Programok a babával és a kisgyerekkel

Kipróbáltuk!: Tanulóbicikli gyerekeknek

Még mindig hallom az első kétkerekű biciklimre szerelt műanyag pótkerekek hangját, ahogy karcolja őket az aszfalt és érzem a billegést, hiszen a pótkerekek nem egyszerre értek a talajhoz… Szerintem sokunkban intenzíven élnek az első önálló pedálozások, első esések és az azóta őrzött hegek a térdünkön vagy a karjainkon. A kétkerekű biciklizés legnehezebb része az egyensúlyban maradás. Ennek fejlesztésére találták ki a futóbicikliket a kisgyerekeknek, melyek kétkerekűek, de nincs rajtuk még pedál, így az egyensúlyban tartása nagyon könnyen megtanulható. De hogy is néz ki ez a „Tanulóbicikli” és mekkora gyerekeknek való?

A Tanulóbicikliről

Először az utcánkban láttam két kisgyereket a BMX-fazonú minibicajjal, melyeken elől egy kis kék téglalapban a fehér „T”-betű, a vázukon pedig a gyerekek neve látszódott. És mind a ketten száguldottak rajta így 2-2 és fél évesen! Utánanéztem és ezek a futóbiciklik a Tanulobicikli.hu webáruházból származtak, ahol a szülők és a gyerekek együtt tudják kiválasztani és személyre szabni a nekik leginkább tetsző színben a bicajt. Én is megmutattam a lányomnak Fridának, aki rögtön ezt a zöld váz-zöld kerekek modellt választotta (a neve felmatricázása az én ötletem volt, de azóta is büszkén mutogatja mindenkinek, hogy rajta van!:))

Tanulobicikli.hu

Kiknek való a Tanulóbicikli?

18 hónapos kortól (kb. 5 éves korig) használhatják azok a gyerekek, akik minimum 79 cm magasak és stabilan járnak (nem szükséges előtte megtanulni a 3kerekű kismotorozást). Mivel a futóbicikli fék nélküli találmány, teljesen biztonságos sík és enyhén lejtős terepen. (A meredek lejtőn pedig még fékes biciklivel sem szabad próbálkozni!) A gyerekeknek a biztonságot az adja, hogy leér a lábuk, ezért vészhelyzetben is ezt alkalmazzák (tudattalanul) fékezés gyanánt.

Tanulobicikli.hu

„A futóbicikli egy kiváló készség és képesség fejlesztő játék. Szebb, okosabb és ügyesebb lesz tőle a gyermek! Az egyensúlyra való ráérzés inspirálóan hat a gyerekekre és a futóbicikli kialakításának köszönhetően, erre már 2 éves kora előtt is lehetősége nyílik a kicsiknek.” (tanulobicikli.hu)

Milyen adatok szükségesek a bicaj megvásárlásához?

Csak a gyerek magasságát szükséges megmérnünk és a kiválasztott Tanulóbicikli az általunk megadott méret alapján lesz beállítva és érkezik hozzánk, vagy vehetjük át személyesen. Ez a méret a gyerek növekedésével később szabadon állítható!

Tanulobicikli.hu

A tanulobicikli.hu 100%-ban összeszerelt, használatra kész bicikliket forgalmaz 2 év garanciával, így több gyerek is megtanulhatja vele a bringázás alapjait (a garancia ideje alatt a bicaj karbantartása is ingyenes!)

A kölcsönzésről

Ha valaki bizonytalan a Tanulóbicikli megvásárlásában, akkor lehetősége van bérelni is a következő feltételek szerint: 7 naptári napra díjmentesen kölcsönözhető a Tanulóbicikli a gyártó budapesti telephelyén (1067 Budapest, Hunyadi tér 7.) történő átvétellel

A kölcsönzés további részleteiről itt olvashattok!

Tanulobicikli.hu

Kiegészítők

A megfelelő méretű bukósisak használata nagyon fontos a kis bicajosoknak, ezért ezt is szerezzetek majd be a bicikli mellé (a Tanulóbicikli oldalán is lehet vásárolni), illetve amikor már a gyerek ráérzett a bicaj használatára érdemes fölragasztani a hátsó villára a biciklihez kapott csúszásgátló lapokat, mert így a lendületvétel után föl tudja tenni a talpait és nem csúszkálnak le a hátsó villáról.

