Ikrek öltöztetése

Egy kislány után a kétpetéjű ikrek

 

Az ikrek öltöztetése sorozatban most Kostyák Borit mutatom be Nektek, aki 30 éves újságíró, első babájuk Zsóka két éves és idén, várhatóan február végén-március elején egy kétpetéjű ikerpár is a családba érkezik. Bori mesélt a terhességéről és arról, milyen ruhákat, kiegészítőket érdemes beszerezni, valamint praktikus tanácsokat is ad az egyszerre több babát váró Anyukáknak.

Bori és párja azok közé tartozik, akiknek nem indult zökkenőmentesen a családalapítás, de nem adták fel és ennek következtében már a második és harmadik gyermeküket várják.

“3 és fél évvel ezelőtt egy meddőségi központban üldögéltünk, ahol közölték velünk, hogy természetes úton nem lehet gyerekünk, mert ugyan nincs semmilyen komoly testi bajunk, de szerintük nem illenek össze a génjeink, és nekem van egy “betegségem” aminek következtében egy ciklus alatt nem egy, hanem kettő-vagy több petesejt próbál megérni, és ez általában azt eredményezi, hogy egyiknek sem sikerül, ezért felejtsük el természetes úton a fogantatást. Óriási letargia, majd egy lombik következett, ami nem sikerült. Ez 2009. októberében volt.

Utána mondtam a páromnak, hogy én ebbe nem nyugszom bele, elkezdtünk kineziológushoz járni, teákat, cseppeket, bogyókat szedtünk, és próbáltunk nem görcsölni, ami persze nem nagyon sikerült. Majd 2010. áprilisában vettem egy terhességi tesztet, ami hamarost pozitív lett és decemberben megszületett Zsóka. Természetes fogantatás, természetes szülés, komplikációmentes terhesség. Zsóka másfél évig szopizott, egészen addig a napig amíg az újabb tesztet megcsináltam – 2012. június végén-, most pedig a 33. hétben vagyok az ikrekkel.”

Milyen neműek lesznek a babák?

Valószínűleg két kisfiú lesz – Mátyás és Lőrinc -, bár Lőrinc lehet, hogy Sára, hiszen nem derült ki 100%-osan az ultrahangok során, mert szinte mindig takarják egymást. Mátyás az úgynevezett “A” baba, ő koponyavégű, ő jön majd először, Lőrinc viszont medencevégű, vagyis faros, de az orvos szerint ettől még szülhetek természetes úton, és én nagyon szeretném elkerülni a császárt. Ha valami indokolja, persze nem fogok tiltakozni, de ha nem muszáj, akkor csak természetesen.

Hogyan éled meg az ikrekkel való terhességedet?

Praktikus tanácsok ikreket váró Anyukáknak
Bori az ikerterhesség 33. hetében (a babák fejenként kb. 2-2 kilósak és kb. 41-42 cm hosszúak)

Számomra az ikerterhesség kb. a 30. hétig szinte semmiben nem különbözött egy sima terhességnél, leszámítva az általam elkeresztelt hímes tojás effektust, vagyis, hogy az egész család rólam akart gondoskodni, óvni, pihentetni, ami valljuk be nagyon jól esett.

Az egyetlen nagy változás az volt, hogy nem emelhettem fel Zsókát, így gyakorlatilag állandóan valakire rá voltam utalva, mert se a hintába, se a fürdőkádba, se az etetőszékbe nem tudtam betenni. Szerencsére a párom mindenben segít, de mivel tűzoltóként dolgozik, ezért minden harmadik nap (24 órát) szolgálatban van, aztán 2 nap szabad.

A 30. hét után elkezdett kinyílni a méhszáj, a nagy nyomástól és súlytól, így feküdnöm kell, de szerencsére otthon (jobban mondva a nagyszülőknél, mert már nem tudom ellátni a háztartást és főként Zsókát) és nem a kórházban. A 32. héttől már kezdenek kissé nehézkessé válni a dolgok, fáj a derekam, egyre nehezebb az alvás, savam van, de semmi elviselhetetlen, csak már nem olyan rózsaszín és felhőtlen a dolog, ami a 3. trimeszterre teljesen természetes is.

A kislányod kinőtt ruháiból használsz majd a fiúknál is néhányat?

Nem nagyon fogjuk Zsóka ruháit használni, mert azok többnyire nagyon lányosan, max. egy-kettőt, ami unisex és egyébként is többnyire már kölcsönadtuk a ruhák többségét ismerősöknek, barátoknak, akiknek most született kislányuk.

Hányas méretű ruhák vásárlását javaslod a kezdetekre az ikreket váró Anyukáknak?

A statisztikák szerint a legtöbb esetben a 36. hét környékén születnek az ikrek, így az 50-es méretet javasolom az elején.

Honnan szerzed be a babaruhákat és mikre van szüksége egy ikerpárnak?

