Jelmezek babáknak és kisgyerekeknek, Nem tudok varrni!

Így készíts Jégvarázs jelmezeket, ha nem tudsz varrni!

Ismét eljött a farsangi szezon és persze a 4 éves lányom is előállt az idei jelmez-kívánságával. Vajon ki szeretne lenni? Hát persze, hogy Elza! De nem a kék, csillogó ruhás – azt egy kicsit egyszerűbb lenne beszerezni -, hanem a koronázási ruhás, mert abban lila palástja van, amit majd le tud dobni, ha énekli a “legyenhó”-t…én pedig azonnal igent mondtam neki, mert rengeteg szabadidővel rendelkezem. 🙂 Elkezdtem viszont azon tűnődni, hogy hogyan tudnám leegyszerűsíteni a jelmez elkészítését és a következőt gondoltam ki:

A koronázási ruha áll egy – szerintem zöldes, a férjem szerint kékes… – árnyalatú ruhából, ami egy fekete garbós blúzon van és ezen van a palást.

A ruhához vásároltam zöldes anyagot, a felső részét viszont rá fogom applikálni vagy ragasztani egy fekete garbó pulcsira, amit rendeltem online párszáz forintért. A ruha díszítéseit (alulra és a mellkasra) pedig textilfestékkel készítem el, a kedvencem, a Freezer paper segítségével. A palásthoz lila filc anyagot vettem, mert az nem foszlik és van tartása is. Még a korona meg a cipő hiányzik, de az már nem lesz nagy munka.

Több ismerős kérdezte, hogy miért nem veszek készen ilyen jelmezt pár ezer forintért a kínai oldalakról?

Hát azért, mert biztos, hogy már nem érkezne meg farsangig,

nem tetszik, ahogy el van készítve

és mert élvezem az ilyen “varrós” kihívásokat és azt, hogyan lehet minél egyszerűbben is látványosat alkotni.

Ezért összegyűjtöttem sok-sok olyan jelmez ötletet, melyekhez nem kell varrni, maximum néhány öltést kézzel.

Először akkor nézzük végig a Jégvarázs főbb szereplőit, mert idén (is) biztosan sok óvodában láthatunk majd Elzákat és Annákat!

Így készíts varrás nélkül Elza jelmezeket! 

Elza kék és koronázási ruhájának elkészítése, varrás nélkül

 

Elza kék ruhája egyszerűen

Egy fehér pólóra fesd meg csillámos textilfestékkel a ruha felső részének ívét (ez egy letölthető sablon a festéshez: http://alphamom.com/wp-content/uploads/2014/09/elsa-shirt.pdf 

A szoknyarészhez pedig vásárolj világos és sötétebb kék vagy akár fehér tüll anyagot (gyönyörű csillámos változatok is kaphatók, én ITT vettem) és vágd fel kb. 10 cm széles csíkokra. Az anyag dupla olyan hosszú legyen, mint amilyen hosszú szoknyát szeretnél. 

Jégvarázs jelmez készítés varrás nélkül

Egy kb. 2 cm széles gumipántot vágj le a gyereked méretére és varrd össze néhány öltéssel a végét =vagy tűzd össze tűzőgéppel!:)) Fogj meg egy tüll csíkot, hajtsd félbe és hurkold át a gumipánton, végül köss rá csomót. Így haladj a tüllcsíkokkal, felváltva a színeket. Annyi tüllcsíkot köss rá a gumipántra, hogy a számodra megfelelő tömörségű szoknya legyen a végére.

Jégvarázs jelmezek egyszerűen

Én ezt a leírást használtam a tütü készítéséhez:

http://auratreasury.blogspot.dk/2012/12/diy-projects-how-to-make-tutu-skirt.html?m=1

Elza palástja

Elza kék ruhájának palástja, varrás nélkül

Ötlet: Makeit Loveit

Organza vagy Chiffon anyagot vásárolj, melyet a cikkben látható rajz szerint szabj ki, égesd végig az anyag szélét, hogy ne foszoljon és elöl a nyaknál pedig ragassz oda egy kis négyzet tépőzárat.

Elza hajfonata

Ha nem hosszú hajú a kislányod, akkor készíthetsz neki szőke parókát is, mint ez:

Jégvarázs jelmez készítés varrás nélkül

Ötlet: I love my kids blog

Egy rugalmas, fehér hajpántot használj és egy tincshez vágj 6 db, egyenként 2 méter hosszú fehér fonalszálat, fogd össze őket és hajtsd félbe. Ezután egy horgolótű vagy más eszköz segítségével bújtasd át a felénél a szálakat és csinálj egy csomót. Következhet egy újabb tincs és így tovább.

