Baba kiegészítők, Kiegészítők kisgyerekeknek

Életnagyságú öltöztető babák Ausztráliából

Paper Doll personal stylingAz öltöztető babák kora soha nem jár le: emlékszem, nekem olyan volt, hogy fémből készült a babatest, és mágnessel lehetett rögzíteni rá a ruhákat. A testvéreim még papírból vágták ki a babákat és kis kallantyúk segítségével tették föl a papír ruhákat rájuk. Mostanság már számítógépes játékként öltöztethetnek a gyerekek, de valljuk be őszintén, mi felnőtt fejjel is szívesen játszunk még ilyet, ugye? Él Ausztráliában egy magyar Anyuka, aki szintén szereti ezt a “játékot”, hiszen azt csinálja nagyban, amit a gyerekek kicsiben: öltözékeket rak össze különböző darabokból. Ő Villányi Ágnes, a PAPER DOLL Personal Styling cég vezetője, stílustanácsadó és kislányoknak való gyönyörű tütük bérbeadásával is foglalkozik.

Mióta élsz Ausztráliában?

3 éve élek Ausztráliában, ahova a férjem miatt kötöztem, aki skót származású, de már 15 éve itt él (Magyarországon találkoztunk, ahol látogatóban volt). Mióta idejöttem született egy kislányunk, ő most 2 éves.

Mi a szakmád és jelenleg mivel foglalkozol?

Paper Doll Personal stylingVégzettségem szerint közgazdász vagyok, otthon fejvadészként és coach-ként dolgoztam Magyarország egyik vezető fejvadászcégénél (Next Consulting). Sydney-ben elvégeztem egy stylist képzést, és elindítottam a saját vállalkozásomat, mely personal shopper és stílus tanácsadás szolgáltatásokat nyújt hölgyeknek és gyerekeknek.

A szolgáltatások körébe tartozik a ruhatár tanácsadás, personal shopping (vásárlási tanácsadás), stílus tanácsadás különleges alkalmakra (esküvőre: menyasszony, koszorúslány, fotózás, parti, stb.), mini stílus workshopok, és gyerekeknek szülinapi partik szerevezése. Ezen kívül van egy gyönyörű designer tutu kollekcióm, különböző színű és méretű tütükkel, amelyeket bérbe lehet venni gyerekzsúrokra, fotózásokra, különleges alkalmakra. Hamarosan egy online stílustanácsadás is bekerül a szolgáltatások közé.

Honnan jött az ötlet, hogy ezt csináld?

Paper Doll Personal styling

Fejvadászként nagyon szerettem dolgozni, de a kisvárosban, ahol most élünk erre nincs nagyon lehetőség. Továbbra is olyasmivel szerettem volna foglalkozni, amit nagy kedvvel csinálok és rugalmas munkaidőben lehet végzeni (én vagyok otthon a kislányommal és az egész családunk tőlünk távolt Európában él). A szép ruhákhoz és kiegészítőkhöz mindig is vonzódtam, úgy gondolom, a megjelenés fontos része személyiségünknek. Itt a kislányom révén leginkább anyukákkal vagyok kapcsolatban, így jött az ötlet, hogy valami olyasmibe kezdjek, amivel őket tudom megcélozni.

Mit szeretsz a legjobban ebben a munkában? Melyik szolgáltatás a legnépszerűbb?

Számomra az öltözködés, egy-egy öltözék összeállítása játék, az önkifejezés egyik eszköze, ezt az érzést szeretném átadni másoknak is, hogy reggelente ne nyűg legyen a ruhák kiválasztása, hanem örömtelien kezdődjön a nap.A célom az, hogy segítségemmel a hölgyek jobban érezzék magukat a bőrükben. Egy boldog gyermeknél pedig nincs nagyobb öröm.

