Kiegészítők kisgyerekeknek, Kisgyerekek öltöztetése

A mesék életre kelnek a gyerekruhákon

A gyerekek szívéhez közel állnak a mesék, imádják, ha olvasnak nekik a szüleik. Teljesen mindegy, hogy ki hogyan mesél, egy biztos: a mesélés élménye nagyon szorosra fűzi a szülő-gyermek kapcsolatot. Kialakul, hogy mi lesz a kedvenc meséje a gyereknek – ezek általában valami plusz élményből válnak kedvenccé, például Anya hanglejtése, a szereplők utánzása – és aztán ez meghatározóvá válik a mindennapjaiban. Miért ne jelenhetnének meg a kedvenc mesehősök a kisgyerek ruháin is? Így mindig ott lehetnek a kedvenc figurák velük. Ezt az ötletet Kürti Andi gyerekruha tervező és illusztrátor meg is valósította.

Mivel foglalkozol, hogyan mutatnád be magad?

Divattervezést végeztem a Kolozsvári Művészeti Egyetemen. Azóta gyerekruhákat tervezek, meséskönyveket illusztrálok, és a Váróterem Projekt alternatív színházi társulat jelmeztervezője és grafikusa vagyok.

Miért állnak Hozzád közel a mesék és a gyerekrajzok? 

Mert a mesékben és a gyerekrajzokon bármi lehetséges, ezek adják az ötletet a gyerekruhák tervezésénél is.

Eddig milyen mesék alapján készítettél gyerekruhákat és ezek hogyan jelennek meg a ruhákon ?

A mesék applikációk (az applikáció egy varrási technika, ami a foltvarrásnál vált ismertté és abból áll, hogy egy vagy több textildarabot rárakunk egy másik nagyobb méretű textilre és körbevarrjuk – a szerk.) és festés formájában jelennek meg a ruhákon. Textilen illusztrálom a meséket. Dolgoztam már fel magyar írók meséit, népmeséket; legutóbb pedig Lewis Carroll Alice csodaországban című történetét.

Mekkora gyerekeknek készülnek a ruháid és milyen típusú darabokat alkotsz?

Elsősorban óvodás korú gyerekeknek készülnek, főleg ruhák, szoknyák és ingek, mivel ezek szabása a legmegfelelőbb az ilyen jellegű mintákhoz.

Milyen anyagokat használsz?

Legfontosabb, hogy gyerekbarát legyen az anyag. Az applikációk miatt nem szoktam túl vékony anyagokat használni, viszont nagyon szeretem a színeket, ezért elég sokféle megjelenik a ruhákon.

A ruhák mellett készítesz még kiegészítőket: fülbevalók, kistáskák, hajbavalók, játékok, ezek témája is a ruhákhoz kapcsolódik?

Igen, mindig a mese a kiindulópont.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Egyelőre a blogomon vagy a Facebook oldalamon lehet felvenni velem a kapcsolatot.

Jelenleg min dolgozol?

Megkezdődött a színházi évad, úgyhogy pár hónap szünet után megint visszatérek kicsit a színházhoz, s közben készülök a télre: kiegészítők, játékok, új ruhákat alkotok remélhetőleg a Mikulás és az Angyal zsákjába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*