Baba kiegészítők, Programok a babával és a kisgyerekkel

Maminbaba, ahol a baba a mamán táncol

A sok hordozóval kapcsolatos információ között megakadt a szemem egy nagyon jó kezdeményezésen, ez a Maminbaba. Már a neve is elárulja, hogy a baba a mamán van, méghozzá babahordozóban. És együtt táncolnak, mozognak latinos dallamokra. Most aztán már tényleg nincs kifogás, hogy “Nem tudok elmenni sportolni, mert a gyereket nem tudom kire bízni!” Bízzátok magatokat Molnár Enikőre és az általa kitalált hordozós latin fitnessre, a Maminbabára!

Enikő kétgyermekes anyuka. “A fiam 17, a lányom 3 éves. A kislányom adta az ötletet a Maminbaba kialakításához. Ahányszor otthon táncoltam, ő mindig hozta a Manduca hordozót, hogy vegyem a hátamra és vele együtt mozogjak. Ehhez át kellett alakítanom a mozdulatokat és bababaráttá szelídíteni a koreográfiát.”

Mi a Maminbaba?

A Maminbaba – Hordozós latin fitness egy olyan táncos-tornás fitnessforma kisgyermekes anyukáknak, ami közben valóban mamin van a baba, azaz a babák az anyukájuk hasán/hátán ringatóznak stabil babahordozóban.  Olyan szórakoztató mozgásforma ez, ami bár intenzíven megmozgatja az egész testet, mégsem érezzük közben, hogy „mikor lesz már vége, mert már nem bírom”.  A Maminbaba a szórakoztató anyacsinosító.

Mekkora gyereket lehet vinni az órákra?

Hivatalos tól-ig határt nem tudok húzni, mert elsősorban nem a baba életkorától függ, hogy mikor lehet vele maminbabázni, hanem az anyuka szülés utáni állapotától. Normál szülés után hat héttel, császáros szülés esetén kb. három hónappal a szülés után lehet elkezdeni az aktív mozgást, ha egyébként az orvos mindent rendben talált az anyukánál.  A felső határ szintén egyénfüggő. Általában 12kg-os gyerekkel még jól lehet mozogni, de ezt befolyásolhatja az anyuka testmagassága is.  Ha bárkinek kétségei vannak, el lehet jönni olyan helyszínre, ahol az első óráért fél árat kell fizetni,  így kockázat nélkül kipróbálhatja.

Mennyi ideig tart egy foglalkozás, hogyan épül fel az óra?

A Maminbaba óra zenés bemelegítéssel indul. Ezután olyan latin zenékre mozgunk, aminek mind meg van a saját koreográfiája. Ezek a könnyen követhető lépések, mozdulatok úgy vannak felépítve, hogy babával is biztonsággal kivitelezhetők legyenek. A gyermek súlya csak segíti a gyakorlatok hatékonyságát, és az alakformálást. A 45-50 perces óra nyújtással és levezetéssel zárul, megelőzve ezzel az izomlázat és a sérüléseket.

Mi az előnye a babahordozós táncnak mama és baba szempontból? Mik ez eddigi tapasztalatok?

Az anyuka szempontjából nagyon nagy előny, hogy a babáját nem kell senkire rábízni, amíg ő kikapcsolódik és tesz valamit a saját egészsége, fittsége érdekében. Nincs lelkiismeret furdalás és gyermekmegőrzőkre kidobott pénz. A baba súlya hatékonyabbá teszi az edzést, a táncos mozgásforma pedig boldogsághormonokat szabadít fel, ami segít elkerülni a depressziót. Amíg anyuka keményen dolgozik, fogy és formálódik, addig – a mozgásrendszer kialakításának köszönhetően – a baba valóban csak kellemes ringatózást érez, nem rázkódik, nem csapódik. Óra után lehetőség van megvitatni a többi anyukával a gyereknevelés kérdéseit, amíg a babák egymással ismerkednek. A babákon egyértelműen megfigyelhető, hogy kimondottan jól érzik magukat a Maminbaba óra alatt.  A hordozáshoz nem szokott kicsik is hamar ellazulnak és többnyire minden baba alszik valamennyit a latinos ringatózás és a jótékony anyaközelség hatására. A nagyobb gyerekeken már megfigyelhető, hogy a mozgásfejlődésüket milyen pozitívan befolyásolja a zene és a tánc ilyen módon átélt keveréke. Jobb lesz a ritmusérzékük, a mozgáskoordinációjuk, ami kihat a későbbi tanulási képességekre is.

Miket csinálnak a babák az órán?

