Baba kiegészítők, Kiegészítők kisgyerekeknek

Milyen a jó pelenkázó táska?

Hová tűnt a lakáskulcsom? Ide dobtam oldalra, a pelenkázó táska aljába! És a mobilom hol csörög? Hát valahol a pelenkázó táska oldalában! Hol lehet a popsikenőcs? Biztos a táska aljában van! Hű, mi ez a nedvesség? A gyerek kiborult teája a pelenkázó táskában! 🙂 Ezek a rövid párbeszédek játszódtak le bennem egyik reggel, amikor a két gyerekkel hazafelé tartottam. Rájöttem, hogy egy megfelelő pelenkázó táska nélkül bizony nagyon nehéz a kiruccanás bárhová.


 

Az első gyermekem születésénél még nem fordítottam nagy gondot a megfelelő pelenkázó táska kiválasztására, hiszen a babakocsihoz kapottat használtam: egy a babakocsi színeiben pompázó, textilből készült, belül zseb nélkül, „praktikus” táskát. Általában a keresett dolgok a táska aljára csúsztak; biztos, hogy akkor folyt ki a tea és ázott át a textil táska, amikor az ölemben tartottam, így én is teás lettem; és egy kézzel szinte kizárt volt, hogy megtaláljak benne valamit. Gyorsan előszedtem egy divatos sporttáskát, ami ugyan merev volt, de nem lehetett a babakocsira akasztani, aztán föladtam a nagyméretű pelenkázó táskák használatát. Idén viszont, a második babám születésével újra előjött ez a probléma, így készítettem egy összefoglalót, hogy milyen szempontok alapján érdemes tényleg praktikus pelenkázó táskát vásárolni, ha a babakocsihoz kapott nem megfelelő!

1. Nézzétek meg milyen anyagból készült!

Mindegy, hogy mekkora táskát használunk, nagyon fontos szempont, hogy milyen anyagból készül. A külseje is lehetőleg, de a belseje mindenképp vízlepergető vagy vízálló textilből legyen, hiszen ha kiborul benne valamilyen folyadék, csak ki kell önteni és  – ha tényleg jó minőségű anyagból készült – nem ázik át az egész táska. A külseje lehet bőr, vagy textil, vagy a kettő kombinációja. Választható merev és puha kivitelben is a pelenkázó táska, viszont az alja mindenképp merev legyen!


 

Fontos figyelembe venni a táska színét is, hiszen sokszor le kell tenni a földre, vagy sáros lesz, és ugye jó lenne nem minden héten a pelenkázó táskát tisztítgatni? Ezért érdemes sötétebb színű vagy mintájú táskát választani.

2. Hogyan lehet hordani?

 

Sok gyártó sajnos nem gondol arra, hogy Anya bizony nem csak a kezében fogva vagy a babakocsira rögzítve használja a pelenkázó táskát, hanem a játszótéren, utazásnál minipoggyászként, bevásárlásnál…Tehát sokféle hordhatósági megoldásra van szükség. Mindenképp olyan táskát válasszatok, ami könnyen (!) rárögzíthető a babakocsira és olyan hosszú vagy állítható a vállpántja, hogy fél vállon vagy keresztbe vetve is használni lehessen, illetve legyen hozzá kézbe fogható fül, ha simán táskaként van rá szükség. Lehet kapni hátizsákkánt is hordható pelenkázó táskát, ez is praktikus, mert így szabad mindkét kezetek, csak ha szükség van belőle valamire, mindenképp le kell venni.

3. Mire szeretnétek használni?

Ha csak arra van szükség, hogy egy pelenkát, popsitörlőt, cumisüveget meg néhány váltóruhát vigyetek magatokkal, akkor nem szükséges nagy méretű táska. Ha viszont be kell pakolni a mellszívót vagy a cumisüveg melegítőt vagy a saját dolgaitokat – telefon, kulcs, iratok, laptop – is ebbe tennétek, akkor érdemes egy többfunkciós, nagyobb méretű táskát vásárolni.

Lehet kapni olyat, aminek kivehető pelenkázó alátét része van, vagy ami kisággyá alakítható, vagy külön kis “szütyők” tartoznak hozzá az apróbb dolgoknak. Érdemes végiggondolni a vásárlás előtt, hogy mi lesz a leggyakoribb program a babával és ahhoz milyen kellékekre lesz majd szükség.


 

3. Milyen pakolórészek vannak benne?

A legfontosabb, hogy legyen külön zseb vagy fakk a cumisüvegnek, a telefonnak, kiskanálnak, cuminak, popsitörlőnek, alvókának, játéknak…tehát egy a lényeg: minél több tárolórész legyen belül kialakítva, hogy akár csukott szemmel is tudjátok mit, hol keressetek.

4. Gondoljatok a férfiakra és a jövőtökre is! 😉

Gyakran előfordul, hogy Apa hozza vagy viszi valahová a babát és ez együtt jár a pelenkázó táska cipelésével is. Jókat lehet mosolyogni, amikor Apák fél kézben a gyerekkel, a csomagtartóból próbálják kiszedni és szétnyitni a babakocsit és közben ott lóg és állandóan lecsúszik a vállukról a jól megtömött, pink virágmintás pelenkázó táska! 🙂 Érdemes tehát olyan design-t választani, ami unisex és bárki hordhatja.


 

Egyre több gyártó használja ki azt a helyzetet, hogy az Anyukák kb. 2 év után túladnak a pelenkázó táskákon, hiszen nem tudják mire használni (hacsak nem tartjátok meg kirándulásokhoz vagy sminkes táskának ;)). Érdemes olyat vásárolni, amit úgy lehet alakítani, hogy a jövőben sima kézitáskaként is használható legyen.

5. Ha megvan a kiszemelt pelenkázó táska, jöhet a teszt!

Amikor úgy érzitek, hogy a kiválasztott táska minden igényeteknek megfelel, próbáljátok ki, hogy ki tudjátok-e nyitni egy kézzel, foggal :), nem odanézve és megtaláljátok-e benne a szükséges dolgokat és tudjátok-e úgy viselni, hogy ha lehajoltok nem esik-e le rólatok.

Rengeteg márkájú pelenkázó táska létezik, természetesen az árak határa a csillagos ég, viszont nem szükséges a legdrágább darabot megvásárolni, érdemes a fenti szempontoknak alávetni 2-3 modellt és utána válasszátok ki a megfelelőt.

És mi kerüljön a pelenkázó táskába?


 

– pelenka (3-4 db), popsitörlő, popsikenőcs, pelenkázó alátét (eldobható, ha nincs a táskához),  1 váltás ruha (kb. a baba 8 hónapos koráig), textil pelenka

– cumisüveg, cumi, babaétel/tápszer, előke, kiskanál, nass (nagyobbaknak), hordozható etetőszék

– papír zsebkendő, kézfertőtlenítő

– üres zacskók a használt pelusnak, szemétnek

+ iratok és a saját dolgaitok, ha egybe szeretnétek pakolni

Kapcsolódó cikk: Hordozható etetőszék készítése 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*