Kismama

Kismama ruhatár: mire lesz biztosan szükségünk a 9 hónap során és utána?

Várandósként manapság már nem kell attól tartanunk, hogy a pocakunk miatt csak bő és fazon nélküli ruhákat hordjunk, mert a kismama ruhák készítésére szakosodott gyártók a kényelem mellett a divatosságra és praktikusságra is törekednek. Milyen ruhadarabok lesznek kényelmesek és csinosak a terhesség során? Mi az amit kerüljünk? Mit használjunk a meglévő ruháink közül?

Az alapdarabok pocakosan

Kismama nadrág, szoknya

Ez lesz az első dolog, amire biztosan szükségünk lesz, teljesen mindegy, hogy milyen évszakban vagyunk várandósak. Ezeknek a speciális nadrágoknak az a lényegük, hogy a derékrészük meg van emelve, azaz van hely a növekvő pocaknak benne. A terhesség elején is kényelmes lehet már, mert a megszokott nadrágjainkba maximum az első 3 hónapban férünk bele, utána már rejtegetni kell a szétnyíló derékrészt (gombos-cipzáras naciknál). Ilyenkor jön jól egy kismama farmer/leggings/rövidnadrág/szoknya, amelyek mind speciális, rugalmas derékrésszel rendelkeznek.

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

Mire figyeljünk a kismama nadrágok vásárlásánál?

„A kismamanadrágok több megoldással is próbálkoznak. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezeknek fele sem használható. A legkedveltebb az a nadrágfajta, amelynek a derékrész teljesen ki van alakítva, akár bármilyen másik nadrágnak, vagyis vannak zsebei, van slicce és gombja – igaz ezek csak dísznek vannak jelen, szerepük nincs – és van övterelője is. A pocakbetét belülre van varrva és nem a nadrág derékrészének meghosszabbítása. A nyári fazonoknál inkább világos a betét, míg a télieknél sötét. A trükk abban rejlik, hogy az övterelő belülről gumis, méghozzá olyan gumi van belehúzva, ami állítható egy gomb segítségével, így ezzel akár egy méretet is lehet állítani. Kerülendő az a fazonú nadrág, amiről lespórolták a derékrészt és mellig érő pocakbetéttel helyettesítik azt. Ha ez nem pamut nadrág, hanem mondjuk farmer, vagy szövet, akkor ez a fazon csak nagy pocakkal hordható és könnyedén lecsúszik majd, „tökös” lesz, vagyis üleptájékon felesleges anyag halmozódik fel, ami idétlenül áll. Otthoni viseletre érdemes pihe-puha pamut vagy plüss nadrágot választani, aminek vagy csak köldökig fut a dereka, vagy egészen magasra, amit vissza lehet hajtani. Olyan nadrágot, amelyik már a próbán nyom, szűk vagy nem tökéletesen kényelmes, nem szabad választani! Habár a farmer egy fél számot tágul, azt érdemes meghagyni az esetleges plusz kilóknak. Ha bizonytalan vagy a méretet illetően, a legjobb tesztelési mód, ha a nadrágban leülsz és picit előre hajolva pár másodpercet időzöl. Ha ekkor sem szorít, már viheted is magaddal a kiválasztott darabot.” (forrás: http://www.kismamadivat.hu)

Ami szerintem a „must have” darab

Divatos fogalommá vált ez a stylistok által kedvelt kifejezés, azaz a „muszáj lennie” angol szóösszetétel. Én a kismamás leginkább „must have”-nek  a leggingset tartom, mert ez rugalmas, pamut anyagból készül, nagyon kényelmes a derékrésze (rugalmassága miatt általában a terhesség egésze alatt viselhető) és a terhesség után is viselhető, amikor még ugye  – nem titok – kismamának nézünk ki néhány hétig a vissza nem húzódott pocakunk miatt. A leggingsből kapható hosszú szárú és térdig érő fazon, így hordható minden évszakban.

Io Mamma Kismama Divat

És ne aggódjatok azon, hogy télen fáznátok benne, mert ha nagyon hideg van, akkor alá lehet venni kismama harisnyát és egy kényelmes felsővel, kabáttal és csizmával nagyon szuper téli viselet, nem melegszünk bele (én nagyon szerettem az eddigi téli terhességeim során).

Idén pedig kipróbáltam ezt az Io Mamma Kismama Divat által készített térdig érő fazonú leggingset, amelyet viseltem már hosszú utazás alatt, vagy városnéző sétán vagy csak itthonra; minden esetben nagyon kényelmes és könnyen lehet kombinálni egy egyszerű pólóval, tunikával vagy akár egy csinosabb fazonú kismama felsővel is. Jól mutat hozzá a papucs, a sportcipő, de a magasabb sarkú szandál is.

Io Mamma Kismama Divat

Kismama felsők, pólók, ruhák

A mai divat kedvez nekünk Kismamáknak, hiszen nagyon sok helyen lehet hosszított fazonú felsőket, mell alatt bővülő ruhákat kapni, vannak viszont olyan „állapotok” a terhesség során, amikor már kényelmetlen a nem pocakos fazonú ruha. A terhesség elején még általában hordhatjuk a meglévő felsőinket, pólóinkat, csak aztán elkezdenek nőni a cicik meg a pocak és be kell szereznünk új ruhákat.

