Kisgyerekek öltöztetése, Programok a babával és a kisgyerekkel

Hogyan tanítsuk meg a kisgyereket önállóan öltözködni?

A még nem mozgó pici babák öltöztetése először nehéz feladatnak tűnik, aztán rutinosak leszünk és egy idő után könnyen megy. Ekkora viszont már elértük azt a kort, hogy a baba elkezd forogni, kúszni-mászni, felülni, felállni és újabb praktikákat kell elsajátítanunk a gyors öltöztetésre. Amikor pedig már önállóan jár, akkor az öltöztetés és vetkőztetés felér egy küzdősporttal, majd pedig eljön az idő – kb. 2 és fél éves kor körül -, amikor a kisgyerek maga AKAR felöltözni, a saját ízlése szerint. Az önálló öltözködés megtanulása viszont egy hosszabb folyamat, amiben nekünk szülőknek kell segítenünk a piciket, mutatok 6 tippet, hogy hogyan.

A kisgyerekek önálló öltözködéssel kapcsolatos képességei leggyakrabban a következő időszakokban fejlődnek ki:

– 12-18 hónapos korban: vetkőzés (zokni, cipő, sapka)

– 18-24 hónaposan: teljesen le tudnak vetkőzni, segítség nélkül

– 2 és fél évesen: gumis derekú nadrágot fel tudnak venni magukra

– 2 és fél-3 évesen: zoknit vagy pólót egyedül felvesznek

– 3-4 éves korban: öltözködés és vetkőzés minimális segítséggel

– 4-5 évesen: önállóan öltözködnek, fel tudnak venni gombos, cipzáras, csatos ruhákat is és fűzős cipőt meg tudnak kötni

Nem kell megijedni, ha az adott korban lévő kisgyerek még nem csinálja egyik öltözködéssel kapcsolatos tevékenységet sem, ilyenkor játékosan el lehet kezdeni tanítani őket (ez egy jó elfoglaltság is lesz) a következő tippek alapján:

1. Mutasd meg és mondd el!

Azt gondolnánk , hogy mivel a gyerkőc minden nap látja ahogyan öltöztetjük és vetkőztetjük, akkor ezeknek a képességeknek már a birtokában van. Van jó néhány gyerek, aki igen, de a legtöbbnek sokszor meg kell mutatni és el kell magyarázni, hogyan kell! Mutassátok be magatokon és aztán segítsetek a kicsinek, hogy elmondjátok mit kell csinálni: „A nadrágnak 3 nyílása van, egy ami a derekadra megy, kettő pedig, ahol a lábakat ki kell dugni. (Itt meg lehet számolni a lyukakat) Figyelj, ahol a címke van (ha még nem vágtátok ki ;)), az a rész legyen hátul.”

Azt is el kell mondanotok, hogy milyen ruhadarabokat kell felhúzni magukra sorban: trikó->póló->zokni->nadrág (vagy olyan sorrendben, ahogy Ti szoktátok)!

2. A legegyszerűbb a legjobb

Ahhoz, hogy minél egyszerűbb legyen az önálló öltözködés megtanulása, könnyen felvehető ruhákkal kezdjétek a tanulást: gumis derekú nadrágok, szoknyák; könnyen táguló nyakkivágású pólók; címkés ruhák, amik segítenek abban, hogy melyik a ruha eleje és hátulja (ha nincsenek címkék a gyerekruhákban, akkor készítsetek egyedi ruhacímkét pillanatok alatt!)

 

Amit nem ajánlok a kezdetekben: gombos és/vagy cipzáras nadrágok, felsők, patentos ruhák (a body sem túl praktikus ilyenkor, vagy akkor ne patentoljátok be, csak tűrjétek be, mint egy hosszú pólót)

Kabát felvétele gyorsan és egyszerűen

– Terítsétek le a kabátot a földre, a belsejével fölfelé és kérjétek meg a gyereket, hogy álljon a kabát nyak felőli részéhez.

– Kérjétek meg a kicsit, hogy guggoljon le és dugja be a karjait a kabát ujjaiba.

