik, hogy a talp színe harmonizál a felsőrész színével is. Azoknak a babáknak tökéletes benti és (homokos vagy füves talajon) kinti viselet, akik a felállásnál és a kapaszkodva lépegetésnél tartanak, vagy még nem járnak magabiztosan, illetve babakocsiban szuper kocsicipő minden korosztálynak. Liliputi puhatalpú cipők

A Liliputi szandál ára: 5190 Ft

Kapható: http://www.liliputi.hu/puhatalpu-cipo

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak vagy mamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*