Ajándékok a babának, Baba kiegészítők, Ez milyen jó ötlet!

A gyerekrajzok nemcsak papíron léteznek

Valahogyan minden ismert mesefigura élete így kezdődhetett: egy ember képzeletében létrejött, papírra került és aztán rajzfilmek, képregények tették ismertté. Ezután minden gyerek szívesen játszott a mesefigura plüssjáték-változatával, vagy hordta a mesefigurás ruhákat. De vajon az általunk, vagy a gyerekeink által készített rajzokból miért nem lett képregény, rajzfilm vagy játék? Miért csak a szülők által féltve őrzött dossziékban találjuk meg a legrégebbi remekműveinket, élőben miért nincsenek meg? Valószínűleg azért, mert a Te rajzolsz, én varrok! alkotócsoport csak nemrégiben kezdte meg munkáját, ami abból áll, hogy bárki gyerekrajza alapján figurákat készítenek.

A Te rajzolsz, én varrok! alkotócsoport 2012. áprilisában valósította meg először az eredetileg egy kanadai Anyukától származó ötletet:  a szülők beküldhetik a gyerekeik rajzait, és a 32 önálló kézművesből álló alkotócsoport pedig életre kelti a rajzokon szereplő figurákat, lényeket. Eredetileg húsz gyerekrajz „lényesítését” tervezték, de olyan népszerű lett ez a gyereknapi felhívás, hogy végül 55 rajz öltött testet. (A csoport a www.facebook.com/szarazepitészetidesign oldal tagjaiból tevődött össze.)

Szerényi Katától, a csoport egyik nagyszerű alkotójától tudtam meg további információkat.

Mi a célotok azzal, hogy gyerekrajzokat valósítotok meg? 

Több célunk is van:

Szeretnénk sok olyan gyermekcsoportot támogatni – akik valamilyen okból hátrányos helyzetben „léteznek”- azzal, hogy egy igazán személyes ajándékot adunk nekik. Úgy gondoljuk, hogy a „készlény” erre tökéletes megoldás. Jó lenne, ha sikerülne elérni, hogy ezek a gyerekcsoportok általunk nagyobb nyilvánosságot kapnának és ez másfajta támogatókat is vonzana. 

A megvalósítással célunk még az is, hogy gyermekünk kreativitását fejlesszük, hiszen ha tudja, hogy meg lesz valósítva a rajza, biztosan szárnyalni hagyja a képzeletét.

Fontos feladatunknak tartjuk az egyedi kézműves termékek népszerűsítését a tömegcikkekkel szemben.

Minél több otthon lévő Anyukát bíztatunk a „Csináld magad!” dolgokra, azaz szeretnénk elérni azt, hogy egyre többen otthon valósítsák meg a gyerekrajzokon szereplő figurákat, ehhez pedig mi maximálisan segítséget nyújtunk (tanácsokkal, szabásmintákkal).

És végül szeretnénk az alkotás által örömet okozni mindenkinek: annak, aki készíti, annak, aki kapja és annak, aki nézi. Öröm és mosolyterápia 🙂

Milyen hatással van a gyerekekre az, hogy látják a rajzaikat megvalósulni?

Erről csak mint laikus és mint anya tudok nyilatkozni, hiszen nem vagyok  gyermekpszichológus. Azt gondolom, hogy egy gyereknek csak az előnyére válik, ha látja ilyen formán is, hogy milyen nagyszerű a rajza, amit az ő kis buksijából rajzolt. Elhiszik, hogy nem csak azok a figurák „jók”, amiket lát a mesében a készen kapott „tökéletesen megrajzolt lényecskék”, hanem az ő „tökéletlen” és mégis tökéletes lényecskéje a legjobb. Szerintem ezek a figurák évekig kísérik majd a gyerkőcöket mindenhová, és miért is ne lehetne ez a társ Mickey helyett (akit azért mi is nagyon szeretünk), egy hatszemű és 8 lábú csodalény?:-)

Milyen visszajelzések vannak a gyerekektől, amikor meglátják saját rajzukat életre keltve?

Nagyon örülnek és onnantól szinte mindegyik gyerkőcnek, a lényecskék a „fő” kabalájuk, ölelgetős figurájuk.