Paper Doll Personal Styling
Photos are copyright of Poppy & Rose, Antique Blue photo’s copyright of PAPER DOLL Personal Styling

A tütübérlés nagyon népszerű fotósok és anyukák körében is. Igazán varázslatossá, mesebelivé és emlékezetessé lehet velük tenni egy-egy eseményt, ugyanakkor nem kerül sokba. Egy születésnapi partin például minden kislány viselheti a különböző színű tütüket, nem drága, mégis különleges és a gyerekek imádják. Sokan bérelnek tütüt fotózásra is, felnőttek és gyermekek egyaránt. Ez itt egy nagyon népszerű iparág, sokan készíttetnek fotót a gyerekekről különböző életszakaszokban, de a családi-, az édesanya-gyermek, kismama illetve eljegyzési fotók is nagyon keresettek. Én ezekhez is nyújtok stílustanácsadást. Hölgyek körében a ruhatár tanácsadás és a personal shopping a legnépszerűbb.

Mennyiben másabbak az ausztrál Anyukák a magyaroknál?

Ebben e kérdésben nem igazán tudok és szeretnék általánosítani. Természetesen itt is van ilyen is és olyan is: vannak anyukák akiknek fontos a megjelenés, és vannak, akiknek kevésbé. Az biztos, hogy a stílustanácsadói szolgáltatások igénybevétele itt Ausztráliában népszerűbb és nem számít luxusnak. Ez nagyrészt annak (is) köszönhető, hogy jobban megengedhetik maguknak, hogy ilyesmire költsenek. Tapasztalataim alapján sokan vásárolnak tudatosan, ezt akár élelmiszerre, felnőtt vagy gyermekruhára is értem. Vannak ruhamárkák, amik kifejezetten környezet-barát módon és anyagokból gyártanak ruhákat és sok márkának van “organic” kollekciója. Ugyanakkor az Ázsiában gyártott tömegtermékek is megtalálhatóak nagy mennyiségben. Ezért is nehéz általánosítani ebben a témában.

Az ausztrál gyerekruhákkal, kiegészítőkkel kapcsolatosan mik a tapasztalataid?

 

A gyermekruha és kiegészítők piaca hatalmas iparág Ausztráliában. A holmik általában jóval drágábbak mint Magyarországon, az emberek szívesen költenek a gyerekekre. Sok ausztrál baba és gyermekruha gyártó cég van, az emberek szívesen vásárolnak helyi termékeket. Az európai prémium márkák is népszerűek, különlegességüknél fogva. Természetesen vannak, akik az olcsó, áruházi brandeket keresik. Egy jelentős részt képviselnek a gyermekruha piacon az egyedi készítésű, kézzel varrott gyermekruhák és hajpántok. Ezeket általában a gyerekekkel otthon levő anyukák készítik egy kis kereset kiegészítésnek és leginkább szenvedélyből. Gyönyörű, különleges tervezésű, minőségi termékekről van itt szó, és az emberek nagy örömmel támogatják az ilyen jellegű, helyi kisvállalkozásokat. Népszerűek még a használt-babaruha vásárok is. A legnehezebb a gyermekruhák méretezésén kiigazodni, leginkább az első évben. A méretek nem magasságban (cm-ben) vannak megadva, hanem 0-kkal jelölik őket. 0000 az újszülött, 000 a három hónapos korig, 00 a féléves korig és így tovább. Vannak természetesen sztenderdek, de az egyes gyártók nem használják őket következetesen.

Érdekes lehet még a magyar anyukák számára, hogy itt sokkal kevésbé öltöztetik fel a gyerekeket. Az ajánlott ideális szobahőmérséklet alváshoz kisbaba kortól 18 fok. 20 fokos szobahőmérsékletnél már vígan fürdetik az újszülötteket.

Van-e olyan praktikus dolog az ausztrál baba és gyereköltöztetés kapcsán, amit ajánlanál a magyar Anyukáknak is?

Napvédő póló és nadrág gyerekeknek
forrás: www.platypusaustralia.com

Mivel itt, Ausztrália felett a legvékonyabb az ózonréteg, ugyanakkor a gyerekek sokat vannak napon és a tengerparton, nagyon nagy gondot fordítanak a napvédelemre. Ez jelenti a napvédő termékek használatát, a kalap viselést és van egy nagyon klassz találmány, ami egy fürdőruha anyagból készült hosszú vagy rövid ujjú szűk póló, esetenként nadrágrésszel kiegészítve. Ezáltal a gyerekek nyaka, háta, válla is védve van. Érdekes még, hogy minden fürdőruhának speciális, fényvédő anyagból kell készülnie, ezt törvény írja elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*