Baba öltöztetése nyáron, Kisgyerekek öltöztetése, Programok a babával és a kisgyerekkel

Milyen ruhát adjak a babára, kisgyerekre kánikulában?

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben
Végre elérkezett a várva várt igazi nyár, de a hőséget elviselni felnőttként sem könnyű, a gyerekeknek pedig még nehezebb. Ilyenkor sokkal nyűgösebbek és a még nem beszélő babák nem is tudják elmondani, hogy mit szeretnének ebben a helyzetben, ezért nekünk szülőknek kell próbálkozni. Gyakran elég annyi csak, hogy a peluson kívül nem adunk rájuk más ruhát és máris jobban alszanak napközben. De éjszaka nem fáznak meg pizsama nélkül? És ha napközben kint játszik a kisgyerek, akkor mit adjak rá? Babák és kisgyerekek öltöztetése a nyári hőségben, a lakásban és a szabadban. Erről olvashattok a következőkben.

 
 
 
 
 
 

A baba öltöztetése a nyári hőségben (újszülöttek, kúszó-mászó babák)

Mindig gondoljatok arra, hogy ők még pici babák, de ugyanúgy melegük van a melegben, mint nekünk, felnőtteknek. Gondoljatok arra, ha mi magunkon is csak egy fürdőruhát tűrünk meg, akkor bizony a babát sem kell felöltöztetni például body-rugdalózó kombinációba. Ráadásul a gyerekek imádnak meztelenül lenni, ezt meg is figyelhetitek: ha melegben a néhány hónapos babáról leveszitek a pelust is, elkezd járni keze-lába, gyakran sikongat és kacarászik is!

A lakásban

Ha a lakás hőmérséklete is 25 fok felett van már és nem használtok légkondicionáló berendezést, akkor a még nem mozgó babára bőven elég egy pelus, nem szükséges rá más ruhát adni. Akik már a kúszós-mászós korban vannak, azoknak a babáknak szintén elég a pelus, de ha nincs szőnyeg a lakásban, akkor mindenképp adjatok a lábukra egy picit vastagabb zoknit vagy egy puhatalpú bőrcipőt. A napközbeni alvásoknál nem szükséges betakarni, mert gyakran ez is zavarja őket, és elég akkor is csak pelusban altatni.

Ventilátort is használhattok a baba körül, persze nem direktbe rá irányítva, de ha forog és úgy keveri egy kicsit a meleg levegőt, már akkor is kellemesebb nekik aludni, mintha „áll a levegő”.

Éjszaka

Ha már napok óta hőség van nappal és nem gyűlnek este felhők az égen – mint tegnap – akkor éjszakára sem várható lehűlés, így maradhat a csak pelus éjjel is. Ha hűvösebb éjszaka következik, akkor pedig a pelusra elég egy ujjatlan, vagy rövid ujjú body. Zoknit csak akkor érdemes a babára adnotok, ha éjjel 20-22 fokra hűl a levegő, de figyeljetek arra, hogy ne szorítsa meg a baba bokáját a gumírozás, mert az nagyon kényelmetlen neki.

Ha például melege van (és kizárható az éhség), azt gyakran jelzi úgy, hogy elkezd mocorogni, nyekeregni, korábban felébred a megszokottnál. Tapasztaltátok már ezt? Figyeljétek a babát reggelre, mert ha body-ban aludt és meg van izzadva, akkor az is sok rá éjjelre.

Kint, a szabadban

Pici babákat érdemes babakocsiban kivinni egy kicsit, rátenni a szúnyoghálót és az esernyőt, vagy egy napernyő alá egy plédre lefektetni. Őket is be kell kenni naptejjel, ezt ne felejtsétek el és a legjobb, ha délelőtt 9-10 óra között, vagy délután 16 óra után vannak kint a levegőn.

Ha babakocsiban viszitek ki a még fekvő babát, akkor arra figyeljetek, hogy maximum csak egy textil pelenkát tegyetek alá a kocsiba, mert nagyon be tud melegedni a háta és sapkát se adjatok rá, elég az esernyő, ami árnyékot ad. Ülő babákra természetesen kell a babakalap, mert ők már izegnek-mozognak és piszkálják az esernyőt… 🙂

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha plédre teszitek ki a bébit, akkor elég csak egy pelus és kúszó-mászó babákra pedig pluszban egy babakalap, hogyha elmozognak, akkor is védve legyen az arcuk.

