Baba kiegészítők, Programok a babával és a kisgyerekkel

Kenguru Anyu kalandjai: zseb helyett hordozókendő

BabahordozásBevásárláshoz, autóból ki-be szálláskor, etetéshez vagy akár még alváshoz is praktikus eszköz a kézbe fogható bébihordozó. Amikor viszont a gyerek kinövi, vagy egy kézzel már nehéz tartani benne, vagy akár cipekedni kell és nincs velünk senki segítségnek, a baba viszont még nem tud járni; akkor jön a kérdés: hogyan szállítsuk a bébit? Első megoldási lehetőség a babakocsi, ami viszont csak akkor praktikus, ha könnyen szétnyitható, elfér az autó csomagtartójában darabjaira szedés nélkül, kisboltokba be lehet tolni (ahol általában szűk a hely), könnyű megemelni babástul, ha nincsen mozgólépcső a metrómegállóban…. A másik lehetőség pedig a testre szerelhető babahordozók: kenguru, hordozókendő, háti hordozó, babaerszény stb. Ez utóbbiakról szedtem össze sok hasznos információt.

Szeretném egy saját történettel kezdeni:

Mielőtt Frida lányom megszületett, kaptam a nővéremtől egy nagyon színes, nagyon hosszú kendőt, amiről kiderült, hogy babahordozó kendő.:)  Még kismamaként az egyik, nagyméretű plüssállatommal próbálgattam a helyes megkötési módokat, aztán megszületett Fridus és kiderült, hogy a több mint 4 kilós gyerekkel nehezebb megcsinálni, mint a játék Remy patkánnyal (a Lecsó című filmből). Végül nem is használtam a kendőt. Eljött viszont az az időszak – elég gyorsan -, hogy a kézben vihető hordozót kinőtte, menni még nem tud, a babakocsi szét és összerakása macerás egy bevásárlás miatt, szóval miben gyalogoljunk vele? A férjem kitalálta a tuti megoldást: majd ő viszi kézben! Ez „súlyos” helyzet volt! 🙂 Körülbelül 10 perc után inkább visszaültette a biztonság kedvéért magunkkal cipelt hordozóba – amiből kilógott Frida lába és a feje is. Ekkor keresgéltem megoldásokat és végül vettünk egy kengurut, amit csak előre szerelve lehet hordani. Így meg a gyerek már nem élvezi. Visszakerült a dobozba és jó megoldást még mindig nem találtam. Eddig.

Mindig csodálattal néztem azokat az Anyukákat, akik magukra kötik a bébit és már készen is vannak. Kiderült, hogy nagyon egyszerű és nagyon sok lehetőség van a baba magunkon hordozására. Akkor lássuk!

Melyek a babahordozás előnyei?

Ha a baba Rátok van „szerelve”, az megkönnyíti a tömegközlekedést (nem kell emelgetni a babakocsit, kint hagyni a bolt előtt, mert nem fér be), kis helyen elfér, könnyen meg lehet nyugtatni a még pici, síró babát, tudtok házimunkát végezni úgy, hogy a baba rajtatok van és lehet vele együtt testmozgást is végezni. Ez utóbbra egy Anyuka kifejlesztette a Maminbabát, azaz a Hordozós Latin Fitnesst amelyről bővebben itt olvashattok.

Ezeken kívül még számos előnye van a hordozásnak:

– a baba súlya egyenletesen oszlik el a hordozóban, így nem fáj az Anyuka háta, dereka

– a baba többet lát séta közben, mintha babakocsiban fekszik

– a hordozó megtámasztja a baba gerincét, a terpesztartó helyzet (hátulról nézve egy M betűt formáz a baba) pedig fejleszti a csípőjét

– a hasfájós babának javítja az emésztését ez a testhelyzet

– elősegíti a szülő-gyerek közti kötődést

– Apukák is hordhatják a babát 😉

Babahordozás Apukáknak

FONTOS! A kifelé fordított testhelyzet nagyon káros a babának, mert folyamatosan homorításra kényszerül; nincs megtámasztva a gerince; a lábai nincsenek terpeszben, hanem csípőből lógnak lefelé; túl sok inger éri és nem tud a szülő felé fordulni!

Ha azt szeretnétek, hogy többet nézelődhessen, akkor a hátatokra tegyétek.

Hogyan öltöztessétek a babát a hordozóeszközökben?

Hordozni hidegben és melegben is lehet, de arra gondoljatok, hogy a hordozóeszköz egy réteg ruhának számít, tehát nem szabad a babát túlöltöztetni benne.

Nyáron a kendős változatoknál érdemes olyan kötési, hordozási módot választanotok, ahol a lehető legkevesebb anyag takarja a babát (pl. háton vagy csípőn hordozás). Nagyon-nagyon melegben a babára elég egy pelus és egy kalap, valamint jól be kell krémezni naptejjel a kilógó végtagjait. Egy textilpelenkát tehettek magatok közé, hogy ne izzadjátok össze nagyon magatokat, de  ha kiveszitek a hordozóból a bébit, akkor érdemes váltásruhát vinnetek neki, mert bizony izzadt lesz. Magatokra pedig minél kevesebb ruhadarabot vegyetek.

Hűvösebb időben a babára lehet nadrágot, vagy lábszárvédőt is adni, egészen hideg télben pedig egy réteg ruha, rá egy vastagabb overáll és úgy tegyétek a hordozóba. Kesztyű, sapka mindenképp szükséges neki, ha kilógnak a kezei-lábai.

