Kisgyerekek öltöztetése, Programok a babával és a kisgyerekkel

Mibe öltöztessem a gyereket ősszel, ha játszótérre megyünk?

Elérkezett az ősz, nincsen már kánikula, így szívesebben viszitek játszótérre a gyerekeket. Kisebbeknek is jót tesz a levegőzés, a nagyobbaknak pedig a játék öröme. De fontos, hogy kényelmes és strapabíró ruhákba, cipőkbe öltöztessétek a gyerkőcöket és van néhány kiegészítő, ami praktikus lehet. Nézzétek, összegyűjtöttem ezeket is!

Fontos tudnivalók

A játszótérre menetel előtt mindig vegyétek figyelembe az időjárási viszonyokat:

– esőben, eső utáni napon nedves a homok, a játékok, így ilyenkor inkább ne menjetek játszótérre

– nyáron, a 11-15 óra közötti időszakban is kerüljétek a játszóteret, mert akkor nagyon káros a nap sugárzása a gyerekekre (még ha vannak fák a játszótéren, akkor is). Nyári játszóterezésnél ne feledkezzetek meg a magas fényvédőfaktorral rendelkező naptej használatától!

– a lányok nagyon csinosak a harisnya ruha/szoknya kombinációban, de ez a játszótérre egyáltalán nem kényelmes és praktikus!

– lehetőleg ne halvány színekből, vagy kényes anyagból készült ruhák legyenek a játszós ruhák!

A gyerekek imádnak homokozni, főleg „sarazni”, ha van azzal, ha nincs, akkor majd csinálnak :), éppen ezért és azért, hogy ne kelljen állandóan a „Ne csináld, mert piszkos lesz a ruhád!” mondatot kiabálnotok, mindig olyan ruhákba öltöztessétek a gyerekeket, amiket nem sajnáltok! Érdemes tartani 2-3 váltás, nem a legszebb darabokból álló „játszótéri ruhaszettet”, ami a következő darabokból állhat:

Amikor még nem megy a baba

Ebben a korban is érdekes lehet a játszótér, főleg a homokozó és azok a játékok, amelyek segítségével föl tud állni a bébi. Ha nagyobb testvér is van, akkor pedig elkerülhetetlen, hogy a picit ne vigyétek magatokkal, de ha épp nem a babakocsiban alszik, akkor játszhat ő is, viszont ugyanúgy játszós ruhákat adjatok rá is:

Játszótéri ruhák őszre: hosszú ujjú body, harisnya vagy leggings (cicanadrág), erre játszós hosszúnadrág (a kantáros ebben a korban különösen praktikus!), pulóver, vastagabb pulóver (amit le-föl tudtok rá adni) puhatalpú/zárt orrú cipő, sapka, kesztyű (ha hűvösebb van)

Nagyon fontos: mászás közben sokkal könnyebben csúszik föl a pulóver és le a nadrág a bébin, ezért figyeljetek arra, hogy elég hosszú pulóvert és nacit adjatok rá, nehogy kilógjon a dereka!

Kellékek: kézfertőtlenítő, innivaló-ennivaló, pelenkázószett (bár érdemes indulás előtt átpelenkázni, de azért jó, ha ott van), papír zsebkendő, kéztörlőkendő, homokozó játékok, párna amire a gyerek rá tud ülni és nem a hűvösebb, nyirkosabb földön vagy játékokon üldögél (ITT a leírás, hogyan készítsetek ilyet egyszerűen)

Szaladgáló kisgyerekeknek

Fontos a réteges öltöztetés, mert az örökmozgó gyerekek könnyen kimelegszenek, ilyenkor nem szükséges több réteg ruha, viszont ha egy helyben és ülve van kedve játszani, akkor jól jön egy plusz réteg.

Ruhák őszre:

-trikó/póló

-vékony pulóver

-vastagabb pulóver vagy kabát/kapucnis esőkabát (amit föl-le lehet rá adni, ha szükséges; erre az esetre a kapucnis pulóver nagyon praktikus, mert sapkát is helyettesíthet!)

-hosszúnadrág/cicanadrág (szűkebb szárú, esetleg az alul összehúzható a jobb, mert a homok nehezebben megy bele)

-zárt orrú játszós cipő/gumicsizma, zokni

-sapka/kalap (ami nem esik le a fejéről játék közben), ha már hűvösebb van akkor kesztyű is

Kellékek: kézfertőtlenítő, innivaló-ennivaló, papír zsebkendő, kéztörlőkendő, párna amire a gyerek rá tud ülni és nem a hűvösebb, nyirkosabb földön vagy játékokon üldögél (ha ő nem ül rá, akkor Nektek is jól jön a padon!:))

Egy jó tanács a végére:

Játszóterezés után – mielőtt bementek a lakásba – érdemes leporolni, kirázni a homokos ruhákat, főleg, ha a nadrág szárát föl kellett tűrni, mert onnan aztán ki tud potyogni egy egész homokfigurára való mennyiség! 🙂

Frida szemeiből olvastam:

„Meleg van és Anya a babakocsiban tol engem valahova. Jé, mennyi színes dolog és egy csomó gyerek! Nem voltam még itt, de jópofa helynek tűnik. Anya rám adja a cipőmet, és kivesz a babakocsiból. Már mászom is, milyen puha és hideg ez amin mászok! (homok) Még sohasem láttam ilyet! He-he és lehet szórni is, hehe! 🙂 Anya szól, hogy menjek oda hozzá. Dejó, itt könnyen föl tudok állni, ezekbe a színesekbe kapaszkodva (mászófal). Egy kisfiú föl akar mászni, én akkor sem veszem el a kezemet innen! „Frida, tedd arrébb a kezeidet!”- mondja Anya. Hehe, én most akkor is ezt fogom! :)!” És Frida a mászófal színes elemeibe kapaszkodva ott állt legalább negyed óráig, így senki nem tudta azt használni… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*