Kismama cipők, Kismama öltözködés

Milyen nyári cipőket hordjunk Kismamaként?

A babavárás ideje alatt sem kell lemondanunk a csinos és kényelmes ruhákról. Manapság a divat is kedvez nekünk Kismamáknak, mert sok olyan hosszú ruhát, rugalmas anyagból készült tunikát lehet találni a boltokban, amelyek pocakkal is hordhatók. De mi a helyzet a papucsokkal, szandálokkal, magassarkú cipőkkel? Milyen a Kismamáknak leginkább ajánlott fazonú nyári cipő?

Változó test-változó lábak

Már a babavárás első időszakában tapasztalunk változásokat a testünkben: fáradékonyság, fokozottabb izzadás, szédülés, émelygés-hányinger, a csípőnk kiszélesedése, aztán jön a pocaknövekedés és a lábdagadás. Próbálunk a számunkra legkényelmesebb pózokba helyezkedni, a legjobb émelygéscsökkentő ételt/italt megtalálni, a legkényelmesebb ruhákat megvásárolni, viszont hajlamosak vagyunk a meglévő cipőinkbe, szandikba belepréselni a megduzzadt, esetleg hosszban és szélességben is megnőtt lábfejeinket.

Kismama cipő-rossz példa

(Ezen a képen a tavaly még kismama Kim Kardashian amerikai sztár nagyon rosszul megválasztott szandálját látjátok)

Kifejezetten Kismamáknak sajnos nagyon kevés cipő készül manapság, pedig a 9 hónap alatt a nem megfelelő cipő használatával maradandó károsodásokat is szenvedhetnek a lábfejek (ha még eddig nem voltak ilyenjeitek):

-bőrkeményedések

-tyúkszemek

-bütykök

-talpboltozat süllyedése

Ezek mind a pocaknövekedés, illetve ennek következtében a lábainkra nehezedő nagyobb súly miatt alakulhatnak ki, amit pedig a helyesen megválasztott cipők használatával tudnánk enyhíteni.

Magassarkú cipő és papucs?

Mivel a hormonszint emelkedése miatt végbenő számos változás következménye az is, hogy az ínszalagok lazábbak lesznek, megnyúlnak, ezért a magassarkú, bokátnemtartó cipőkben könnyebben kifordulhat a boka. A lapos, saroknélküli cipők – hiába kényelmesnek tűnnek – pedig hozzásegítenek a hát és derékfájás kialakulásához.

Nem véletlenül készültek annak idején a Kismama cipők, emlékeztek ezekre?

Nyári Kismama cipők

Igen, a Konyhásnéniknek is ilyen volt! 🙂 És ez tudjátok miért praktikus?

Mert megemeli a sarkat, a hagyományos cipőkkel ellentétben a magasszárú, fűzős megoldás tartja is a bokát és a láb tud benne szellőzni. A fűzős rész miatt szabályozható, hogy mekkora legyen a felsőrész, így a puffadt, kiszélesedett láb is elfér benne.

Találtam olyan cipészt, aki a lábunk méretei alapján is készít Kismama cipőket bőrből, szerintem nyárra nagyon kényelmes lehet, választható piros, fehér, drapp, fekete, barna színekben is:

Nyári Kismama cipők

És ráleltem még egy érdekes megoldásra – ami a Kismama cipők között újdonság – a jóga inspirálta „negatív sarkú” Kalso Earth Shoes cipőkre, szandikra, papucsokra,

Nyári Kismama cipők  Nyári Kismama cipők

melyeknek az a lényege, hogy az orr-rész magasabban van a sarokrésznél, így a súlypont is a helyére kerül, főleg a terhesség alatt:

Kalso Earth Shoes

(bal oldalon látható a hagyományos magasabb sarkú cipőben a Kismama, jobb oldalon pedig az „Earth Shoes”-ban)

Ha nem tudsz beszerezni és kipróbálni “negatív sarkú cipőt”, akkor a megemelt sarkú, hagyományos cipőket válaszd, semmiképpen sem a tűsarkút, vagy a lapos papucsot, szandit!

A megfelelő fazon és anyag

Nyárra érdemes elől vagy felül nyitott orrú félcipőt választani, vagy olyan szandált, ami hátul tartja a bokát és mindegyiknek legyen egy kis sarka (kb. 3-4 cm magas az ideális). A legjobb a bőr vagy a vászoncipő, a műbőr cipőket lehetőleg kerüljük a terhesség alatt (is).

Nyári Kismama cipők

Az orrész legyen széles (a kerek orrú a legideálisabb), és ne legyen hegyes fazon.

Nyári Kismama cipők

 

Nyári Kismama cipők

A talprész legyen telitalpú ún. „éktalpú”, vagy ha különálló a sarok, akkor az legyen tömbsarok.

Nyári Kismama cipők

 

Nyári Kismama cipők

A méret

Gyakori, hogy a Kismamáknak nemcsak a lábfeje szélesedik ki a terhesség alatt, hanem a talphossza is nő. Ezért mindenképpen javaslom, hogy állapotosan vásároljunk cipőket, legideálisabb a délutáni órákban menni a boltba, mert ekkorra éri el a lábfejünk a maximális méretét.

A meglévő cipőimet hordhatom Kismamaként?

Az első terhességem alatt én is a meglévő cipőimet hordtam és felvettem tűsarkú cipőket is. Aztán a szülés után vettem észre a talpamon és a lábfejemen kialakult problémákat. A második terhességem során nagyrészt tél volt, így vettem egy szuperkényelmes csizmát, most viszont a 3. babavárásom során már nagyon érzem a különbséget, ha teljesen lapos és a kisebb sarkas cipő viselése között.

Nyári Kismama cipők

 

Azt javaslom, hogy a 9 hónap nagy részét kényelmes cipőben töltsd el és ha eddig tűsarkúpárti voltál, akkor most érdemes beszerezned egy-két csinos, de alacsonyabb fazont. Nagyon sok későbbi derék és hátproblémától szabadíthatod meg magad, ha a babavárás alatt figyelsz erre!

És ha alkalmi ruhákba kell felöltöznöm?

Nyári Kismama cipők

Nyári Kismama cipők

Akkor is válassz 3-4 cm sarokmagasságú, széles orr részű, jól szellőző bőr vagy vászoncipőt, nagyon csinosakat lehet már találni, ha pedig nem találsz a ruhádhoz illőt, vásárolj egy egyszínűt és ragassz rá színes textilvirágot!

Nyári Kismama cipők

Képek forrása: Kismama öltözködés (MammBa Pinterest)

 

 

 

 

1 című bejegyzés “Milyen nyári cipőket hordjunk Kismamaként?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*