Amit semmiképpen nem javaslok már ilyenkor: a meglévő rövid fazonú pólókba, blúzokba belepréselni magatokat, mert azok nemcsak kényelmetlenek, hanem nagyon rosszul is állnak. A feszülő és a gombok között szétnyíló blúz, vagy a köldökig érő póló nem túl esztétikus látvány.

Érdemes beszerezni kifejezetten Kismamáknak készült felsőket – ezek is hordhatók télen és nyáron is – amelyek úgy vannak szabva, hogy engedik a mell és a pocak növekedését.

Ilyenek a bővebb szabású tunika fazonúak,

Io Mamma Kismama Divat

a hosszított fazonú pólók, trikók,

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

kifejezetten Kismamáknak készült, has részen bővülő blúzok,

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

nem megszokott Kismamás fazonú felsők.

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

A terhesség utolsó hónapjaiban – évszaktól függetlenül – a Kismama ruhák válnak a legkényelmesebbé (télen alá lehet venni a leggingset vagy harisnyát). A ruháknál is szintén azt javaslom, hogy a meglévő darabjainkat csak akkor használjuk, ha a derékrészen nincsen semmi szorító elem, illetve a cicik is kényelmesen beleférnek.

Kismama ruhákból nagyon kényelmes (és pocak nélkül is hordhatóak majd) a rugalmas anyagból készült rövid ujjú vagy ujjatlan ruhák,

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

a mellrészen rugalmas, alul bő fazonú ruhák (célszerű nyakban megköthetőt vagy vállpántosat  választani a „kibuggyanás-veszély” 🙂 miatt),

Io Mamma Kismama Divat

Én ezt a piros-fehér csíkos, kifejezetten Kismama fazonú ruhát próbáltam ki az Io Mamma Kismama Divattól, amelynek a hasrészén van egy állítható megkötő, így szabályozva a ruha fazonját az aktuális pocakmérethez.

Io Mamma Kismama Divat Io Mamma Kismama Divat

Ez volt az a ruha, amit a kirakatban már messziről megláttam és nagyon megtetszett! Kényelmes volt rögtön, bár egy kicsit aggódtam, hogy túl nagy lesz – mert XL-es van beleírva – de nagyon kényelmes. Ez a jó a rugalmas anyagban, hogy idomul az alakhoz.

Io Mamma Kismama Divat

Praktikus, mert mosás után nem kell vasalni, egyáltalán nem gyűrődik, nem engedte a színét és ami a legfontosabb, 32 fokban jártam benne Firenze utcáit és bár jól megizzadtam, de nem „érezhetően” 😉 !

Io Mamma Kismama Divat

Még egy pár gondolat a méretválasztásról!

Talán ez a legnehezebb része a megfelelő Kismama ruhák kiválasztásának, hiszen általában a has és mellméretünk nő a legjobban, a meglévő ruhaméretünk az marad a többi testrészen. A legjobb, ha elmegyünk a Kismamaruhás boltba és megpróbálunk mindent, amit szeretnénk, több méretben is (jó példa erre az én amúgy M-es méretemre a passzoló XL-es ruha)! Ha interneten vásárolunk, akkor pedig minden esetben érdemes felhívni az ügyfélszolgálatot és megbeszélni velük, hogy „amúgy 38-as a méretem, de most a mellbőségem/haskörfogatom/csípőm ekkora, ezért melyik méretet javasolják az adott fazonból?”. Tényleg érdemes segítséget kérni, mert nincs rosszabb egy szoros Kismama nadrágnál, vagy kényelmetlen felsőnél.

Én személyesen mentem el az Io Mamma Kismama Divat budapesti üzletébe, ahol nagyon segítőkészek voltak és fazononként több méretet is kaptam próbára. A választék óriási az üzletben – színekből, fazonokból, méretekből is -, és ami nagyon tetszett, hogy a ruhák 90 %-kát az üzlet tulajdonosai készítik, így lehetőség van arra, hogyha valamelyik ruha nem megfelelő, akkor ők alakítanak rajta! A boltban lehet kapni Kismama fehérneműket, pizsamákat és egyéb kiegészítőket is.

A cikkben látható ruhák a budapesti üzletben találhatók, az általam kipróbált szürke leggings ára 4500 Ft, a piros-fehér csíkos ruha ára 11990 Ft.

Az Io Mamma Kismama Divat üzletei megtalálhatóak az országban:

Budapesten: Király Udvar (a Mini-Manó Babacentrum bejáratával szemben) 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112. Tel: 220-06-93

Nyitva: H-Sz. 10-18 óráig, Vasárnap: 10-16 óráig

Kecskeméten: Alföld Áruház (első emelet/ a liftnél)

6000 Kecskemét , Deák Ferenc tér 6. Tel:( 76)-483-711 / 169

Nyitva: H-P 10-18 óráig , Sz 10-14 óráig

További elérhetőségek:

Honlap: http://www.kismamadivat.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/Kismama.Divat.io.mamma

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak, mamáknak, kismamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*