Vízparton

A babák is imádják a vizet, ezt a fürdetésnél is tapasztalhattátok. Ha van kicsi medencétek, tegyetek mellé egy napernyőt, vagy ha ez nincs, a babára adjatok egy kalapot és nyugodtan üljetek be vele és locsoljátok a vízzel. Ilyenkor nem szükséges ráadni alulra semmit: nem baj, ha esetleg belepisil a vízbe, de az úszópelus még fölösleges. Hadd élvezze a meztelenséget! Ha már hason fekvésből fölemeli és tartja a fejét, akkor kevés vízbe így is beletehetitek, persze legyen az álla alatt a kezetek, nehogy „beletoccsanjon”!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha tóparton vagy tengerparton vagytok, akkor is bele lehet vinni kézben fogva egy picit a vízbe, ilyenkor viszont érdemes az úszópelust ráadni és egy kalapot. A nagyon csini fürdőruhát, fürdőnadrágot is kipróbálhatjátok akár az úszópelusra húzva vagy a parton anélkül, de a pici babáknál ez inkább még melegítő tényező. Legyenek minél többet pucéran, mert ez a legideálisabb a melegben a bébiknél.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Kisgyerek öltöztetése a nyári hőségben (már járni tudó gyerekek)

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Az örökmozgó korosztálynál annyi a különbség, hogy a mozgás miatt még jobban kimelegednek a melegben. Ezért őrájuk aztán tényleg nem kellene semmilyen ruha, de ha mégis:

A lakásban

Elég a pelus, vagy ha már szobatiszta a gyerkőc, akkor egy bugyi/alsónadrág, és ha hideg a padló akkor még egy rövidnadrág, hogyha gyakran leül a földre. Ha a lakásban járólap van, akkor mindenképp adjatok rá egy szandált/gumiklumpát vagy egy vastagabb zoknit, mert azért melegben is könnyen föl lehet fázni.

Éjszaka

A nagyobb gyerekeknél már gyakran kellék a takaró és a kispárna, ilyen melegben sem kell őket elvenni, elég ha csak a paplanhuzat van az ágyban takaró gyanánt. Pizsamaként elég rájuk adni egy rövid ujjú body-t, vagy a nagyobbakra rövidnadrágos-trikós pizsamát, lányokra hálóinget. Zokni rájuk sem szükséges és ilyenkor a nyári hálózsák is túl melegnek bizonyul.

Kint, a szabadban

Ebben a korosztályban a szabadban lévő játék aktívan telik, azaz a gyerekek szaladgálnak, másznak, leülnek mindenhova. A peluson/alsóneműn kívül a fiúkra lehet adni egy rövidnadrágot, a lányokra rövidnadrágot, vagy egy könnyű pamutruhát. Füves területen homokozóban legyenek mezítláb, játszótérre viszont adjatok rájuk szandált. Ne feledkezzetek el a napvédelemről sem (naptej, széles karimájú kalap, napszemüveg)!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Vízparton

Még nem szobatiszta gyerekekre elég egy úszópelus, akik már szobatiszták, nekik pedig tucatjával kínálnak a boltok fürdőruhákat, fürdőnadrágokat. Én azt javaslom, hogy vásároljatok fürdőruhát ennek a korosztálynak – mi Anyukák úgysem bírjuk ki, hogy ne vegyünk legalább egyet, igaz? 🙂 – és vagy úszópelussal kombinálva, vagy anélkül lehetnek benne a gyerekek.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Persze gyakori, hogy a csurom vizes fürdőruhát nem viselik el magukon, ilyenkor marad a meztelenség. A vízpartra érdemes gumiklumpát/gumicipőt/gumiszandált beszerezni a gyerekeknek, mert ez utóbbi kettőben a vízbe is be tudnak menni; érdemes még akkor is ezt vásárolni, ha köves tengerpartra utaztok, így nem sérül meg a lábfejük a tengerben való lépkedés közben. Ha a vízparton homokoznak, játszanak a gyerekek és nincsen körülöttük árnyék, akkor legyen rajtuk széles karimájú kalap és felülre adjatok rájuk egy fehér pólót, hogy védje őket a naptól.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

 

A légkondiról…

Azt nagyon fontos megjegyeznetek, hogy a babák és a kisgyerekek sokkal érzékenyebbek nálunk felnőtteknél a hirtelen hideg-meleg váltásra. Tehát ha kint 35 fokos kánikula van és mondjuk bementek a 22 fokra lehűtött lakásba, akkor azt ne hirtelen tegyétek, hanem ha pici babáról van szó, akkor takarjátok be egy vékony pamut takaróval, ha nagyobb gyerekről, akkor adjatok rá egy pólót, vagy egy vékony pulóvert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*