Legtöbbször azt tapasztalom, hogy azok a babák, akik először jönnek, az első percekben csodálkozva és érdeklődve, olykor kissé feszülten figyelnek, aztán ellazulnak, elengedik magukat és rendre elalszanak az anyukájukon, vagy csak élvezik a ringatózást.  A rendszeresen járók már akkor „táncolnak” az anyukájukon, amikor meghallják a zenét. Akad persze olyan gyerek is, aki nem szeret sokáig maradni a hordozóban. Ez sem jelent gondot. Le lehet tenni a babát, ha nem érzi jól magát és természetesen minden módon alkalmazkodunk az ő igényeikhez, hiszen ők éppoly fontosak a Maminbaba órán, mint az anyukájuk.

Ha több gyereke van egy Anyukának (egyik még pici, másik nagyobb) vagy akár ikrek, akkor mit javasolsz?

Lehet hozni nagyobb gyereket is. Minden anyuka tudja a saját gyermekéről, hogy mivel lehet lekötni. Érdemes elhozni a kedvenc játékát, rajzolnivalót, könyvet, de sok gyereket elbűvöl a fitness termekben lévő nagy tükör is és persze akadnak olyan táncos lábú nagytesók, akik szívesen beállnak táncolni anyuka mellé.  Az egyik új helyszínünkön, a BBGo-ban a délelőtti órákban gyermekmegőrző is működik, illetve a teremben, ahol az órát tartjuk, sok játék áll a nagyobbak rendelkezésére. Ikrekkel még nem jöttek Maminbaba órára, így arról nincs tapasztalatom, de érdekelne, hogy egy bevállalós ikres anyuka hogyan oldja meg ezt a helyzetet. Én azt javasolnám, hogy a kevésbé nyugodt babát kösse magára, a másik csemetét pedig lefektetheti egy szőnyegre, érdekes játékokkal körülvéve.

Kismamaként részt lehet venni az órákon?

Igen, várandós anyukák is nyugodtan részt vehetnek az órán. Viszont pocakosan, még egy babát hordozva már nem ajánlanám, mert esetleg túlterhelné az anyuka medencéjét, gerincét.

Milyen típusú hordozók a megfelelőek az órán, kell-e sajátot vinni?

Olyan hordozót érdemes használni, aminek kellően széles a terpesze, azaz a babát térdtől térdig alátámasztja és olyan a kialakítása, hogy az anyukának is kényelmes és ergonómiailag megfelelő. Sok csatos hordozó és mei-tai megfelel ennek a kritériumnak.  A hordozókendő is tökéletes választás lehet, ha stabilan és megfelelő technikával van megkötve. A szokásos kenguru, amiben lóg a baba lába és kizárólag az anyuka vállára terhelődik a gyermek teljes testsúlya, nem egészséges sem a kicsinek, sem az anyának.  Akinek nincs megfelelő saját hordozója, annak díjmentesen biztosítunk jó minőségű hordozókat a Maminbaba órán. Két kedvenc magyar gyártónk, a Gremese és a Magyarinda is biztosított számunkra egy mei-tai-t, illetve egy csatos hordozót és van kölcsönözhető Manduca is.

Milyen ruhában legyen az Anya és a Baba?

Kényelmes, sportos öltözék és sportcipő viselése javasolt az anyukáknak. A babákat érdemes úgy öltöztetni, hogy őket az anyuka is melegíti, tehát az egyébként megszokottól vékonyabb ruhában sem fognak fázni. Célszerű egy kis törölközőt, vagy tetra pelenkát teríteni a baba és a mama közé, hogy a kicsiket ne izzadjuk össze, vagy hozzunk nekik egy váltás body-t. Óra után feltétlen öltözzünk át, nehogy megfázzunk az izzadt sportruhában.

Hol lehet részt venni az óráitokon?

Jelenleg csak Budapest több pontján tartunk Maminbaba órát, de a nyár végén induló oktató képzés után az országban bárhol lehet majd maminbabázni, ahol képzett Maminbaba oktatók tartanak órát. A képzéshez még várjuk a jelentkezőket. Ezen kívül meghívásra szoktunk vidéki bemutató órákat is tartani és egy saját dvd kiadása is tervben van, hogy azok az anyukák se maradjanak le, akiknek közelében nincs Maminbaba óra. (További információkat a helyszínekről és időpontokról itt olvashattok.)

“Célom, hogy a Maminbaba által egyre több anyuka kapjon kedvet a mozgáshoz, hisz ez nem csak esztétikai értelemben fontos, hanem a testi-lelki-szellemi és szociális jól-létünket is szolgálja.”

 

2 című bejegyzés “Maminbaba, ahol a baba a mamán táncol” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Mi rendszeresen járunk és IMÁDJUK!!!!
    A fiam 10 hónaposan 11 kg és nem jelent gondot, ja és 2 perc után alszik, mint a tej! 😀
    Mindenkinek csak ajánlani tudom!

    1. Kedves Szilvia! Örülök, hogy írtad a kisfiad “paramétereit” is:), mert sokan a baba súlyának hordásától riadnak vissza. De ez sem akadály! Remélem minél több helyen lehet hamarosan Maminbabázni!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*