Ajándékok a babának, Baba kiegészítők

Babazuhany, amit minden baba és mama szeret!

Baby shower, babaváró buli
Amikor elkezdtem a babaruhák történetével, praktikákkal foglalkozni, számos angol nyelvű babás oldalon találtam képeket nagyon szép babás dekorációkról, apró babaruha formájú süteményekről, pelenkatortáról, cumisüveg formájú meghívókról – tudjátok, amikre ránéztek és az az érzés támad Bennetek, hogy “Ilyen nekem is kell!” – és mindegyik egy témához vezetett, ez pedig a “Baby shower”. Fogalmam nem volt, hogyan jön össze ennyi szép dologgal a babák által nem túl kedvelt zuhanyozás, majd rájöttem, hogy ez az a buli lehet, amit Miranda annyira nem akart a Szex és New York című sorozatban:). Ahelyett, hogy a sorozatot elemezném nektek, inkább megkértem Somorjai Krisztinát, aki az Angol Másképp oldal szerkesztője, hogy mondja el mi is ez pontosan és hogyan zajlik egy “babazuhanyozás”.

Kriszti 9 évig élt az Egyesült Államokban és számos Baby shower-en részt vett. Jelenleg tolmácsolással, fordítással, valamint általános, üzleti, jogi, katonai és diplomáciai angol oktatásával foglalkozik. A nyelvoktatás mellett a kultúra megismertetése is a célja, hiszen egy dolog egy szót lefordítani, és egy teljesen más dolog annak az értelmét átadni, hogy ugyanazt jelentse egy más kultúrában élőnek is.

Mi a baby shower, mi a célja és miért ez a neve?

A baby shower egy baráti összejövetel, és az a célja hogy a születendő kisgyermeket és szüleit mindenféle hasznos és humoros ajándékokkal megáldják. Innen van a név is: shower, zuhanyt vagy nyári záport jelent, tehát képzeljük el, hogy mindenféle kedvességeket, jókívánságokat és ajándékokat “zuhanyoznak” a kismamára 🙂

Mikor rendezik ezt meg?

A baby shower-t általában a gyerek születése előtt rendezik meg az utolsó hónapokban. Ilyenkor már lehet tudni a gyerek nemét és sokszor a nevét is, így könnyebb személyes ajándékot venni. A család vagy a barátok is megrendezhetik, sőt egy embernek lehet több baby shower-je is, hiszen rendezhetnek egyet a kolléganői, esetleg a család, vagy pedig a barátnők. És a meghívottak is ezekből a körökből jönnek, de csak hölgyek általában. Ha egy apuka betévedne, lehet, hogy hamarosan hanyatt homlok menekülne a sok rózsaszín sütemény és pelenka halmok láttán. Vagy az erősebb idegzetűek talán kibírnák az első játékig. Egy ilyen baby shower során az ajándékokon kívül fontos szerepet tölt be a baráti közösség építése, ami nagyon jellemző az amerikai emberekre.

Hogy zajlik egy ilyen baby shower, mik a szokások, mit visznek ajándékba? 

A szervező, aki lehet barátnő, családtag vagy kolléganő is meghívót küld a kismama barátainak legalább egy hónappal előre. A kismama általában készít egy listát, hogy mire is van szüksége még a babának, de ez nem feltétlen szükséges. A barátok hozhatnak ajándékot a listáról, vagy csak amit gondolnak, és nem is feltétlen szükséges az ajándék. Viszont azt is lehet, hogy több család összeáll és mondjuk, megveszik a kismama által előre kiválasztott babakocsit. Az egész elég lazán történik. A szervező lakását feldíszítik a gyerek neméhez illő lufikkal (rózsaszín, kék) és tortát, süteményeket kínálnak a vendégeknek. A kismama egyenként kibontja az ajándékokat, és mindegyikhez fűznek egy kedves megjegyzést. Közben beszélgetnek, és esetleg játékokat játszanak. Az egész egy nagyon kedves, szeretetteli légkörben zajlik, hiszen egy új életet ünnepelnek. Igazán nem kell sok pénzt költeni, hiszen az együttlét és az ünneplés fontosabb.

Milyen érdekességeket láttál egy ilyen ünneplésen?

Én nagyon sok baby shower-en vettem részt Amerikában, és mindig nagyon vidám és megható volt. Már vártam is, hogy nekem mikor lesz már ilyen. 🙂 Az egyik legkedvesebb dolog az, mikor a barátok mindegyike elmondja, vagy leírja azt, hogy miért lesz jó anyuka a terhes barátnőjük, és miért jó annak a kisbabának, hogy pont ebbe a családba születik bele. Na, itt aztán előkerülnek a papír zsebkendők. Ebben az is a jó, hogy később újra el lehet olvasni a jókívánságokat. Nagyszerű, ha az ember pozitív, bátorító dolgokkal van feltöltve egy ilyen nagy feladat előtt. Ezt olyan jó lenne nálunk is meghonosítani!

Mi volt a legkülönlegesebb ajándék, amit vittek a babának?

Nagyon sok értékes ajándékot láttam, ahogy említettem is sokszor többen összeállnak, hogy egy nagyobb értékű dolgot beszerezzenek a családnak. Az egyik leghumorosabb ajándék, amire mindig visszagondolok az a pelenka torta volt. Nem kell megijedni, nem kellett megenni, de egy nagyon humoros torta formában voltak összerakva az újszülöttnek szükséges pelenkák és fel volt díszítve. Ezt egy kis kreativitással könnyen el lehet készíteni nálunk is. Mennyivel jobban néz ki, mint egy Tesco-s szatyorban. (itt van egy tortarecept!)

Itt Magyarországon találkoztál már a baby shower-rel? Ajánlanád ezt a szokást itthon is bevezetni?

Itthon is már találkoztam baby showerrel, de leginkább csak olyan emberek körében, akik éltek Amerikában. Mindenképpen érdemes lenne bevezetni, hiszen mi is meg szoktuk ajándékozni a kismamát, és a magyar emberek szerintem nagyon jó szívűek ilyen helyzetekben, de a baby shower mégis ünnepélyesebbé teszi az egészet. És a hangsúly a közösség teremtésen és a kapcsolatok építésén van nem is annyira az ajándékokon. Viszont egy csomag pelenkát is kedvesebb pelenka-tortaként átadni, mint egy zacskóban. A baby shower megszervezése nem kell, hogy költséges legyen, hiszen mindenki tud hozni egy kis süteményt vagy rágcsálnivalót, mégis egy nagyon kedves gesztus a kismama és a baba felé.

Kriszti célja, hogy más hozzáállást honosítson meg az angol tanítás és tanulás terén, hiszen egy felsőfokú nyelvvizsga még nem jelent életszerű a tudást. Az egyesült Államokban teljesen más dolgok alapján ítélik meg a kommunikációs képességet, mint amire a nyelvvizsgát adják nálunk. “Az óráim során én az életszerű, magabiztos, magas szintű kommunikációra teszem a hangsúlyt és az órán nagyon nagy szerepet kapnak a kulturális ismeretek és szokások is, hiszen nagyon sok kínos helyzetet kerülhetünk el így.” 


3 című bejegyzés “Babazuhany, amit minden baba és mama szeret!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Én is csináltam egy csodás pelenkatortát a barátnőmnek, teletűzdelve a DVD-immel… 🙂 Nagy sikere volt, és büszke vagyok magamra, hogy sikerült összehoznom… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*