Baba kiegészítők, Kiegészítők kisgyerekeknek

Mosható pelus vagy inkább az eldobható?

Mosható pelenka

Ez a kérdés sok Anyukában felmerül, amikor megszületik a babája és van aki kipróbálja a manapság egyre divatosabb mosható pelenkát, van aki pedig marad a jól bevált eldobhatónál. Sok szülő azért nem vált a moshatóra, mert nem tudja, milyen költségekkel jár. Sokan nem ismerik az előnyeit, sokan nem akarnak további mosással bajlódni, sokan pedig nem tudják, hogy milyet szerezzenek be, ha ki szeretnék próbálni. Mivel többen érdeklődtetek már tőlem a mosható pelusokkal kapcsolatban, ezért készítettem egy interjút a temiti.hu csapatával, Kádár Szonjával és Farkas Veronikával. Ők gyakorló Anyuka-szemmel adnak nagyon hasznos tanácsokat mosható pelus-fronton.

Mit lehet tudni rólatok és hogyan kerültetek kapcsolatba a mosható pelenkákkal? 

Terméktervezői és kereskedelmi területről jöttünk, ma gyakorló anyukák vagyunk a másfél éveseink mellett, és elkötelezett hívei a minőségi, környezetbarát és egyszerű babaápolási megoldásoknak. Sok olyan ötletes és jó praktika van a babaápolás körül, ami még kevéssé ismert, ezeket szeretnénk közelebb hozni a szülőkhöz.

Kismamaként találkoztunk először a mosható pelenkákkal mint ma is létező gyakorlattal. Egy bababoltban kaptunk kimerítő tájékoztatást róluk, amely lendületet adott belevágni a mosható pelenkázásba.

Azt látjuk, hogy sokan szakítanának az eldobható pelenkák használatával, de nem ismernek más alternatívákat, vagy információhiányból adódó előítéletük miatt maradnak inkább a jól ismert megoldásnál. Ez ébresztette fel bennünk azt a szándékot, hogy a mosható pelenkázás előnyeit a leendő és kisbabás szülők minél szélesebb körében elterjesszük, és segítsük őket a legmegfelelőbb típusok kiválasztásában.

Mosható pelenka: mi a legfőbb érv, amiért ezt ajánlanátok?

A gyermekeink érdeke és jövője. Komolyan, röviden ez a legfőbb érv. Hiszen ha egészséges a babapopsi, nincs pelenkakiütés. Ha a baba megtanulja a pisilés és a nedves pelenka közti összefüggést, hamarabb érez rá a szobatisztaságra, és nem marad utána tonnányi szemétkupac sem. Az el nem költött 100-200 ezer forint meg maga lesz a hab a tortán.

Milyen típusú mosható pelenkákat lehet kapni nálatok?

Mosható pelenka

Kizárólag olyan pelenkákat lehet nálunk felpróbálni, megvenni, amiket mi is kipróbáltunk, használtunk és megbízhatónak tapasztaltunk. Fontos szempont számunkra a minőség és a hosszú távon való gondolkodás, ezért válogatott készlettel dolgozunk. Ezeket a pelenkákat bátran merjük ajánlani a szülőknek és babáiknak.

Hány darabot és pontosan miket szükséges megvásárolni egy babának?

Többféle pelenkarendszer közül szabadon lehet kiválasztani a saját pelenkákat, nincsen egyenrecept, érdemes kísérletezgetni és próbálgatni ki mekkora és milyen fajtájú darabokból álló készletet tart kényelmesnek. Támpontként abból lehet kiindulni, hogy napközben a pelenkát átlagosan 3 óra után kell lecserélni és, ha 2-3 naponta mossuk őket – ami egészen kényelmes -, akkor egy teljes pelenkakészlethez 18-24 db pelenkára lesz szükség. Ha a külső, nedvességzáró rész külön van, akkor abból 6 db állítható méretű elegendő a teljes pelenkázós korszakra. A sokat pisilő babáknak (főleg a kisfiúk) 2-3 db éjszakai kiegészítő betétet is érdemes beszerezni, hogy éjszaka ne kelljen pelust cserélni. Nagy segítség még az eldobható papírbetét, ami megkönnyíti az anyatejes kaki eltávolítását.

Milyen különbség tapasztalható a mosható és az eldobható pelenka között? (tapintásban, a baba közérzetében, kezelésben)

Nagy. Mondjuk mint a poliészter és a pamut fehérnemű között. Te melyiket hordod szívesebben 24 órán át?

A mosható pelenkák természetes anyagból – pamutból, bambuszból, kenderből – készülnek, ezáltal a vastagságuk ellenére is, jobban szellőznek, mint a vékony, eldobható pelenkák, amik egyáltalán nem. A popsikrém használata kihagyható, mégsem piros vagy kiütéses a babapopsi.

A mosható pelenkák elősegítik a terpesztartást feszes izomtónusú vagy csípőficam-gyanús babáknál, a lábak között halmozható pelenkarétegek által.

A mosható pelenkák védelmeznek: földön ücsörgő babákat a felfázástól, járni tanulókat a fájdalmas földre huppanásokkor.

Mivel sokan a rengeteg előny ellenére, a szennyeződések eltávolításától ódzkodva, mégis az eldobható pelenka mellett döntenek, szeretnénk rámutatni arra, hogy napi pár perc mosási rutinnal mennyivel megkönnyíthető a pelenkák kezelése. Az elhasznált papírbetéttel együtt a szennyeződés nagy része a wc-ben köt ki, és egy gyors előkezelés, öblítés után a pelenkákat 40°C-on a többi babaruhával együtt nyugodtan ki lehet mosni.

Ugyanaz a pelenkázás menete – popsitörlő, popsikrém – a moshatónál is, vagy van különbség?

Mosható pelenka használatakor jellemzően elhagyható a popsikrém, mivel a természetes nedvszívó anyag nem kezdi ki a baba bőrét. Ha mégis szükség van a krémezésre, akkor ajánlott papírbetétet is használni, mert a pelenka nedvszívó képességének árt a popsikrém lanolintartalma (ami vízlepergető hatású).

Engem sokszor zavar, hogy a sima pelus kilátszik meleg időben a ruhácskák alól. A mosható pelusok mennyire “dizájnoltak”? Lehet mondani, hogy öltöztetnek is?

A “fapados” pelenkáktól az öltöztető design pelenkákig minden megtalálható, ki-ki igényei szerint. Sokféle színben és különböző mintával kaphatók mosható pelenkák, amiket akár a ruha színével is összehangolhatunk. Külföldön már pelenka-szépségversenyek is vannak, találni pelenkát rávarrt szoknyácskával, de cápafejet idéző darabbal is találkoztunk már… hátha valakit ezzel nyer meg magának. 🙂

Mindezekre és további kérdésekre részletes választ adunk az érdeklődő szülőknek (igen, apukáknak is) a “PELENKATAPOGATÓ”-n, az interaktív pelenka bemutatónkon, amelynek időpontjai szeptember közepétől elérhetőek a http://temiti.hu/pelenkatapogato oldalon. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*