Baba kiegészítők

Csak divat vagy tényleg kell a babának napszemüveg?

Végre tavasz van – vagy inkább már nyár – gyönyörűen süt a nap, rengeteget lehet sétálni a babával. Kitolom a babakocsit a ház elé, Fridus szemébe rögtön belesüt a nap, elfordul és hunyorog, erre én gyorsan visszafutok az én napszemüvegemért. JPersze akárhogy haladunk, pont a szemébe süt a nap, hiába állítgatom a babakocsi tetejét, az esernyőt billegtetem, vagy megpróbálkozom a pelenka/pléd odalógatással – sikertelenül, mert mindig a földön, vagy a kezében végzi. Ekkor kezdtem el gondolkodni, hogy ha az én szemem könnyezik az erős napsütéstől, akkor ő vajon hogy bírja? Neki milyen megoldást találjak ki, hogy ne kelljen „menekülni” a nap elöl? Mennyire árt az ő szemének a napsugárzás? Ennek jártam utána.

Az UV sugárzás hatásai a baba szemére

Az UV sugárzás káros hatásai elleni védekezésről már rengeteg információt kaptunk, viszont a legtöbb a bőr leégés elleni védelmével kapcsolatos. Sokan nem is gondolják, hogy a szemre is ugyanolyan káros hatásai lehetnek. A gyerekek szeme sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, mert pupillájuk nagyobb, így több fény jut a szemükbe. Ráadásul az ő szemük nem képes annyira kiszűrni az UV sugárzást sem, mint a felnőtteké. Egy 10 évnél fiatalabb gyerek szemlencséje hatszor több UV sugarat enged át. Már itt van a strandszezon így a parton, a vízben még erősebb UV-sugárzásnak vannak kitéve a visszavert fény miatt. A felnőttkori szembetegségek (pl. szürke hályog, kötő- és szaruhártya gyulladás, retina problémák), ha gyermekkorban nem tesszük ki a szemet tartósan a káros UV sugárzásnak. Ezért nagyon fontos, hogy védjétek a babák szemét!

3 megoldás a baba szemeinek napsütés elleni védelmére:

1. Semmiképpen ne vigyétek ki a babát délelőtt 10 és délután 4 óra között a napra, mert ekkor a legerősebb az UV sugárzás

2. Használjatok napellenzős kalapot vagy simléderes sapkát, kendőt.

3. Ha a baba elviseli, vásároljatok neki minőségi baba napszemüveget, ha nem, akkor szoktassátok a használatára

A baba napszemüvegekről

Először azt hittem, hogy ez csak egy divathóbort, de aztán utána olvastam és megkérdeztem szemészorvost is a témáról, mindenhonnan ugyanazt a választ kaptam: a baba szemére ugyanolyan káros hatással van az UV sugárzás, tehát amikortól elviseli, hordhatja. Vízparton, strandon, hóban pedig különösen fontos.

Mire figyeljetek a baba napszemüveg vásárlásakor?

– lehetőleg szakboltban vásároljatok

– legyen rajta az UV400-as felirat, ami biztosítja a 100%-os UV védelmet (ha ez nincs rajta NE vegyétek meg, ugyanis a nem UV szűrős napszemüvegek többet ártanak a baba szemének, mintha nincs rajta semmi!!)

– célszerű valamilyen rögzítési lehetőséggel ellátott napszemüveget választani (pl:fül köré kanyarodó szár, tarkóra illeszthető pánt)

– a napszemüveg simuljon a fejre (ne süssön be oldalt a nap)

– az üveg legyen ütésálló anyagból

– a napszemüveg nem mérgező anyagokból készüljön (ha a pici megcsócsálná, mint mindent, ami a keze ügyébe kerül)

Ezeknek e feltételeknek megfelelő napszemüvegeket Magyarországon az alábbi helyeken tudtok vásárolni:

Baby Banz: http://www.dealtech.hu/babybanz.htm

Chicco: http://www.chicco.hu/products.php?search=napszem%C3%BCveg&x=0&y=0

Julbo:http://www.mountex.hu/webshop/szemuveg/gyerek_napszemuvegek

Frida szemeiből olvastam: 

“Megyünk sétálni, dejóó! Uhhhh, ez a Napocska nagyon süt, Anya, fordíts már el, nem látok semmit. Akkor inkább oldalra fordulok. Na még ez is, ez a rózsaszín valami (kendő) a fejemen meg mindig a szememre csúszik, minek ez rám?!?!! Á, itt van Anya, benézett hozzám végre. Szia Anya! Mi van a fejeden? Mindjárt megnézem. Na, miért nem adod oda? Veee, veee, Meg akarom fogni! Ettől a nagy fekete valamitől nem is látom az arcodat! Hahó, Anya hol vagy? Hehe, kukucsol velem a nagy fekete valami mögül, hehe, ez tetszik. Így már nem is olyan zavaró ez a fény.”

Hogyan szoktassátok rá a babát, hogy a napszemüveg a fején maradjon?

Csak akkor adjátok rá, amikor a nappal érintkezhet a szeme. Mindig lássa, hogy ekkor Ti is viseltek napszemüveget. Lassan, következetesen meg kell mutatni neki, hogy hogyan kell fölvenni és hordani.

2 című bejegyzés “Csak divat vagy tényleg kell a babának napszemüveg?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kata, örültem a cikkednek!!

  Minkét gyerekem napszemüveg őrült. Aztán rájöttem, hogy a mellett, hogy viccesnek találják, azt, hogy elbújhatnak mögé, jó érzést is kelt számukra a viselése.
  Mivel mindkettő világos szemű, ezért nagyon bántja a szemüket az erős fény. Még akkor is szívesen hordják, ha épp nincs verőfény.
  Ami nagyon-nagyon fontos, az az UV elleni védelem. Aki szeretné beméretni, hogy vajon a szemüveg milyen százalékban véd a káros sugaraktól, nyugodtan bemehet az Ofotért-be, mert ott díjmentesen bevizsgálják.
  Én még ajánlanám a decathlon-os szemüvegeket is, amelyek gumisak, és nem törnek el gyorsan:

  http://www.decathlon.co.hu/nettools/allsearch.search?language=HU&siteId=12780013&text=napszem%C3%BCveg%20gyerek&central=17&elementPerPage=16

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*