Kiegészítők kisgyerekeknek

Az iskolaköpeny – dilemma

Egyre többet lehet hallani arról, hogy elképzelhető az iskolaköpeny kötelező viselésének újbóli bevezetése az iskolákban. A vélemények megoszlanak a témáról, egyesek minden erejükkel ellenzik, míg mások támogatják. Mire jó a köpeny? Van-e jövője? A babamama.hu mai cikkében ezekre a kérdésekre kaphattok válaszokat.

Sokak szerint az iskolaköpeny a múlt egy darabkája, és valahol igazuk is van… Utoljára hazánkban az 1970-es évek végén volt szokás használni, a rendszerváltást követően eltűnt a köztudatból, habár néhány intézményben a mai napig viselik.  A köpeny-ellenesség valamikor a nyolcvanas évek végén jelent meg, még tüntetéseket is szerveztek. 

Mire jó a köpeny?

 • óvja a gyermek saját ruháját
 • elrejti a társadalmi különbségeket
 • imázst kialakító tényező
 • segíti az iskola hierarchikus rendszerébe történő beilleszkedést
 • elősegíti a tanintézménnyel történő azonosulást, közösségépítő hatású
 • a figyelmet a tananyagra irányítja, erősíti a fegyelmet
 • a fiúk és a lányok is ugyanazt a viseletet hordják, kevésbé kerülnek felszínre a nemi különbségek
 • egyes országokban kimondottan divatos dolog köpenyt, valamint egyenruhát viselni, mert ez az elithez tartozást jelképezi (a magániskolában szokás ezeket a darabokat hordani)

Köpenybe bújtatott jövő?

Egyelőre még csak híreszteléseket hallani a hazai iskolákban bevezetésre kerülő kötelező köpenyviselésről. Jelenleg nincs napirenden az iskolaköpeny kérdése, néhány hónap múlva foglalkoznak majd vele érdemben – erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nyilatkozott. Hozzátette: korábban nem ő vetette fel az iskolaköpeny lehetőségét, hanem egy újságírói kérdésre válaszolt, azonban nem titkolta személyes véleményét, hogy ő formaruhapárti.

Az emberi erőforrások tárca oktatási államtitkársága közvélemény-kutatást szeretne végezni a témával kapcsolatban, hogy minél több információt szerezzenek a szülők valódi véleményéről.

A különböző internetes fórumok már azt találgatják, hogy vajon mennyibe fog fájni a szülőknek ez az újítás – már ha bevezetésre kerül – miközben még csak napirenden sincs az ügy. Egyesek szerint az állam állná a köpenyek árát.

Egy bizonyos: az idei tanévben nem kerül bevezetésre a köpeny-használat.

Uniformisok külföldön

Külföldön inkább uniformisnak, egyenruhának nevezik azt a ruhadarabot, amit mi hazánkban köpenynek. Tény és való, van különbség a kettő között. Az azonban biztos, hogy a világ minden táján előfordul ez a darab ilyen vagy olyan formában. Rendszerint nem csak az általános iskolások hordják őket, hanem a gimnazisták, sőt, még az egyetemisták is!

Magyarországon jelenleg inkább egyenruhákat használnak az iskolák, azokat is csak jeles alkalmak esetén viselik a nebulók. Oroszországban gyakran hordanak formaruhákat a diákok, nemrégiben Lengyelországban ismételten kötelezővé tették viselését, Romániában is egyre több iskola áll ki a köpeny és az egyenruha viselése mellett.

Afrikában a gyermekek büszkén hordják formaruháikat, mivel megtiszteltetésnek érzik azt a tényt, hogy tanulhatnak, ezért megbecsülik egyenruháikat. Ők, a kiváltságosak rendszerint színes táskákkal dobják fel, teszik egyedivé megjelenésüket.

Ázsiában, Kínában és Japánban az iskolai egyenruha a mindennapok részét képezi, ezekben a kultúrákban teljesen természetes, hogy uniformist viselnek a diákok tanulmányaik során. Egyes óvodákban is bevezették már a kötelező ruhát. Talán ezért is indult meg tőlük az a divatirányzat, mely a rövid rakott szoknyákra, és a kiegészítőkre fekteti a hangsúlyt.

Leginkább a britek tulajdonítanak nagy jelentőséget az egyenruháknak, náluk ez a kultúra, a tradíció, a történelem része. Minden iskolának megvan a maga sajátos viselete, melynek segítségével az összetartozás érzését erősítik tanulóikban az intézmények. A méltán híres angol szigor és vasakarat jutatta el az uniformisokat arra a népszerűségi szintre, melynek következtében az egész világon elterjedt használatuk…

(Forrás: Babamama.hu)

4 című bejegyzés “Az iskolaköpeny – dilemma” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ezek olyan köpenyek lennének, amelyeket én biztos szívesen hordanék!!Fiúknak mit ajánlanál Lea?

 1. A társadalmi különbségeket soha nem fogja egy köpeny vagy uniformis vagy egyenruha elrejteni. Miért kell ilyen butasággal tömni az emberek fejét és ezzel rájuk/ránk erőszakolni ezt az öltözetet.
  Viseltem köpenyt. A civil ruhám ugyan tiszta maradt, de mivel kellemetlen neylon anyagból készült nap mint nap beleizzadtam.
  Nem ettől figyeltünk a tananyagra, ha figyeltünk. Mondjuk nem lett volna rossz, ha az unalmas tanár unalmas óráján “ettől” tudtunk volna figyelni. 🙂
  Részemről nem. Ezekkel a mondvacsinált magyarázatokkal nem.

  1. Szia Judit! Köszönöm a meglátásaidat, nekem nem volt gondom a köpeny viselésével, bár hozzáteszem nekem ujjatlan, kötényszerű fazon volt, így nem volt gond, a beleizzadással. Szerintem ha minőségi anyagból készül és követi divatot, akkor még meg is kedvelhetik a diákok. Abban egyetértek Veled, hogy sajnos ez nem oldja meg a társadalmi különbségek miatti problémákat és szerintem nem is ez a megfelelő módszer a megoldásra. Üdv, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*