Mit szerettek a legjobban a munkátokban?

A rajzok aprólékos kivitelezése mellett nagyon fontos, hogy azt az érzést megpróbáljuk átadni a figurákban, amit a rajz elkészítése közben érezhetett a kisgyerek. Ez nehéz feladat, viszont nagyon nagy energiát ad. Mivel mindegyik gyerekrajz egyedi, ezért nagy kreativitásra van szükség ahhoz, hogy milyen technikákkal, anyagokkal tegyük a legjobban élethűvé a rajzokat.

Szülőként, tanárként nem lenne szabad a gyerekek fantáziáját sablonok közé szorítani – hogy például milyen legyen a ház, hogy néz ki egy fa – hagyni kell, hogy szárnyaljanak, alkossanak, és akkor válhatnak önmagukat igazán ismerő felnőttekké. Azt szeretjük, hogy ezek a gyerekrajzok egyáltalán nem a „sablonokról” szólnak.

Hogy működik a „lénnyéválás”: bárki beküldhet Hozzátok egy gyerekrajzot és azt Ti életre keltitek?

Ingyenesen csak az általunk kiírt pályázatok keretében varrunk lényeket. Amennyiben valaki szeretne valamilyen lényecskét varratni, az megkeres minket a terajzolszenvarrok@gmail.com-on és elküldi a rajzot. Egyik alkotónk 3 napon belül megkeresi a megrendelőt és egyeztetik a részleteket. Természetesen adunk egy árajánlatot, így az email még nem jelent konkrét megrendelést. Tehát ár ismeretében el lehet dönteni, hogy szeretnék –e megrendelni a figurát.

Nemrég zajlott le a második pályázatunk „Légy újra gyermek” címmel, amelyre 25 év felettiek pályázhattak a szülő, nagyszülők fiókjai mélyén rejlő gyerekrajzaikkal. Nagyon jól sikerült a pályázat, itt van például ez a rajz egy indián táborról, amit még annak idején egy 9 éves kisfiú rajzolt és a megvalósult figurákat a jelenleg 40 éves férfi születésnapja alkalmából újra láthatja.

Csak figurát ábrázoló rajzokat valósítotok meg, vagy akár tájképeket, tárgyakat is?

Tárgyakra volt már példa, legutóbb valaki egy Lada Niva autót szeretett volna plüss formájában. Egy családi kirándulás Wartburggal készült pont most a Légy újra gyermek! pályázat kapcsán. Tájképre nem volt még példa, azt valószínűleg valamilyen hímzés technikával vagy applikációval oldanánk meg.

Milyen alkalmakra rendelik a szülők a rajzmegvalósítást?

Kistestvér érkezésekor, szülinapra, nagyobb évfordulókra, kollega búcsúztatóra. Nagyon sok féle alkalomra, hiszen nagyon eredetinek és különleges ajándéknak gondolják az ajándékozók, és ez így is van. Abszolút személyre szabott egyszeri és megismételhetetlen. Mostanában érkezett több megrendelés felnőttek gyermekkori rajzának elkészítésére, kerek számú szülinapokra, nászajándékba.

A Te rajzolsz, én varrok! elérhetőségei:

email: terajzolszenvarrok@gmail.com

http://terajzolszenvarrok.wix.com/trev

http://www.facebook.com/terajzolszenvarrok

http://www.terajzolszenvarrok.blogspot.hu/

 Az én „készlényeim”:

Én nagyon szerencsésnek érzem maga, mert Anyukám bármit megvarrt, amit csak kértem. Volt óriási Skála Kópém, még nagyobb Pumuklim és Hupikék Törpikék mintás melegítőm. Nagyon örülök, hogy kaptam sok „anyavarrta” játékot, ruhát, mert ezeket meglátva még ma is eszembe jut számos gyerekkori élmény. Anyaként a legszebb, legemlékezetesebb ajándékokat akkor adjuk, ha azt mi készítjük a gyerekeknek. Készítsetek Ti is nagyon sok maradandó és egyedi ajándékot a gyerekeiteknek akár a Te rajzolsz, én varrok! által, akár magatoktól. Megéri!!!

 

1 című bejegyzés “A gyerekrajzok nemcsak papíron léteznek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*