A leírásban a készítő egy fehér sapkára ráragasztotta a tincseket, hogy összetartsanak, én lehet, hogy inkább több fonaltincset készítenék, hogy ne kelljen a ragasztó, de meg lehet próbálni. A végén pedig jöhet a híres hajfonás! 🙂

Ha hosszú hajú a kislányod, akkor pedig itt van egy kép ahhoz, hogy hogyan fond be Elzásra a haját:

Jégvarázs Elza frizura hajfonás

Ha pedig Neked is a koronázási jelmezes Elzát szereti a lány, akkor itt egy videó, a koronázási frizura elkészítéséhez (amúgy ezt mi Anyukák is hordhatjuk, mert szerintem szuperül néz ki, csak valaki csinálja meg!:):

Elza koronázási jelmezéhez készíthetsz ruhát a fenti technikákkal (textilfestett felső és tüllszoknya alj), a palást pedig egyszerűen elkészíthető ennek az ábrának az alapján:

Elza koronázási palástja

Vagy így is (ez Anna palástja is lehet):

Elza, Anna palástja

Ötlet: Skip to my Lou

És, hogy a korona sem maradjon le, itt van egy sablon, ezt akár keményebb papírból is elkészítheted:

Elza koronázási jelmez készítése

 

Így készíts varrás nélkül Anna jelmezeket!

Anna ruhái egyszerűen

Anna zöld ruhája egyszerűen

 

Egy fekete rövid ujjú pólót vagy ujjatlan trikót használj felsőrésznek és arra textilfestékkel vidd fel a felső rész mintáját (a letölthető mintát itt találod), a szoknyarész pedig készülhet sötétzöld és világoszöld tüllcsíkok kombinációjával a fenti leírás szerint.

Anna ruhája egyszerűen

Anna kék ruhája egyszerűen

Anna ruhája egyszerűen

A ruha felsőrészét készítheted egy pólóra festett mintával, ami letölthető innen: http://alphamom.com/wp-content/uploads/2014/09/anna-shirt.pdf

A kék szoknyarészhez pedig használhatsz tüllcsíkokat, vagy pedig vásárolj kék szatén vagy taft anyagot legalább kétszer olyan széles méretben, mint a gyerek dereka és dupla oldalú ragasztószalag segítségével csináld meg a szoknya aljának felhajtását. A derékrészt pedig úgy tudod egyszerűen megoldani, hogy ott is hajtsd vissza az anyagot a dupla oldalú ragasztós szalag segítségével úgy, hogy maradjon egy “járat” a szoknya legtetején, ahová be tudsz fűzni egy legalább másfél méter hosszú szatén szalagot. Így körbe tudod kötni a gyerek derekán és lesz egy átlapolós Anna-szoknyája.

Anna palástja

Feljebb, Elza palástjánál megtalálod a varrás nélküli útmutatóját.

Anna hajviselete

Készíts 2 copfos Anna parókát a következők szerint:

Anna haja egyszerűen

Ötlet: The project addict

Egy jó nagy kartonra (doboz oldala például), akkorára, amilyen hosszú copfokat szeretnél majd  tekerj fel vörösesbarna fonalat és amikor kész a számodra megfelelő “hajmennyiség” kösd össze a szálakat egy fonallal a kartonlap tetején, az alján pedig vágd föl. Így kapsz egy fönt összekötött “2 copfot”. Fond be a két oldalt, és a tetején, a választéknál ragaszd rá a hajat egy filcdarabra (így a széthúzogatott változat rögzül), majd egy hajpántra.

Itt van egy egyszerűbben elkészíthető videós változat, ha a gyerek haját akarod befonni és a koronázáskor viselt frizurát szeretné:

Hidd el, még számos kreatív megoldásra képes vagy, ha a gyerek jelmezét szeretnéd elkészíteni és lehetőleg minél egyszerűbben!

Majd megmutatom, hogy az én “koronázási” Elzám milyen lett, addig is holnap fiús jelmezeket mutatok be, amelyekhez majd szintén nem kell varrni!

Anna és Elza jelmezek készítése
Elza és Anna
(kép forrása: http://www.cartoonbrew.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*