Ajándékok a babának, Baba kiegészítők, Baba öltöztetése nyáron, Magyar babaruha webáruház

Gyerekruhákon lángoló piros rózsák a Pulyaruhától

Egyik “Nagyi-látogatásunk” során megláttam Anyukám szekrényében egy piros, filc anyagból készült táskát, amelyet matyóhímzés díszít. Kiderült, hogy még 1973-ban kapta, nászajándékba és a táska kifogástalan állapotban van azóta. (Ezt nevezem minőségnek és milyen jó, hogy Anya megőriz “néhány” régi dolgot! ;)) Öt-tíz éve még ciki lett volna egy ilyen táskával mászkálni, de most a matyó és a kalocsai hímzett ruhák, kiegészítők a fénykorukat élik. Ezen felbuzdulva kitaláltam, hogy visszatérek gyerekkorom egyik kedvelt hobbijához: megint hímezni fogok. De nem magamnak, hanem Fridának az egyik ruhájára. Ahogy kutakodtam a matyóhímzésről rábukkantam egy boltra, ahol matyóhímzett gyerek és felnőtt ruhák készülnek. Nincsenek véletlenek! 🙂 Azonnal felvettem a kapcsolatot Rigóné Tomka Leával, aki barátnőjével, Szöginé Barz Gittával együtt vezeti a Pulyaruha nevű vállalkozásukat.

Miért tartod fontosnak a matyó hagyományok őrzését a mai divatban? 

Magát a hagyományőrzést tartjuk nagyon fontosnak, hiszen az mindig visszatükrözi egy társadalom értékrendjét, kulturáját. Fontos lenne úgy élni, hogy a múltunk mindig jelen legyen, mert a jövőnek mi leszünk a múlt, azaz a hagyomány. A jövő pedig a gyermekeink!

Amit mi átadunk tapasztalatot, tudást az mind sugaljon egy erkölcsi, esztétikai példát számukra.

Nekünk szülőknek hatalmas felelőségünk van, hogy milyen irányba tereljük őket, hiszen amilyen irányt mutatunk most, azt követik majd és ha nem lesz követendő példa, akkor a jövő nemzedék egy hagyományok nélküli globalizált társadalom boldogtalan tagja lesz.

Itt a nagy feladat, hogy a múlt örökségét, a hagyományokat megmutassuk nekik és átültessük a modern környezetbe, hiszen ezáltal még jobban befogadják azt.

Így született meg a PULYARUHA:ötvöztük a hagyományt a divattal.

Miért pont a matyóhímzést választottátok?

A matyó népművészeti hímzés nem volt kérdés: Férjem Mezőkövesden a Matyóföld szívében született, Édesanyja aktívan hímez. Első kezdeményezés a Kislányom farmerruháján egy csodaszép piros matyó csokor olyan sikert aratott, hogy belevágtunk ebbe a küldetésbe…

Mit gondolsz, mi az oka annak, hogy az utóbbi években újra népszerűek a magyar népi motívumok a ruházkodásban?

Az emberek rájöttek arra, hogy ezek a népi motívumok a másik arcukat mutatják a modern tárgyakon, mint a terítőkön. Igazán tetszetős egy divatos fazonú ruhán. A turkálós, kínai és egyéb tömegruhák után vágyunk valami igazán különlegesre, valami olyanra, ami kitűnik a tömegből, olyanra, ami másnak nincs, ja és 100% magyar! 🙂

Mennyire nyitottak a szülők a hagyományőrző baba és gyerekruhák iránt?

Mi azt tapasztaltuk, hogy elöször csodálkozás kíséri a pulyaruha termékeket, hiszen ha hímzett gyerekruhára gondolunk, akkor a harminc-negyven éves szabásminta alapján készült buggyos újjú blúz ugrik be. De a pulyaruha termékek olyan divat és kényelmi szempontokat vesz figyelembe, amit a gyermek szívesen hord és kényelmes viselet és nagyon csinos!

Milyen anyagokból készülnek a ruhák?

Amikor a vállalkozásunkat elkezdtük, akkor még hűvösebb idő volt, ezért a bevezető termékeink pamutfarmerből készültek. Most hogy már beköszöntött a nyár,puha tapintású elasztikus pamutból, könnyed gézanyagból és puplinból készítjük a ruhácskákat.

A matyó mintákat ki tervezi, ki hímzi?

A matyó alapminták Kisjankó Bori mezőkövesdi rajzoló- és hímzőasszony gyűjteményéből valók. Ezeket felhasználva az adott ruha fazonjához tervezzük meg, hogy merre kanyarodjanak az indák vagy hova, milyen hullót rakjunk. A minták felrajzolása után Mezőkövesden matyó asszonyok hímzik (varrják ki) pamut vagy selyemfonállal a motívumokat.

Milyen ruhákat, kiegészítőket árultok?

Kínálatunk napról-napra bővül. Legtöbb ruha a kislányoknak szól: nadrág, szoknya, leggings, capri, poló, blúz, kötényruha, kalap, kendő. Fiúknak: mellény, ing, póló. Közkívánatra elkezdtük az Anya-ruhák bevezetését: szoknya, ruha, blúz, póló. Kiegészítőink skálája is széles: táska, tarisznya, kötény, tutyi, hajbavalók. Sőt megjelentek a pulya-játékok is: zsírkréta kukac, játékbaba mózeskosár.

Melyek a legnépszerűbb termékeitek?

A buggyos nadrág, poló, kötényruha, kalapok. Nagy sláger a kiegészítők között tarisznya és a kistáska is.

Hol lehet megvásárolni a termékeiteket?

A Gouba bazárban voltunk eddig láthatóak, de a nyári nyaralások miatt ez most bizonytalanná vált. Előre megbeszélt időpontban Budapesten, a XX. kerületben megtekintehetők a termékek. Egyébként pedig a www.pulyaruha.hu oldalon található web-shop-ban lehet megvásárolni a termékeket, melyeket rövid határidőn belül kiszállítjuk.

Mit üzentek a termékeitekkel?

Szent Morus Tamás idézetét választottunk egy jelmondatunknak: “A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” Ez a mi küldetésünk, ezért jött létre a pulyaruha!

Egyedi megrendelésre is dolgoztok? 

A ruháink többsége egyedi és megismételhetetlen (vagy csak megközelítőleg lehet megismételni). Termékeink nem tömegtermelésre készülnek, ezért az árak is ehhez viszonyulnak. Ezt figyelembe kell venni a vásárláskor. Kérésre személyre szabott egyedi megrendelést szívesen felveszünk (keresztelő ruha, koszorúslány ruha), sőt segítünk kiválasztani a leginkább személyre szóló hímzést is.

Lea és Gitta közös vállalkozását több, mint 20 éves szoros barátság alapozza meg. Lea az ötletgazda, Gitta pedig a szakmai tanácsadó, jól kiegészítik egymást: a gáz és a fék, így az eredmény: a hatékony, átgondolt haladás.

“Olyan ruhákat készítünk, amelyekben a gyerekek jól érzik magukat, szívesen, szeretettel viselik, öröm benne a játék. E mellett pedig játékosan válnak hagyományőrzőkké. Reméljük, cégünk hozzájárul ahhoz, hogy a csodálatos piros rózsák ne váljanak hamuvá, hanem tovább lángoljanak gyermekeink ruháin!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*