Baba kiegészítők, Baba öltöztetése nyáron, Programok a babával és a kisgyerekkel

Mit pakoljak be a babának a nyaraláshoz?

Nyaralás a babával, kisgyerekkel

Eljött végre a nyaralás ideje, lehet utazni hosszabb, rövidebb időre vagy csak leugrani vidékre a Nagymamához a hétvégére, esetleg elrepülni a tengerentúlra. Eddig könnyen ment: fogtam a bőröndöt és indulás előtt (jobb esetben az indulás előtti este) bepakoltam a holmikat, „Majd ha kell valami, azt úgyis tudunk venni!” alapon. Most viszont az első kérdésem az, hogy: Mit pakoljak be a bébinek? Az első hétvégézésünkkor a kocsi csomagtartója tömve volt gyerekcuccokkal: kisbőrönd Frida ruháival, majmos hátizsák a játékoknak, külön szatyor az evéséhez szükséges dolgoknak, babakocsi, hordozó, a sterilizálónak már csak a lábam között volt helye. 🙂 Mindössze három napot-két éjszakát töltöttünk vidéken és rengeteg dolgot nem is használtunk. De akkor mire van szükség igazán a babával közös utazáshoz?

 
 
 

Csomagolási tippek

A baba útikészletét már 2-3 nappal a „nagy utazás” előtt célszerű összekészíteni, így ha valami még hiányzik, azt van időtök megvenni. Általában ez a feladat az Anyákra hárul, mert ilyenkor az Apukák angolosan távoznak a következő mondat kíséretében: „Minek ennyi cucc 3 napra? Nekem egy póló meg egy nadrág elég!”  🙂 (Ismerős?)

Mindig rétegesen öltöztessétek a babát az utazás idejére, mert így könnyebb az úti cél időjárásának megfelelően öltöztetni/vetkőztetni. Ha a jelenlegi tartózkodási helyeteknál jóval melegebb helyre utaztok, akkor le lehet venni róla egy réteget az érkezéskor. Különösen fontos ez, ha klimatizált helyről vagy helyre érkeztek, mindig figyelni kell, hogy a babán a megfelelő menyniségű ruha legyen.

Azt érdemes előre felmérni, hogy van-e mosási lehetőség, mert ha van, akkor nyilván nem kell annyi ruha a babának sem. Azt is kérdezzétek meg, hogy ahová mentek, ott van-e kiságy, ágynemű, , fürdőkád vagy zuhanyzó van-e, etetőszék, mert ha nincs, ezek illetve az ezeket helyettesítő opciók is szükségesek (pl. utazóágy,   összecsukható kádhordozható etetőszékmobil etetőszék, ezt elkészítheted otthon is, ÍGY.)

Az újszülöttel lehet utazni?

Ha nagyon muszáj, akkor lehet – persze a kórházból való út is ennek minősül. A legcélszerűbb autóban utaztani a picit és gyakran megállni a pelenkázás miatt. Repülővel 2-3 hónapos kornál előbb  – és akkor is csak ha muszáj – nem érdemes vinni a bébit, mert a sok ember miatt ki van téve a fertőzéseknek a kis szervezete. Fontos megérdeklődni, hogy az adott országban milyen betegségekre lehet számítani és ha szükséges a megfelelő védőoltáaokat adassátok be a bébinek.

Legyen külön gyerekbőrönd/táska!

A nyaralás ideje alatt használandó gyerekruhákat, játékokat, napi tisztálkodási dolgokat (pelus, popsitörlő is), kiegészítőket tegyétek egy nagyobb méretű bőröndbe. A legpraktikusabb, ha előre összekészítitek, hogy melyik nap mit vegyen föl a baba – a body-tól a zokniig – és ezeket kis átlátszó zacskókba csomagoljátok. Ez azért jó, mert így csak elő kell venni a nyaralásnál és nem kell azon gondolkodni, hogy ezt a ruhát melyik body-val is akartam ráadni?

A pelenkázótáska vagy kézitáska szerepe…

…nagyon fontos! 🙂 Autóval, vonattal vagy főleg repülővel történő utazáskor ebbe kerüljenek az utazáshoz legszükségesebb dolgok az utazás hosszától függően: pelenka, popsitörlő, popsikrém, pelenkázó alátét, textilpelenka vagy papírtörlő, kézfertőtlenítő, papírzsepi, kisméretű zacskók a használt pelusnak, váltóruha, kardigán, takaró, cumi, cumisüveg, előke, innivaló (babavíz is), ennivaló (tápszer, az utazás hosszától függően gyümölcs, zöldség, pép), gyógyszerek (fájdalom és lázcsillapító, lázmérő, hasfájás elleni cseppek)néhány játék – szóval ami bármikor kellhet az utazás során és nem tudjátok a csomagtartó legalján fekvő bőröndből elővenni. A popsitörlőből, popsikrémből érdemes a kis kiszerelésű verziókat beszerezni a kedvenc márkából.

