Programok a babával és a kisgyerekkel

Babaúszás és a megfelelő öltöztetés – avagy hogyan ne fázzon meg kisbabánk úszás után?

A baba öltöztetése babúszáson és utánaIsmerős Anyukákkal beszélgettem arról, hogy ki, milyen foglalkozásokra viszi a babáját. Kis közvélemény kutatásom dobogós helyezettjei a baba-mama jóga, a ringató és a baba-mama klub lettek. Én másodmagammal választottam a babaúszást, amelyre mindegyik általam megkérdezett Anyuka azt mondta: „Húú, arról nagyon sok jót hallottam, és szeretnénk is menni, de majd nyáron, amikor meleg lesz, hogy ne fázzon meg a baba!” Van köztetek olyan, aki hasonlóan gondolja? Nektek szeretnék segíteni a következő tanácsokkal, hogy ne az időjárás legyen a meghatározó, hanem akkor kerüljön a baba a medencébe, amikor a megfelelő korban van hozzá.

A babaúszást 6-7 hónapos korig célszerű elkezdeni a búvárreflex miatt

A szakemberek szerint ez az időszak az, amikor még a gyerekben ki lehet váltani a légzés reflexszerű kihagyását, azaz a búvárreflexet. Ez egy veleszületett reflex, amelynek az a lényege, hogy ha a babák vizet éreznek arcukon, a külső légutakban, akkor azonnal bezárják a hangrésüket, szájukat, orrukon levegőt fújnak ki. Ez akadályozza meg, hogy vizet nyeljen a gyermek, és az egészségre káros hatások így elkerülhetőek. Sok vélemény van az úszás elkezdésének időpontjára, de egy biztos, a baba egy éves kora előtt elkezdett foglalkozások a leghatékonyabbak. Így ha tényleg az a cél, hogy ezt a képességet kihasználjuk a babánknál, akkor vagy szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy pont nyáron essen a baba ebbe a korba, vagy pedig néhány öltöztetési tippet érdemes megfogadni.

Fürdőruha a babaúszáshoz

Kis kitérőt szeretnék tenni a babafürdőruhákkal kapcsolatban, mert mi is futottunk egy-két plusz kört ezek beszerzése miatt. A babauszodák általában árulják a megfelelő öltözetet, de ha nem akkor a következőkre van szükség:

– úszósapka, ami nem túl szoros és nem csúszik le a baba fejéről, ha a víz alá merül

– bélelt, láb és has résznél összehúzható, háromrétegű úszónadrág (BabyShop)

– eldobható úszópelenka (Babylove, Libero, Huggies)

– kapucnis törölköző

A sportboltokban kapható baba fürdőnadrágok általában nem megfelelőek a babauszodákba, így ebből sikerült két – segítő nagymamák által megvásárolt – fölösleges darabra szert tennünk. 🙂

Öltöztetés babaúszás után

Miután vége a foglalkozásnak, és a baba már megszabadult a fürdőruhájától, célszerű vele együtt lezuhanyozni, majd őt be kell bugyolálni a törölközőjébe. Az öltözőkben és az uszoda területén a felnőttek számára szinte elviselhetetlenül meleg van, de ez nem baj, a babák miatt csinálják. Az öltöztetés sorrendje a következő:

– Ha Anyaként Ti voltatok a vízben a babával, akkor az legyen az első, hogy magatokról a úszódresszt vagy bikini felsőt leveszitek, és legalább felülre száraz ruhát vesztek (ezt tapasztalatból mondom, ugyanis ha vizesek vagytok, és ha babát magatokhoz emelitek, ő is újra vizes lesz :-))

– Ha Apa volt a soros, akkor viszont a baba öltöztetése lényegesen egyszerűbb:

  1. jól szárazra kell törölni a testét és a haját is, majd a hajszárítóval a legalacsonyabb hőfokra állítva bele kell fújni a fülébe, hogy kiszáradjon, és a haját (ha van) is meg kell szárítani
  2. mivel Frida decemberben kezdte az úszást, ezért a következő kombinációt adtam rá eddig: hosszú ujjú body, harisnya, vastagabb nadrág, vastagabb pulóver, vastag sapka, sál, mamusz, kabát, takaró; a legutóbbi, „tavaszi alkalommal” annyi változott, hogy vékonyabb nadrág és vékonyabb sapka került rá.

Az öltözék tehát ugyanaz, mintha sétálni, vagy vásárolni indulnánk. A „trükk” az, hogy jól meg kell törölni és szárítani a babát és nem fog megfázni, még ha esik a hó kint, akkor sem.

Frida szemeiből olvastam:

„Ma reggel korábban kapom a reggelimet. És utána nem játszunk Anyával, hanem rögtön visz öltöztetni. Apa is fölkelt, de még nem nagyon beszél hozzám (vasárnap reggel fél8-kor még fáradt 🙂). Jó sok ruhát adnak rám és már indulunk is. Hát nem kellett sokat autóznunk, kár, mert azt szeretek. Itt az a nagy ház, megyünk tovább, Apa lóbál a hordozómban. Leveszik a cipőjüket, engem pedig Anya visz be oda, ahol már sok hozzám hasonló méretű emberke van. Itt a Zsolti, meg az Anyukája. Jiiii, juuuu, bababababa, dádádá. Anya már vetkőztet is, dejó megszabadulni a pelustól! Rámad egy halacskásat, meg azt a színeset és a fejemre egy sapkát. Anya, ez megint a szememre csúszott!! De már indulunk is. Juhéj, itt van az Andi néni, megint locsol majd a vízben. És van itt még néhány gyerek. Milyen jó meleg a víz, itt aztán lehet csobogni, meg csapkodni. Kezdődik! Fújja a szél a fákat…Nyuszi ül a fűben…Hej gyulagyulagyula…és merülünk! Milyen szép a víz itt alul és ott van Anya lába!  🙂 Most meg csobog, csobog, meg jön a cikk-cakk, cikk-cakk. Kikapaszkodunk. Szia Apa! Jönnek a színes karikák, a szivacsalagút, a kedvencem a deszka és a pöttyös labda. Jaj, már vége? Nem akarok még kimenni!!!”

A babaúszás nagyon jó élmény Anyának és Apának is, hát még a babának. A sok érintés és simogatás erős és szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolathoz vezet.  Kár lenne az időjárásra fogva lemaradni egy ilyen programról. ha tervezitek, hogy viszitek a babátokat úszni, keressétek meg a Hozzátok legközelebb eső babauszodát és irány! Amikor a baba a megfelelő korban, akkor kell vinni és nem kell  várni a meleg időre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*