Lehet vásárolni még sítalp-adaptert, protectorokat a térdekre és a könyökökre, vagy akár a bicikli alkatrészeit is.

Tanulobicikli.hu

És egy nagy ötös tőlem a Tanulóbiciklinek a cipőorrok-kímélésért: mivel a gyerek növekedésével állítható a bicikli magassága, ezért a lábuk mindig a megfelelő szögben lesz majd, nem úgy, mint a kismotorokon, hogy már a térdük leér a nagy hajtásban és ilyenkor radírozzák le szépen az újonnan vásárolt kinticipők orráról a bőrt. (Persze a bicajon is előfordulhat ez a radírozós mutatvány, de nem olyan tempóban, mint a motoron!)

Tanulobicikli.hu

Első út a biciklivel

Ahogy megérkezett hozzánk a bicikli, a lányom elővette a „casco”-t, azaz a bukósisakját és már indultunk is az utcára. Azt hiszem, ez a videó többet elárul az első Tanulóbiciklizésről, mint ha leírnám:):

 

A harmadik napon

Mivel a gyerekeknél változó, hogy milyen gyorsan jönnek bele a futóbicaj használatába – átlagosan 1-2 nap alatt megszokják – ezért az is változó, hogy mikor próbálják ki az enyhe lejtőn gurulást „nullalábbal”. A lányomnak ez a bicikli kipróbálása utáni 3. napon jött el és nagyon élvezte, érdekes volt látni, hogy ösztönösen kanyarodott a végén, illetve a lábait közvetlenül a föld fölött tartotta a biztonság kedvéért:

”Ha az útszakasz lehetővé teszi, a gyerekek megtanulhatják azt is, hogy hogyan lehet kihasználni a befektetett energiát, vagyis felkapják mindkét lábukat, nem adnak újabb lendületet, csak kormánnyal tartják az irányt.” (részlet Dr. dr. Szvatkó Anna Gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus írásából)

Tanulobicikli.hu

Amit nagyon szeretek még szülőként a Tanulóbicikliben, hogy nem tőlünk hangos az egész utca – mint motorozáskor -, mert nagyon csendes.

„Tanulóbicikli banditák”

A tanulóbicajozás arra is jó, hogy a gyerekek tudnak „bandázni”, sík terepen gyorsulni és versenyezni egymással:

Tanulobicikli.hu

Tanulobicikli.hu

Úgy gondolom, hogy a Tanulóbicikli egy szuper találmány a kicsiknek, minden másfél éven felüli kisgyereknek ajánlom a kipróbálását!

Az alap Tanulóbicikli ára: 9990 Ft

Megvásárolható a tanulobicikli.hu webáruházban. 

Egy érdekesség: mire jó a Tanulóbicikli?

(részletek Dr. dr. Szvatkó Anna Gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus írásából)

Tanulobicikli.hu

„Amellett, hogy használata nagy örömet okoz már a két-hároméveseknek is, a koordinált mozgás fejlődésében egy újabb elem gazdagodását jelenti: az erővel, a lendülettel és a sebességgel való bánni tudás képességét engedi kibontakozni…Az a kisgyerek, aki tanulóbicikli után kap igazi pedálos kétkerekűt, gyorsabban tanulja meg és sokkal biztonságosabban tud majd kerékpározni, mert előtte már több tapasztalatot szerzett a járművel együttes gyors mozgás kézben tartásáról.

(A teljes cikket itt olvashatjátok: http://tanulobicikli.hu/miert-ajanljuk)

 

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak vagy mamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

 

 

 

 

 

1 című bejegyzés “Kipróbáltuk!: Tanulóbicikli gyerekeknek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. A kisfiam 2 évesen kapta meg a 2 kerekű járgányát, és 3 éves múlt, amikor már hosszú-hosszú métereken át tök vagányan gurult felhúzott lábakkal. 3,5 évesen megtanult biciklizni, 2 keréken, 14-es biciklivel. (Anno én 5-6 éves koromban.) Szerintem a legjobb találmány, mi imádjuk 🙂 Most kiscsajomon a sor 🙂 Szuper lett a cikk, tetszik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*