Baba kiegészítők, Baba öltöztetése nyáron, Programok a babával és a kisgyerekkel

“Kertész leszek, fát nevelek…” – kertészkedés a babával kertben és erkélyen

Világ életemben emeletes házban laktam. Ugyan volt egy kiskertünk a garázssoron, de oda nem szerettem kijárni, mert gazolni kellett. Féltem a bogaraktól, pedig soknak még a nevét sem tudtam. Volt néhány virágom az ablakomban, de a legjobban Hajas Artúr – a harisnyával bevont figura, akinek a feje tetején fű nőtt ki, emlékeztek rá? 🙂 – bírta, na jó, túlélte. Ha lehetett választani, akkor én az otthon maradás mellett döntöttem, ahelyett, hogy a telekre mentem volna „levegőzni”. Aztán fél éve új helyzetbe kerültem: kertes házba költöztünk. Mivel a férjemben egy David Attenborough veszett el, ezért ő a sáskától a csigáig, a virágoktól a gazig mindent megmutat Fridának, aki meg is fogja őket. Először „Fúj!”-oltam (nem a növényekre), aztán ciki lett, hogy a 10 hónapos gyerek hozzányúl mindenhez, én meg nem. Megsimogattam hát a csigát, elkezdtem virágokat ültetni, a fákat metszeni – és rájöttem, hogy ez milyen jó dolog! Aztán elgondolkodtam, hogy a gyerekkel együtt milyen kerti – és akár otthon az erkélyen- tevékenységet lehet csinálni? És milyen babaruhát adjak rá?

Csordás Judit volt a segítségemre ebben a témában, vele készítettem interjút. Ő az emberpalanta.hu oldal szerkesztője, mely egyszerre szól a szülőknek és a gyerekeknek is a kertészkedésről. Judit kétgyermekes Anyuka, munka és pici baba mellett 2008-ban szerzett kertészmérnöki diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen. Számára a kertészkedés a legjobb stresszoldó módszer. Célja, hogy a gyerekek megismerjék a növényeket játékos formában, megszeressék a környezetüket, megtanulják az alapvető egyszerűbb kerti munkálatokat, és töltsenek minél több időt EGYÜTT a családdal a szabadban.

Pici babával – aki még nem tud menni – milyen kerti/szabadban történő tevékenységeket javasolsz?

Virágokat szagolgatni, gyermekláncfű magjait szétfújni, kis homokozó készlettel ásni, virágot letépni.

Milyen ruhába érdemes öltöztetni a még nem járó babát, ha a kertbe kivisszük? Milyen kellékek szükségesek?

Olyan ruhába, amit nem sajnálunk, ha koszos, füves, homokos, piszkos lesz, mindenképp kényelmes legyen. A még egy helyben maradó babára nagyon melegben elég egy pelus és egy sapka, vagy egy rövid ujjú body. Letehetünk egy plédet vagy szivacsot egy fa árnyékába vagy napernyő alá (semmiképpen sem a tűző napra!). Ha van szép fű, azon nyugodtan kúszhat-mászhat a baba, persze ha nincs cica-kutya-nyuszi:-)kaki, mert ezek súlyos betegségeket okozhatnak. Ha nem puha a pázsit, akkor a kúszó-mászó babákra érdemes a rövid ujjú body-ra térdet takaró nadrágot adni. Kislányokra semmiképpen se adjunk kisruhát a kertbe, mert mászás közben könnyen megbotlanak benne, főleg egyenetlen talajon. Mindenképp érdemes simléderes sapkát, kalapot ráadni a babára.

Aki nem kertes házban lakik, nekik milyen “kertészkedős” tevékenységet ajánlasz pici babával?

