MammBa PróBa - Terméktesztek

Kipróbáltuk!: Ecover mosószer, öblítő, folttisztító, padlótisztító

Amikor Anyukává válunk, az a célunk, hogy mindenből a lehető legjobbat adjuk meg a gyermekünknek: a legjobb minőségű pelust és popsitörlőt igyekszünk megvásárolni, aztán a legegészségesebb ételeket próbáljuk elkészíteni, a lakást is minél „bacimentesebbé” szeretnénk tenni és fontos lesz az is, hogy a baba ruháit kímélően mossuk tisztára. Megfigyeltem, hogy sok Anyuka – én is – a gyerek születése után kezd kipróbálni környezetbarát módszereket a mosáshoz, takarításhoz. A mosódió, mosószóda, nátrium-perkarbonát, ecet, epeszappan, szódabikarbóna megfelelő használatával szuper eredményeket érhetünk el a babaruhák folttisztításánál, mosásánál és a takarításnál is. Ezeken kívül viszont létezik egy Ecover nevű öko-tisztítószer család, amelyből néhány termék tesztelésére kért fel a magyarországi forgalmazó.

Először is, mit jelent az, hogy öko-tisztítószer?

A hagyományos (vagy szintetikus) mosószerek, tisztítószerek előállításához mesterségesen előállított vegyületeket használnak fel, még az öko termékek növényi és ásványi alapanyagokból készülnek, ezáltal a termékek nem okoznak allergiát és környezetkímélők (nemcsak a termék, hanem a csomagolása is és az előállítása is).

Például ha egy hagyományos (más néven szintetikus) folyékony vagy por mosószert használunk, annak a fő összetevője a foszfát, aminek funkciója a vízlágyítás, a lúgosság megőrzése, a mosószer csomósodásának megakadályozása, viszont a foszfátos mosóvíz a csatornába és aztán az élővizekbe kerülve a halak pusztulását okozza.

Tudtátok, hogy mitől kékes árnyalatú a fehér ruha?

Ez számomra meglepő volt, mert én is tapasztaltam sokszor a hagyományos mosóporral mosott fehér ruháknál, hogy olyan kékes árnyalatúak. Csodálkoztam is, hogy mivel mostam össze őket :), de nem ez az oka: a hagyományos mosószerek tartalmaznak optikai fehérítő anyagot, ami igazából nem tisztít, hanem egy kék fényt bocsát ki és ettől tűnik kékesen hófehérnek a ruha. De csak tűnik, mert valójában nem lesz fehérebb és ráadásul ez az anyag meg is tapad a textil felületén, ami gyakran okoz bőrirritációt (viszketés, kiütés).

Az Ecover célkitűzése

„Az otthonunk tisztán tartása hatékonyan, környezetbarát, egészség kímélő módon és – nem utolsó sorban – kényelmesen.” Ezt a természetes alapanyagokból előállított mosó és tisztítószerek összetevői mellett még úgy valósítják meg, hogy például a termékek csomagolása (kupak, címke) is újrahasznosítható.

„Jelenleg  40 országban forgalmazzák az Ecover-termékeket. Összesen 35 féle terméket gyártanak Európában(!), a cég öko gyáraiban (Belgiumban, Svájcban és Észak-Franciaországban). Állatkísérleteket természetesen nem végeznek, a gyártás az EU-s szabványok szigorát felülmúló szabályozás mellett folyik.” (forrás: http://hu.ecover.com/)

És akkor a kipróbált Ecover termékekkel kapcsolatos tapasztalataim…

Olyan termékeket választottam, amelyek az Anyukaként napi szinten felmerülő folttisztítás, mosás és takarítás körüli problémákra nyújthat hatékony és környezetbarát megoldási lehetőséget.

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Bemutatom a mosási teszt szereplőit:

1. A kakaóval és narancsos-répás innivalóval leöntött body (=„Anyaaa, a Frida egy kicsit kiborította az innivalót!”)

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

2. A bolognai spagettis bébiétel nyomaival tarkított Macis pulóver (= Apuka etette aznap a gyereket és elmondása alapján „végig gurult egy darálthús-darabka rajta!”:)))

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

3. A kitudjamilyen foltos body (= Ezt már harmadszor mosom és még mindig van egy folt rajta?!?!)

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

4. A piszkos talpú harisnya (= Tipikus kétéves gyerek zoknijának vagy harisnyájának talpa)

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

és a sztárvendég: A frissen leivott virágos pulcsi (=ismét: „Anyaaa, a Frida egy kicsit kiborította az innivalót!”)

