Kisfiúk, Kisgyerekek öltöztetése, MammBa PróBa - Terméktesztek, Ovisok öltöztetése

Honnan lehet tudni, hogy egy biopamut babaruha tényleg az?

Magamon is tapasztalom, hogy szülőként egyre tudatosabban vásárolunk, sokkal jobban megnézzük, hogy milyen élelmiszereket veszünk a gyerekeknek és milyen tisztítószereket, mosószereket használunk. Szerencsére egyre több szülőhöz jut el a híre annak, hogy bizonyos gyerekruhák vásárlásával is óvhatjuk gyerekeink egészségét és a környezetünket is.

Ezek pedig a…

…biopamut vagy organikus baba és gyerekruhák. És mégis hogyan lehet „bio” egy ruha?

A hagyományos textilgyártáshoz leggyakrabban felhasznált növény, a gyapot (aminek terméséből előállítják a pamutszálakat), melynek termesztése és gondozása nagyon sok káros anyag kibocsájtással jár és a növény permetezésére használt vegyszerek környezet és egészségkárosító hatásúak.

Ezzel szemben a biopamutból készült ruhák esetében az egész eljárás (termesztés, előállítás, színezés) szigorú – a környezet és egészségvédelem jegyében kialakított – szabályok betartása mellett történik (pl. rovarírtóként nem vegyszert használnak, hanem chilipaprika kivonatot), melyek segítségével egy minőségi, környezetbarát terméket kapunk

Honnan tudjuk, hogy egy ruha tényleg „bio” vagy „organikus”?

Szerencsére, több ellenőrző szervezet is létrejött, melyek logójának jelenléte egy terméken garanciát jelent az adott ruha organikus eredetére. Az egyik legismertebb és legszigorúbb szabályokat felállító szervezet a GOTS (Global Organic Textile Standard), akik nemcsak a textilgyártást, mint folyamatot ellenőrzik, hanem a folyamatban résztvevő dolgozók munkavégzését és annak körülményeit is szabályozzák (fair trade).

GOTS minősítési rendszer

GOTS minősítési rendszer

Ha meglátjátok tehát a GOTS logót az adott ruhán, az szuper, de érdemes még azt is megnézni, hogy alatta az „organic” (azaz minimum 95%-ban organikus pamutból készült) vagy a „made with organic” felirat (ami legalább 70%-ban tartalmaz ellenőrzött organikus szálakat tartalmaz) megtalálható-e, illetve egy számsor (ez alapján lehet rákeresni a GOTS oldalán, hogy az adott gyártó rendelkezik-e még érvényes engedélyekkel).

4 dolog, amiért megéri organikus babaruhákat vásárolni:

  • minőségi és ellenőrzött alapanyagból készül
  • nem tartalmaz az egészségre káros vegyszereket
  • mivel jobb minőségű alapanyagból készülnek, ezért a ruhák is magasabb minőségűek lesznek
  • a baba érzékeny bőrének a legtökéletesebb viselet

Piccalilly, a Magyarországon is kapható GOTS „organic” minősítésű gyerekruhák

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Amikor 5 éve először írtam cikket az organikus babaruhákról, Magyarországon még csak 1 forgalmazót találtam, aki ezzel foglalkozott. Most már – nagy örömömre – egyre többen látják át a téma fontosságát és kezdenek az organikus babaruhák árusításába. Íígy találtam a Babybird webáruházat, akik az angol Piccalilly márkájú biopamutból készült baba és gyerekruhákat forgalmazzák.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Kipróbáltuk!

Nehéz volt választani, mert szuper a kínálat, de 1-1 pizsama, 1 nadrág és egy babanadrág mellett döntöttem. A ruhákon kicsomagolás után sem lehetett vegyszer szagot érezni, az anyagok gyönyörű élénk színűek (mint a fotókon) és kellemes a fogásuk.

A gyerekeim gyorsan föl is vették a ruhákat (pedig még messze volt a lefekvés ideje) és abban parádéztak.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Piccalilly pizsamák

2 részes pizsiket választottam, a lányomnak a pingvinest, a 2. fiamnak pedig a dzsungeles-csíkos gatyósat. Mindkettő nadrágja passzérésszel készül a bokánál, ami megkönnyíti a ruhák felvételét.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamákBiopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

A fiús pizsifelső nyaka borítéknyakú és gombos is, így könnyen föl és le tudja venni (inkább tépni:)) a gyerek, mikor már egyedül próbál felöltözni/levetkőzni.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

A lányos felsőn a pingvines minta nyomtatva és hímezve is van, szeretem az ilyen kombinációkat!

A nadrágok derékrészén valódi zsinór van, így tényleg a gyerek derékbőségéhez lehet igazítani, az ilyet szeretem.

Piccalilly nadrágok

A babagatyó önmagáért beszél: bő a popsirészen (hogy a pelus is beleférjen), passzés a bokánál, gumis a derékon, de csak annyira szoros, amennyire kell – vagyis nem hagy nyomot a pocakon.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamákBiopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

A „nagyfiús” nadrágnál a legfontosabb szempontom, hogy a derékrész állítható legyen, mert anélkül állandóan lecsúszik a gyerekekről, ez itt teljesül. A nadrág alján pedig egy pamut csillagos anyag a dísz-hajtóka, amit azért tartok jó ötletnek, mert ha a nadrág a viseléskor mégis leérne a földre, nem a szövet anyag kezd el kopni, hanem a felhajtás.

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamákBiopamut baba és gyerekruhák, pizsamákBiopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Biopamut gyerekruhák mosása

Rögtön a kakaófolt hadművelettel indítottam a 2 pizsin: én marhaepe szappant használok folttisztítónak és pillanatok alatt ki is szedte, a biopamut pedig nem sérült. A színfogó kendő nem lett színes, tehát első mosáskor sem engedett az anyagok színe, nem fakultak a minták és a nyomatok sem koptak. 40 fokon ajánlott mosni a Piccalilly ruhákat, én bevallom őszintén elfelejtettem átállítani a szabályozót és 60 fokon mostam őket, de semmi bajuk nem lett, viszont a 40 fokos mosás bőven elég nekik (védjük ezzel is a környezetet;). A pizsamák rugalmas passzéi a napi rendszeres viselet miatt kicsit megnyúltak (ez normális reakció ennél az anyagnál), de a mosás után újra visszanyerték az eredeti méretüket.

A Piccalilly organikus pamutból készült baba és gyerekruhák anyagai, mintái és fazonjai abszolút gyerekbarátok, ha bioruhát szeretnétek kipróbálni, javaslom, hogy ezek közül válasszatok!

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

A cikkben szereplő Piccalilly ruhákat itt találjátok:

Orhanikus babaruhák forgalmazása

Pingvines pizsama

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Dzsungeles pizsama

Biopamut baba és gyerekruhák, pizsamák

Drapp nadrág

GOTS minősítési rendszer

Indiános zöld babanadrág

(Mivel a MammBa PróBa olyan termékek, szolgáltatások tesztelésére jött létre, amelyek babáknak vagy mamáknak készülnek és a fő szempont, hogy praktikusak legyenek, ezért ez alapján végzem a teszteket. Az általam bemutatott termék vagy szolgáltatás értékelése a saját véleményem, észrevételeim alapján készült!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*