Lakásban, pici babával „kertészkedést” még nem nagyon lehet végezni, viszont nagyon fontos megelőznünk az esetleges bajokat azzal, hogy a mérgező és a szúrós szobanövényeket eltegyük olyan helyre, ahol a gyerek nem éri el. A kúszó-mászó kisbabák mindent a szájukba akarnak venni, mindent meg szeretnének kóstolni, tetszik nekik a sok színes bogyó, a virágok, érdekes levelek. Szeretik a virágföldet a szájukba venni – amit ne engedjünk!- és arra is kell figyelni, hogy a nehezebb cserepeket nehogy a fejükre rántsák. Kiságy, járóka közelébe semmiképpen ne tegyünk növényeket! A kisfiam egyszer addig nyújtózkodott, míg a közeli komód tetejéről magára rántotta a koszorúfutókát, így közelebbi barátságot kötöttek.

Tudnál mondani gyakori, a lakásban előforduló mérgező és szúrós szobanövényeket?

Szúrós szobanövények például a yukka, kaktusz, agave; mérgezők  pedig a Mikulásvirág, Flamingó, Ciklámen, Fikusz fajok, Begónia fajok.

Nagyobb,  járni tudó babának milyen “feladatokat” érdemes adni a kertben/erkélyen?

Zöldség- és virágmagok vetése cserepekbe, balkonládákba; palánták szétültetése, hagyma ültetése, locsolás kiskannával, segíteni talicskával szállítani (földet, ágakat), közösen zsákba tenni a leveleket, söprögetni; télen havat lapátolni, madarat etetni; nyáron madarat itatni, szobanövényeket lezuhanyozni.

Nagyobb gyereknek milyen a praktikus kertészkedős ruha, cipő, kiegészítők?

Könnyű ruházat, amit nem sajnálunk, ha koszos lesz. Ha mégis, akkor kössünk egy kis kötényt a gyermek derekára. Kényelmes, strapabíró cipő, esetleg gumicsizma. Ásáshoz mindenképp zárt cipő viselése ajánlott!

Milyen képességeket fejleszt a kertészkedés egy gyereknél, erről tudsz mondani néhány dolgot?

A legfontosabb, hogy friss levegőn vagytok, sokat mozogtok, mert a gyerekeknek nagy a mozgásigényük. Sajnos a mai gyerkőcök túl sok időt töltenek a TV és a számítógép előtt. A kertészkedés remek stresszoldó módszer kicsinek-nagynak egyaránt.

Fejlődik gyermekek kézügyessége, szín- és formafelismerő képessége, a különböző színek látványa, a friss fűszerek illata, a növények tapintása fejleszti érzékszerveiket.

Megérti a természetben előforduló körforgást, ok-okozati összefüggéseket, megszereti az állatokat, talán olyanokat is, amiktől eddig félt (bogarak, pókok). A kertészkedés felelősségtudatra nevel, a gyerek megtanulja, hogy ha nem gondoskodik a kis növényről, amit ültetett, az bizony el is pusztulhat. És ami szükséges egy gyereknél: a kertészkedés sikerélményt okoz. Egy apró kis magból víz, fény és egy kis gondoskodás segítségével kifejlődik egy igazi növény! A saját zöldségünk íze pedig össze sem hasonlítható a szupermarketekben fellelhető, heteket utazó külföldi terményekével.

Láttam a honlapotokon egy Kertésznaptárt, ez miről szól?

Gyerekeknek szól, az aktuális teendőkről, mint például a szobanövények ápolásáról, virág-, zöldségmagok ültetéséről, amiket aztán az ablakpárkányon nevelhetnek tovább, fűszernövények neveléséről, illetve különböző díszek, ajándékok készítéséről (pl. húsvéti asztaldísz, adventi koszorú), termések, virágok gyűjtése szárításhoz. Szóval minden hónapra meg lehet találni a kerttel, természettel kapcsolatos együttműködési lehetőségeket.

És két tipp tőlem, ha a babaruha fűfoltos lett, két egyszerű eltávolítási mód is van:

1. Dörzsöljétek be alkohollal, majd szappanos vízzel mossátok ki.

2. Vajat vagy glicerint tegyetek a foltra, majd 10 perc múlva langyos, szappanos vízzel mossátok ki a foltos részeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*