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Az első három szereplő a klasszikus, gyerekek által összeszedett foltokkal rendelkezik és én pedig nem az a típus vagyok, aki azonnal kimosom a ruhákból a megszerzett nyomokat, hanem hagyom, hadd száradjon, tapadjon jobban a textíliákba. 😉 Ezért örültem az Ecover termékeknek, hogy itt az ideje kipróbálni, hogy milyen gyors és hatékony ellenszere lehet még a lustaságom miatt beszáradt étel és italfoltok eltávolításának.

Minden Anyuka kedvenc tevékenységei: folttisztítás és mosás

Az Ecover folteltávolítóban az első látásra megtetszett, hogy a flakon tetején tulajdonképpen egy kefe,

ecover_folteltávolítóEcover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

amelynek segítségével be lehet dörzsölni a folteltávolító szert az anyagba, így megkímélve az ujjaink bőrét a hagyományos dörzsölés miatt.

Mielőtt ezt megtettem, benedvesítettem hideg vízzel az első három szereplő foltjait és úgy nyomtam egy kis mennyiségű szert rájuk, majd jól bedörzsiztem az folteltávolítót.

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Arra érdemes figyelni, hogy a folt alá tegyétek be a kezeteket, mert nekem először a nagy dörzsölésben a folt átütött a ruha túloldalára (aztán gyorsan ki is jött). Célszerű nem fektetve dörzsölni, hanem függőlegesen tartva a ruhát, mert lefektetett helyzetben akarva akaratlanul is nyomtam folyamatosan a tubust a dörzsölés közben. 🙂 A használati utasítás szerint nem kell megvárni, hogy a foltok beszáradjanak, így rögtön bedobtam a ruhákat a 40 fokos mosóprogramba, amihez az Ecover antiallergén folyékony mosószert használtam és az Ecover virág illatú textilöblítőt  ami nagyon visszafogottan virág illatú).

ECOVER_antiallergén Folyékony_mosószer_HU16  ECOVER_Öblítő_Virágillat_HU21

Kis kitekintés, mielőtt a folteltávolítás eredményére visszatérnék: a mosószer nagyon kellemes levendulás illatú és két kupaknyit tettem belőle egy 5 kg-os mosóprogramhoz, még az öblítőből másfél kupaknyit. Érdemes betartani a használati utasításon szereplő mennyiségeket, mert ezekkel a mennyiségekkel is tiszták lesznek a ruhák, nem kell „szemmértékkel” lottyingatni. Az öblítő kupakja pont olyan széles, hogy belefér az öblítős tartályba, így a teljes kupaknyi mennyiség tényleg a megfelelő helyre megy.

Szóval lejárt a mosóprogram és nagyon vártam az eredményt, mert eddig azt vettem észre, hogy a beszáradt, főleg narancsszínű foltokkal többet kellett „babázni”, mint egy egy alkalmas foltkezelés és rögtön mosás. Teregetés és száradás után ez lett a végeredmény:

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

…hát igen, sajnos az első 3 szereplőnél csak némi halványulás látható a beszáradt foltokon. A harisnyát is itt említem meg, mert nála a 40 fok segített.

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Sőt, tettem be olyan ruhát is, amit nem kezeltem a folteltávolítóval, és a sima folyékony mosószer kiszedte a rajta lévő „pecséteket”. Ja, és élénk színű ruháknál is kijött a folt, az anyag színe viszont nem!

Nem adtam fel, kipróbáltam az első 3 szereplőn újra az Ecover folteltávolítót, csak másodszor 60 fokos programmal mostam – ami igaz, hogy jóval több energiahasználattal jár, de kíváncsi voltam – íme az eredmény:

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Ezzel működött és azt tapasztaltam, hogy a narancs és pirosas árnyalatú, beszáradt foltok kivételével a többivel teljesen jól elbánik a folteltávolító és a 40 fokos mosási hőmérséklet.

“Anya, miért mosod a fogát a pulcsinak?”

És itt lép színre a sztárvendég, azaz a Virágos pulcsi, amit pont az előbb ivott le a gyerek a jó kis narancsos-répás itallal, én meg fogtam, lekaptam róla és a foltra engedtem egy kis hideg vizet, ment rá az Ecover folteltávolító, dörzsi a kefével (jött a kérdés:”Anya, miért mosod a fogát a pulcsinak?”:)) és AZONNAL kijött a folt, még csak mosógépbe sem kellett tennem.

Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje Ecover folteltávolító, folyékony mosószer és öblítő tesztje

Szóval rá kellett jönnöm, hogyha változtatok a szokásaimon és a foltokat a lehető leghamarabb próbálom meg eltávolítani, akkor szuperül működik az Ecover termék és nagyon praktikus a csomagolása, tehát nyaraláskor, utazáskor, étterembe menetelnél simán befér a táskába – akkora mint egy dezodor – és gyorsan rendbe lehet tenni vele a ruhákat!

Jó tippek még a mosáshoz: Hogyan lehet hatékonyan mosni? Mennyi ruhát tegyünk be a mosógépbe? Hogyan mossunk úgy, hogy aztán ne kelljen vasalni? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kaptok választ az Ecover oldalán megjelent cikkből. http://www.ecoverwebaruhaz.hu/mosasi-tippek-csakis-termeszetes-oko-modon/

A kúszó-mászó babák mellett akár naponta kötelező program: felmosás

Akinek nem szőnyeges a lakása, az tudja, hogy a parkettát, járólapot gyakran kell takarítani az ide-oda loccsant inni és ennivalók miatt, a szálló por falak mellett való porcicásodása miatt. Amikor pedig elkezd a bébi kúszni, aztán mászni, akkor már nem tudjuk megakadályozni az egyik helyiségből a másikba való közlekedését – igaz, hogy ő is szuper portörlőnek bizonyul :)-, meg mégiscsak szeretnénk tisztán tartani a padlót. Erre általában a vegyszeres megoldások közül a fertőtlenítő hatásúakat használjuk, csak engem mindig az zavart, hogy a gyerek mégiscsak tapogatja a kis kezeivel, be is lélegzi, néha még meg is nyalja a padlót, szóval nem tartottam a legjobb ötletnek az előbb említettek használatát.

Az Ecover padlóápolószerét  is kipróbáltam, ami első látásra egy sűrű állagú folyadék és kicsit furcsa illata van.

IMG_3351 Ecover padlóápoló tesztje

Beleöntöttem a langyos felmosóvízbe (5 literbe 2 kupakkal) és a folyadék a vízben feloldódott, majd fehérré változott az egész.

Ecover padlóápoló tesztje Ecover padlóápoló tesztje Ecover padlóápoló tesztje

És az illat! Isteni citromillat lett, de nem az a mű, hanem kellemes, tényleg friss, citromillat! Kíváncsi voltam, hogy mennyi ideig tart majd, de még másnap is lehetett érezni. Ha közvetlenül a járólapot szagoltam meg, akkor ott még 2 nap múlva is. Szépen felszedett minden szennyeződést, meg voltam/vagyok vele elégedve. Ami még megnyugtató, hogy amellett, hogy a gyerek sem lélegzi be a fertőtlenítőszagot, a járólap felülete egy kicsit fényes lett, amit utána láttam, hogy a benne lévő lenolaj okozhat.

Érzékeny bőrű gyerekek, szülők gyakori problémaforrása: fürdés

A kisfiamnak nagyon érzékeny a bőre, ezért voltam kíváncsi, hogy az Ecover tusfürdővel  történő fürdés után csökken-e a kipirosodása. A levendulás illatot kértem – ez most az Ecover webáruházban nem kapható -, ami nyugtató hatású is köztudottan, ezért az esti fürdéseknél azonnal bevetettem. 🙂 A pelus okozta bőrpír fürdés után el is tűnt és az még tetszik, hogy nem lesz habos a víz ettől a tusfürdőtől. Egy dolgot javasolnék a gyártóknak (hátha eljut hozzájuk a véleményem ;)), hogy pont fordítva készíthetnék a tusfürdő dobozát, azaz a praktikus akasztó ne a kupakon legyen, hanem az alján, hogy akár fölakasztva is rögtön lehessen nyomni belőle.

A kipróbált Ecover termékek árai:

Ecover folteltávolító(200 ml): 990 Ft

Ecover antiallergén folyékony mosószer (1,5 l): 2495 Ft

Ecover virág illatú textilöblítő(750 ml): 1029 Ft

Ecover padlóápolószer (1 l): 1290 Ft

Ecover tusfürdő (250 ml): 1190 Ft

Összességében meg vagyok elégedve az Ecover termékekkel, tetszik az, hogy úgy lehet velük tisztítani, hogy a környezetünket sem terheljük tovább, illetve, hogy a termékek csomagolásai teljes mértékben újrahasznosíthatók. Aki még nem próbálta, mindenképp érdemes kipróbálni néhány terméket, mert tényleg kis mennyiségeket kell belőlük használni és így is hatékonyak.

Ecover mosó és tisztítószerek

Az Ecover-ről és a termékekről további információkat itt találtok: http://www.ecoverwebaruhaz.hu/

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak vagy mamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*