– Álljon föl a gyerek és felállás közben lendítse a karjait kabátostul a feje fölé – ekkor becsúsznak a karok az ujjakba –, majd engedje le a karjait és már rajta is van a kabát! 🙂

3. Könnyű legyen sikert elérnie

Legyenek a gyerek számára elérhető magasságban a ruhái, hogy önállóan elő tudja venni őket. Érdemes a szekrényben jelölni a ruharajzokkal, hogy mi hol található, így könnyebben eligazodik a kicsi is és Nektek is egyszerűbb mindig a megfelelő helyre pakolni a ruhákat. (Letölthető babaruha rajzokért és ruharendszerező elkészítéséhez kattintsatok ide ->->->)

Sikerélmény feladat #1:

Vegyetek elő max. 4 pár zoknit (lehetőleg különböző mintájúakat, színűeket) , tegyétek ki az asztalra egy sorba a párok egyik felét, majd kérjétek meg a kicsit, hogy tegye a megfelelő darabra a pár másik felét. Végül mutassátok meg, hogyan kell belőlük „zoknilabdát” csinálni!

Sikerélmény feladat #2:

A szárítóról leszedett (esetleg kivasalt ;)), összehajtogatott ruhákat rakjátok el együtt a megfelelő helyükre!

Sikerélmény feladat #3:

A gyerek kedvenc pulóverén gyakoroljátok, hogyan kell az ujjait kifordítani és vissza!

Ha nem megoldható a gyerekruhák elérhető magasságba tétele, akkor pedig együtt találjátok ki az aznapi ruhaszettet. Adjatok választási lehetőséget nekik: mutassatok maximum 3 ruhadarabot, amelyek közül választhatnak. Ezzel a módszerrel akár egész hétre is megtervezhetitek közösen – az időjárás körülbelüli ismeretével – a ruha összeállításokat, megspórolva ezzel egy csomó időt a reggeli készülődéskor.

Itt egy ötletes, otthon is elkészíthető ruhatároló a hétköznapok neveinek rövidítéseivel:

gyerekruha rendszerező

4. Kérd a véleményét!

Amint a kisgyerek elkezdi megtanulni az önálló öltözködés folyamatát, rögtön a véleményét is ki akarja majd nyilvánítani, méghozzá úgy, hogy akkor ő akarja megmondani, mit vesz fel. Ez nem baj, ez egy jó dolog, hiszen érzi, hogy számít a véleménye. Biztosan lesznek érdekes összeállítások (számotokra össze nem illő színek, minták), de ezt hagyni kell, hiszen így fejlődik majd az ízlése. Ha nem alkalmatlan az adott időjárási viszonyokhoz a gyerek által választott „érdekes” ruhakollekció, akkor hagyjátok, hadd viselje! 🙂 Előbb-utóbb úgyis változik az ízlése…

5. Türelem önálló öltözködést terem!

A szülőknek talán ezt a legfontosabb megtanulniuk a gyerekek önálló öltözködési folyamatában, hogy Türelmesnek Kell Lennünk Velük! Tudom, ez nem könnyű, hiszen már 10 perce próbál beletalálni a nadrág egyik szárába, de ilyenkor nagy levegőt kell venni és biztatni, hogy mindjárt sikerülni fog! A tanulási szakaszban nagyon fontos, hogy ne siettessétek őket öltözéskor és ne csináljátok meg helyettük, mert akkor el fogja várni, hogy mindig segítsetek.

6. Felemás zokni? Nem baj, dicsérd meg ilyenkor is!

Ez bizony még felnőttként is előfordul, hát még az öltözködést tanuló kisgyereknél! Nem baj, dicsérd meg és segíts neki megfordítani a kifordított pólót, vagy a felcserélt zoknit. A lényeg, hogy megpróbálta és megcsinálta, az apró javításokból pedig csak tanul.

Milyen „érdekes” ruha összeállításokat hoztak össze a gyerekeitek? Írjátok meg a hozzászólásokban!

(A Sikerélmény feladatokat és a kabátfelvételt Maja Pitamic: Tanítsd meg, hogyan csináljam! című könyvében találtam.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*