Kisgyerekek öltöztetése, Programok a babával és a kisgyerekkel

Ezt én is megcsinálom!: Játékok 1-3 éveseknek az önálló öltözés megtanulásához

Játékok az önálló öltözés megtanulásáraAhhoz, hogy a kisgyerek elsajátítsa az önálló öltözés-vetkőzés szokását, nekünk szülőknek kell benne segíteni. 1 éves kortól már el lehet kezdeni tanítani neki a ruhák neveit, funkcióit, persze játékosan, így még egy jó szórakozás is lesz belőle! Mutatok 3 otthoni játékot arra, hogy hogyan csináljátok!

A gyerekek önálló öltözködés-vetkőzés fejlődése általában a következők szerint történik (persze előfordul, hogy ez nem pontosan ilyen ütemben halad, de lehet segíteni a fejlődést):

  • 12-18 hónaposan: elkezd levetkőzni egyedül, még kell neki segítség
  • 18-24 hónaposan: segítség nélkül teljesen le tud vetkőzni
  • 2-2 és fél évesen: gumis vagy puha derekú nadrágot egyedül fel tud venni
  • 2/2 és fél-3 évesen: zoknit vagy pólót egyedül fel tud venni
  • 3-4 évesen: minimális segítséggel felöltözik és levetkőzik (a cipőfűzős cipő kivételével)
  • 4-5 évesen: teljesen egyedül öltözik – be tudja gombolni, csatolni, kapcsolni, cipzárazni a ruháit, cipőit
  • 5-7 évesen: egyedül be tudja kötni a cipőjét

Akkor mutatok néhány játékot az 1-3 éves korosztály számára, hogyan lehet az öltözködést – a ruhadarabok megismerésével – játékos szórakozássá tenni!

1. “Cipők és zoknik” játék

 

Így játsszátok: Tegyétek együtt a zoknikat és minél többféle cipőt (legyen papucs, szandál, csizma stb.) a lakás különböző pontjaira kategóriák szerint például azonos méretűeket vagy azonos színűeket egy helyre, majd kérjétek meg – és az elején mutassátok is, hogy honnan – a gyereket, hogy hozza oda Nektek a “sárga zoknit”. 

(A cipők talpa azért legyen tiszta! 🙂

2. “Felöltözős” játék 

Így játsszátok: vegyetek föl ruhadarabokat nem a megszokott helyükre például zoknit a kezetekre, pulóvert a lábatokra, de odaadhatjátok a gyereknek is, hogy ő hová venné föl. Ekkor kérdezzétek meg a kisgyereket, hogy hova lenne való az adott ruhadarab? Az elején segítsetek neki megmutatni a helyes válaszokat, utána pedig már ő önállóan is mutathatja magán vagy rajtatok. 

(Ezt lehet játszani a mosás után megszáradt ruhák leszedésekor is!)

3. “Teregetős” játék

 

Így játsszátok: mikor teregetitek a ruhákat, hívjátok oda a gyerkőcöt segíteni. Mutassátok meg neki, hogy melyik ruhát hogy hívják, és melyiket adja oda ő és hogyan kell kiteríteni. Először valószínűleg ki fog húzgálni mindent, de néhány alkalom után megtanulja, hogy odaadja Nektek és


Mindegyik játékban, ha a kisgyerek helyesen válaszolt, feltétlenül dicsérjétek meg, mert ezzel ösztönözhetitek a további közös, öltöztetős játékokra! Ezekkel a feladatokkal megtanulja, hogy melyik ruhadarab mire való és egy idő után amikor a kezébe adjátok
 a saját ruháját, tudni fogja, hogy mit kezdjen vele!örül, hogy segíthet! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*