Programok a babával és a kisgyerekkel

Kistestvér érkezik

Source: flickr.com via MammBa on Pinterest

 

Egy baba születése mindig csodának számít, de a csoda is csak három napig tart. Aztán jönnek a szürke hétköznapok és a problémák. A gyermekvállalás felelősségteljes döntést igényel, kiváltképp, ha már van egy gyermek a családban. Hogyan lehet felkészíteni a „nagy testvért” a baba érkezésére? Cikkünkben erre a kérdésre találsz válaszokat.

Gyermeked akár kicsi, akár nagy, mindenféleképpen furcsa lesz számára az új helyzet, amikor családotok egy újszülöttel bővül. A kettejük között kialakuló szeretettel teli testvéri kapcsolat a te kitartó munkád gyümölcse lesz.

Mit tehetsz a várandósság alatt?

Már a terhesség alatt elkezdheted hozzászoktatni a nagyobb gyermeket a testvér érkezésének gondolatához. Beszélgess vele sokat arról, hogy mi történik most veled, mi fog történni a baba megszületése után a családdal. Nyugtasd meg, hogy ugyanúgy fogod szeretni őt a pici érkezése után is, sőt, még a baba szeretetét is élvezheti! Vidd olyan társaságba; barátokhoz, rokonokhoz, ahol van kisebb gyermek. Nézzetek kisbabákról szóló műsort, mutass neki babákról készült képeket. Többször mondd el neki, hogy elmész majd pár napra, és ő addig apával vagy nagyival lesz, majd a testvérével érkezel meg a kórházból.

Ha már mozog a csöppség a pocakodban, tedd rá a kicsid kezét, és bíztasd, hogy beszéljen a testvérkéjéhez.

Ha a testvér érkezése miatt nagyobb gyermeked életében gyökeres változások lesznek (például nagy ágyban kell aludnia, új szobát kap), inkább a baba megszületése előtt pár hónappal szoktasd hozzá, nehogy a kis jövevényt hibáztassa majd.

Féltékenység

A féltékenység, a duzzogás, a hisztik, az érzelemkitörések nem fognak elmaradni. Lehet, hogy a nagyobb testvér az eddiginél is több figyelmet követel majd magának, pedig az első néhány hétben minden energiádra szükség lesz az újszülött körül.

Ilyenkor a tágabb család, barátok látogatóba érkeznek, mindenki a picibabát akarja fogni, nézni, szeretgetni.  Érdemes a látogatók figyelmét finom célzással felhívni arra, hogy valamilyen apróságot hozzanak a nagyobbak(ak)nak is.

Amikor a pici baba alszik, foglalkozz a nagyobbal, játssz, mókázz vele úgy, mint korábban. Lehet, hogy a háztartás kissé háttérbe szorul, de senki nem fog rád rossz szemmel nézni ezért!

Korkülönbség

Vannak olyan szülők, akik a kis korkülönbségre esküsznek, de olyanok is akadnak, akik a nagyobbat tartják jónak. Mégis összességében azt mondhatjuk, hogy nincs ideális korkülönbség, mindig az a tökéletes, ahogy van. Azonban másképp tudod megbeszélni a kicsiddel a testvér érkezését, ha 2 éves és másképp, ha 12 éves.

Minél nagyobb a gyermek, annál könnyebben megérti a változást, viszont annál nehezebb lesz ráhangolódnia a babára. A nagyobb, óvodás korú gyermeket játékbabával taníttathatod a kistestvér gondozására, így ha megérkezik, már ő is tud segíteni neked.

Az iskoláskorú gyermekek sokszor kitörő lelkesedéssel újságolják mindenkinek a kistestvért, de nagyon sokszor előfordul, hogy azután nem tudnak vele mit kezdeni. Sok-sok türelemmel kell lenned iránta, előbb-utóbb meglátja, hogy milyen jó is egy testvérke. Az első hetekben lehet, hogy csak annyit kérdez majd; „Anya miért hoztad haza ezt a bőgőmasinát?”. Ne aggódj, hiszen később, amikor már lehet együtt játszani, rosszalkodni, nagyobb lesz az egyetértés.

A testvérség kisgyermekként, kamaszként és felnőttként egyaránt pótolhatatlan emberi kapcsolatot, lelki társat jelent. Bár lehet, hogy nehezen indul a testvéri kapcsolat, mégis, aki teheti, adja meg ezt a csodát gyermekének és saját magának!

(forrás: www.babamama.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*