A családban és a baráti társaságban is sok fiú van, mindenhonnan kaptunk ruhákat, játékokat, így csak néhány darabot kellett vásárolni.

Rengeteg body-nk van, sok rugdalózó és harisnyanadrág, nadrágok, pulcsik is szép számmal, és van 4 db overall, 2 bundazsák, mamuszok és vastag zoknik.

Minden babaruhából dupla mennyiség szükséges szerinted?

Szerintem elég a másfélszeres ruhamennyiség, bár attól is függ, hogy mennyi ideje lesz a kismamának mosni, lesz-e segítsége. Ha nem, akkor lehet, hogy a dupla mennyiségre is szükség lehet.

Törekszel arra, hogy egyformába öltöztesd majd őket? Hogyan rendezed el a ruháikat a szekrényben?

 

Mivel két külön kis egyéniség, két külön kis ember, nem szeretném egyforma ruhákba öltöztetni őket.

Az elején biztos típusok szerint rendezzük el a babaruhákat  (pl. összes body együtt), aztán majd, ha nagyobbak lesznek, akkor külön szedjük a ruhatárat.

Mit javasolsz az ikreket váró Anyukáknak, mikor érdemes elkezdeni az iker-babaruhák beszerzését?

Szerintem minél előbb, jó, ha a második trimeszter végére már minden megvan, mert utána már bármikor bármi lehet. Érdemes ikres fórumokon és aukciós oldalakon körülnézni, mert jó minőségű ruhákat, babakocsit, iker kiságyat, stb. lehet töredék áron vásárolni.

Hogyan fogod őket szállítani: ikerkocsi vagy megpróbálod egyszerre hordozni őket?

 

Vásároltunk egy ikerkocsit, mert azt az információt kaptam, hogy az ikrek hordozása elég megterhelő a gerincnek, de közben kicsit jobban utánanéztem és bizony lehet hordozni is a kis lurkókat, vannak speciális kendők és egyéb lehetőségek is, úgyhogy valószínűleg kombináljuk majd. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy mivel a babakocsi 3 éves korig használható, Zsóka és az egyik iker kocsizik, másik iker hordozókendőben, vagy egyik rajtam, másik meg apán, szóval a lehetőségek tárháza elég nagy. Az ikerkocsi mindenképp hasznos, főleg, ha többfunkciós és sokáig használható. Vásárlásnál fontos szempont volt, hogy beférjen az autó csomagtartójába, és ne legyen nehéz, könnyen lehessen irányítani.

Néhány gyakorlati tanács Boritól ikreket váróknak:

Pihenjetek sokat, készítsétek fel a nagyobb gyerkőcöt – ha van – időben a változásokra és ne lepődjetek meg, hogy mekkora lesz a hasatok!

Szedjetek vitamint (nekem a Femibion jött be) és magnéziumot és felejtsétek el a fürdőkádat és a wellnesst!

Ajánlom a következő honlapot: www.ikresek.hu, és ezt a könyvet: Hurrá, ikrek!

 

 

3 című bejegyzés “Egy kislány után a kétpetéjű ikrek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Sziasztok!
  Nálunk ugyan ez a felállás gyerekek tekintetében. 😛
  Még közös a ruhatáruk és ez egy darabig még így is lesz nálunk. “szerencsére” egy méretet hordanak. HA nagyobbak lesznek ez is biztosan változni fog. Nálunk egyik baba szőke a másik fekete hajú és a bőrük árnyalata is más. Emiatt a ruhák színe azért változik, kinek mi áll jobban.:-)
  Nem könnyű a 3 gyerekkel, főleg, hogy a kislány(nagylány?) is még csak 3,5 éves. De alakulunk. Kellett fél év Neki mire megértette ez a két baba itt marad. Kellett Neki, hogy elkezdjenek aktívabbak lenni, lehessen velük játszani.
  Nagyon sok boldogságot kívánok és szép napokat a nagycsaládos létben!
  Eszter

  1. Szia Eszter! Gratulálok, mennyi idősek most a kicsik? Az öltöztetés-pelenkázás-mosáskor van segítséged, vagy már egyedül csinálsz mindent? A szállításukat Te hogyan oldod meg?
   Szép napot Neked, Kata

   1. most 7 hónaposak a fiúk. egymás melletti ikerbabakocsink van, illetve ha férjem is elérhető, hétvégén háti hordozás. Főleg ebben a hóban.
    Mindent egyedül csinálok. nem nehéz, mert a lányunk oviban van. hétköznap csak két baba van itthon. Kimenet: egy baba felöltöztet mózesba bele, teraszon a vázra fel. utána jön a másik. Zárt az udvarunk, nem látni be, így nyugodtan kinn lehetnek. Sokszor csak ki vannak telepítve aludni. Sétakor pedig ebben az időben állandó ruhadarabom a láthatósági mellény. Sok helyen csak az úton férünk el.
    Mosást a mosógép megoldja szerencsére és a mosogatógép is jó szolgálatot tesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*