Hűtőtáska

Ez a legpraktikusabb módja az ételek, italok szállításának, főleg nagyobb gyerekeknél. Babáknál a szükséges étel és ital elfér a kézitáskában. A hűtőtáska általában Anya lába közé szorul az első ülésen, hogy tudja teljesíteni a büfészolgálatot:-). Ne felejtsétek el a jégakkukat előző este a mélyhűtőbe tenni! (és reggel kivenni)

Utazás autóval

A legjobb a baba alvásiedjére időzíteni, vagy előtte egy órával elindulni. Hosszabb útnál célszerű megállni 1-másfél óránként, vagy, ahogy a baba tisztábatételi ritmusa van. A megállás idejére érdemes időzíteni az evés-ivást is, mert így el lehet kerülni azt, hogy „Most ihatsz, most Apa nem fékez!” 🙂

A baba vagy nagyobb gyerekek szórakoztatása még egy olyan feladat, amire érdemes előre felkészülni. Mindenképp pakoljatok a kézitáskába, vagy az autóban található tárolókba játékot, könyvet, plüssállatot, kedvenc „pelikét”, cumit (ha van a babának), rágóka, bábozni is lehet, legyen gyerekzene CD a kocsiban, úti játékok.

Utazás autóbusszal, vonattal

A csomagolási mód ugyanaz: bőrönd, kéziztáska, esetleg hűtőtáska. Amit viszont fontos kiegészítő lehet: összecsukhatós babakocsi, bébihordozó. A hordozó mindkét jármű üléseire ráfér, ebben tud aludni, enni a baba. A pelenkázás lehet macerásabb (az ülések általában nem vízsszintes felületűek), a busszal való közlekedésnél pedig az, hogy a nagyobb gyerek nem nagyon tud mászkálni, mert nincs helye. Vonaton érdemesebb kicsi gyerekkel kabinba ülni – ha van – mert ott nyugodtan lehet énekelni, mesélni, akkor általában nem ül be más. 🙂

Utazás repülővel

A nagyobb babával, kisgyerekkel ez a megoldás a legjobb. A csomagolási mód ugyanaz, csak egy dologra kell figyelni: a kézi poggyászba ne kerüljön 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű dolog (étel, ital, kézfertőtlenítő, a tápszerhez szükséges vizet a repülőn kérjétek…). A le és felszállásnál adjatok inni a bébinek, így nem fájdul meg a füle.

 Frida szemeiből olvastam:

„Anya kinyitotta a szekrényemet és pakolja a ruháimat. Közben magában motyog, és hozzám méri őket, aztán azt mondja, hogy „ez csinos lesz!” Nem tudom, mi az a csinos. De ez a rózsaszín virágos dolog (kisbőrönd) ez nagyon tetszik, bele is nézek. Jé, ide tette a ruháimat. Megnézem őket. Hehe-hehe, ezeket ki tudom húzni egyesével. Anya rámszól, hogy ne csináljam, aztán visszarakja megint a rózsaszínba. Dejó, játszik velem! 🙂 Hehe, ezt megint ki tudom húzni, de Anya visszarakja a ruhámat és arrébvisz. Ezek szerint ez nem játék volt. Nem baj, van itt egy másik táska. Hát ez amit mindenhova viszünk magunkkal. Meghúzom ezt a hosszút és hopp, ez kiborult. Áhá, itt van a krém a fenekemre. Hehe, már le tudom csavarni a tetejét. „Frida, azt nemnem!” – mondja Anya és elveszi. Pedig ez jó móka lett volna!”

Persze, és ezt a sok pakolnivalót mind fejben kellene tartanom?

Igen! Nem, mert készítettem egy összefoglaló listát a fentiekről (lehet szűkíteni és bővíteni, ki ahogy szeretné, valamint készítettem kifejezetten strandos összeállítást is), amit ki tudtok nyomtatni és csak kipipálni, hogy mit pakoltatok már be egy-egy gyereknél. Csomagoltatok már nyugodtan, stresszmentesen utazás előtt? Ha még nem, akkor itt a megoldás arra, hogy már a nyaralás elején is tudjatok pihenni, ne pedig boltot keresve popsitörlőért kelljen szaladgálnotok, mert nem hoztatok eleget. Ha szeretnétek letölteni az „Családi utazás előtt mindig nyugodt vagyok!:-)”  – Bepakolnivalók listáját, akkor kattintsatok a képre:

(A lista mentése: Jobb egérgomb -> Mentés másként)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*