Kisgyerekek öltöztetése

Hogyan öltöztessük a szobatisztaságot tanuló kisgyereket?

 

A pelenkás korszak után a szobatisztaság egy nagy mérföldkő a kisgyerekek és a szülők életében is. Ezt az új, pelenkamentes „életformát” meg kell szokni és tanulni a piciknek és nekünk szülőknek egyaránt. Mert bizony általában az utolsó pillanatban kiabálják el magukat a lakás túlsó végéből, hogy „Anya, pisilni kell!” és mi rohanunk a paníros kézzel ki a konyhából, a gyerek ugye még nem tud egyedül levetkőzni, így meg kell küzdenünk a nadrág-harisnya-bepatentolt body-bugyi letolása négyessel, közben a gyereket bíztatjuk, hogy tartsa még egy kicsit…szóval nem mindegy, hogy milyen ruhákat adunk egy szobatisztaságot tanuló kicsire!

 A választott eszközök

A szobatisztaságra szokás vagy szoktatás megkezdésekor érdemes a gyereket bilire és WC-szűkítős vécére is ráültetni, mert lehet, hogy az egyikbe szívesebben produkál majd, mint a másikba. Ha eldőlt a választás, akkor az adott „eszköz” legyen mindig előkészítve:

– a bilit ne akkor kelljen keresni, amikor a gyerek már szól, hogy kell neki, érdemes mindig ugyanazon a helyen tartani, így a kicsi is azt szokja majd meg

 

– a WC szűkítő (ha levehető) legyen ott a WC mellett és legyen a közelben egy dobogó is; a kombinált WC ülőkénél pedig a megfelelő „kivágásút” nyissátok a gyerek alá 🙂

 

– legyen bekészítve WC-papír (érdemes letépni néhány lapot előre, mert egy kézzel nehezebb) és ha kell könyv vagy játék

Miért nem mindegy, hogy milyen ruhát adunk ilyenkor a kisgyerekre?

A szobatisztaság kialakulásával a pici is kezd önállóvá válni. Ahhoz, hogy ebben a folyamatban segítsük, hagynunk kell, hogy ő próbáljon meg öltözni és vetkőzni és egy idő után egyedül végezni a dolgát. Ha olyan ruhákat adunk rá, amelyeket nagyon könnyen le tud venni magáról -> sikerélménye lesz tőle -> sokkal szívesebben fogja majd használni a mosdót egyedül is .

Milyen ruhák praktikusak a szobatisztaságot tanuló gyereknek?

Nyilván ez évszakfüggő is, hiszen nyáron elég egy könnyű ruhácska a kislányoknak a bugyira, a fiúknak pedig egy sort, de télen illetve a hűvösebb időben rétegesen öltöztetve is meg kell oldani a gyors vetkőzést.

A szülőknek pedig javaslom, hogy gyakoroljátok be a több réteg egyszerre történő levételét, pl. ha van bugyi-harsinya-nadrág is, akkor azt együtt fogjátok meg és húzzátok le (persze ezt szűk ruhákkal nem lehet megoldani!)

A praktikus „szobatisztaságos ruhák” gyerekeknek:

– kényelmes bugyi/alsónadrág (ne vágja a combjait és a pocakját, inkább egy mérettel nagyobb legyen)

– gumis derekú nadrág, szoknya

– ha nem gumis a derékrész, akkor tépőzárral vagy csattal záródjon

– lányoknak szoknya vagy kisruha a legideálisabb (szezontól függően)

 

– hosszabb póló a body helyett (ha pedig body-t használtok, akkor azt nem érdemes összepatentolni, mert azzal is csak megy az idő a vetkőztetéskor)

Amit ne adjatok a kisgyerekre a szobatisztaságra szoktatás ideje alatt:

– gombbal és cipzárral záródó nadrágot, szoknyát

– szűk derekú nadrágot, szoknyát

– túl sok réteg ruhát

– övet

– egyberészes ruhákat, amelyek nem nyithatóak szét alul

TIPP #1: a hűvösebb időben azért aggódva figyeljük a piciket, ahogy a bilin vagy a wc-n gubbasztanak meztelen lábakkal, ilyenkor nagyon praktikus a lábszármelegítő használata.

Lábszármelegítő gyerekeknek

TIPP #2: body helyett a póló használatát javaslom, mert

– a body patentos részeit fogni kell, vagy visszatűrni a már vécéző kisgyereknél, hiszen azok pont belelógnak 😉

– ha a pólónál aggódtok, hogy fázhat a kicsi dereka, akkor érdemes egy gyerekméretű derékmelegítőt ráadni, azt le sem kell venni a vécézés előtt.

TIPP #3: Hosszú körmű Anyukák figyeljetek, mert a nagy kapkodásban könnyen meg lehet karmolni a piciket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*