Miért érdemes konzultálni babahordozási tanácsadóval?

Nagyon sokféle hordozóeszköz létezik, érdemes kipróbálni, hogy melyik mennyire kényelmes Nektek. Az sem mindegy, hogy mekkora babát, kisgyereket szeretnétek hordozni. A sok információ útvesztőjében segítenek eligazodni a Babahordozási tanácsadók, érdemes felkeresni őket. Itt van néhány: Hordoznijó, Zsebibaba, Hordozó

Hordozókendő

A hordozókendő újszülött kortól használható a kb. 4-5 éves korig. Lehet használni elől, oldalt és háton való hordozásra. Fontos megtanulni viszont a kötési módjait, erre számos segítséget igénybe lehet venni (videók, babahordozási tanfolyamok). Készülhet pamutból, biopamutból, lenből, vászonból.

Külföldi márkák: Hoppediz, Lana, Ellaroo, Amazonas

Magyar márkák: Nandu

 
 
 

Rugalmas kendő

A rugalmas kendő újszülött kortól használható elől, oldalt és hátul hordozáshoz addig, amíg a gyerek eléri a 8 kg-s súlyt. Pici babát 2-3 hónapos koráig ebben a legcélszerűbb hordozni. Kaphatók előre formázottak modellek is, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy nem kell kötözni (pl. Close Baby Carrier), ezek a típusok viszont nem alkalmasak háton hordozásra. a rugalmas kendő készülhet biopamutból, bambuszból, kenderből. Külföldi márkák: Lana, Moby Wrap, MaM Magyar márkák: Liliputi, Babaközelben

SSC (Soft Structured Carrier) – azaz formázott, párnázott hordozó

A kényelmes, hosszabb távú hordozáshoz a párnázott derék és vállpánttal rendelkeznek. Egyes modellek újszülött szűkítővel és alvócsuklyával is rendelkeznek, a legtöbb modell 3 hónapos kortól kb. 20 kg súlyhatárig (akár 3-4 éves korig) használható. A lényege: a baba súlyát optimálisan osztja el a szülő testén. Csatos rendszere könnyen kezelhető, nem kell kötözni, így apukák is könnyen boldogulnak vele. Az állítható pántok segítségével sokféle testalkatú szülő részére ajánlottak. Csak a széles ülőrésszel és jó háttámasszal rendelkező hordozók megfelelők.

Külföldi márkák: Beco Baby, Manduca, Bondolino

Magyar márka: Magyarinda

Karikás kendő  

Használható újszülött kortól kb. 4 éves korig. Alkalmas elől és háti kötözésre is, de igazából a csípőkötés a legegyszerűbb vele. A csípőre kötött gyermek a kendővel rá van rögzítve a felnőttre, viszont a felnőtt kezei felszabadulnak. A csípőn hordozás féloldalas póz, olyan hatásokat vált ki, mint az iskolatáska félvállon cipelése, azaz gerincproblémákhoz vezet, így hosszú távon nem a legkényelmesebb és nem is ajánlott hordozási forma.

Szövött anyagból készül, melynek a végén van egy karika, amelyen a másik végét át kell fűzni.

Külföldi márkák: Maya

Magyar márk: Nandu

Mei Tai (kötözős kenguru)

A Mei Tai újszülött kortól használható a kb. 4-5 éves korig. Elől, oldalt és háton hordozásra is használható. Egyszerűbb megkötni, mint a hordozókendőt. Kényelmes viselet mind a szülő, mind a gyermek részére. Négy pántból és egy body részből áll, nagyrészük alvócsuklyával rendelkezik. Kapható csatos és fél-csatos változatban is, a használhatóság megkönnyítése érdekében.

Külföldi márkák: Kozy, Bamberoo, Ellaroo, Babyhawk

Magyar márkák: Bora, Gremese, Liliputi, Babaközelben

Babaerszény

Nagyon egyszerű, könnyen használható hordozó, mely újszülött kortól egészen a 2-3 éves korig alkalmas a gyermek hordozására: először fekvő, azaz bölcsőpózban, később mikor már nagyobb a gyermek csípőre ültetve. Kicsi, könnyű hordozó, általában rugalmas pamutból készülnek. Különböző méretben lehet kapni, de vannak már állítható méretű modellek is. Könnyű kezelhetősége és kis mérete miatt nagyon praktikus. Egyvállas hordozóeszköz! Főleg rövidebb távokra javasolt.

Külföldi márkák: Zolowear, Peanut Sling,Premaxx

Magyar márkák: Babaközelben, Bohém Mama

 

Nem lehetetlen!

Ikrek hordozása 

Megoldható, akár kétféleképpen is:

– egy kendőben hordozni két babát

– két különböző hordozóban hordozni őket: a két hordozó lehet ugyanolyan típusú vagy másmilyen is (pl. 2 kendő vagy 1 kendő és 1 Mei Tai)

További információ az ikrek hordozásáról itt.

Babát hordozni kismamaként 

Hordozni kismamaként is lehet, leginkább háton célszerű. Az, hogy ki mennyire bírja a másik gyereket i cipelni, egyéni, de mindig figyeljétek a testetek jelzéseit és aszerint hordozzatok várandósan. További információk a várandósan történő hordozásról itt.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*