gyerekszoba

Milyen legyen a gyerekszoba padlója és fala?

Amikor kiderül, hogy mi lesz az első babánk neme, szinte biztos, hogy a névválasztás után a babaruhák vásárlása és a gyerekszoba berendezése lesznek a legfontosabb feladataink. A gyerekruhák beszerzéséhez már biztosan megtaláltad a baba neméhez és várható születési idejéhez kapcsolódóan letölthető képes Babaruha listát (ha nem akkor ide kattintva megteheted ); a babaszoba kialakításának megkezdéséhez pedig most szeretnék adni néhány tippet. A babaszoba berendezése nem a kiságy és a pelenkázó megvásárlásával kezdődik, hanem…

…a megfelelő padló kiválasztásával!

Első gyermekes szülőként – tapasztalatból mondom – még nem tudjuk, hogy miért lesz fontos az, hogy rövid vagy hosszú szőrű szőnyegünk van, vagy nincs szőnyeg, csak parketta; pedig amikor a baba már nemcsak fekszik, hanem pörög-forog, majd kúszik-mászik és mindenhol leül, akkor derül ki, hogy bababarát padló van-e a gyerekszobában.

Filó Angéla, a Diego Kft. marketing igazgatója mutatott nagyon jó megoldási lehetőségeket a megfelelő padló kiválasztásához, amit érdemes figyelembe vennetek az általatok fontosnak vélt szempontok szerint:

A gyerekszoba padlója legyen könnyen tisztítható

Ezért érdemes laminált padlót, PVC-t vagy vízálló padlót választani alapnak.

A laminált padlók azért praktikusak, mert könnyű letenni őket és nagyon sokféle árnyalatban kaphatók, a színben hozzáillő szegélyléccel együtt. Fontos, hogy a laminált padló alá vásároljatok párafékező fóliát és megfelelő minőségű és vastagságú alátétet is, mert ennek segítségével lesz hő- és hangszigetelő a laminált padló. (A Diegonál például 5-30 éves garanciát vállalnak a náluk vásárolt laminált padlórendszer átkopására, terméktől függően).

Laminált padló gyerekszobába

Takarítani jól kicsavart felmosóval szabad, és érdemes a lerakott elemek közti réseket – főleg a gyerekszobában, ahol elég gyakran szükséges a felmosás – vízzáró tömítő anyaggal kitölteni, mert így nem fog majd felpúposodni a laminált padlóelem, ha befolyik közé a víz.

(Itt olvashattok nagyon hasznos tudnivalókat a laminált padló takarításáról ->->->)

A PVC padlók mára megint divatossá váltak, ráadásul nagyon élethű – például fahatású  – mintákkal kaphatók. Ha ilyet választotok a gyerekszobába, akkor azt kell figyelembe venni, hogy erősen legyen rögzítve, ne tudjon felpúposodni például a gyerekszoba átrendezésekor. A PVC padlók előnye, hogy nagyon könnyű őket tisztán tartani.

Laminált padló gyerekszobába

Ha nagyon sokszor takarítanátok a gyerekszoba padlóját, akkor érdemes vízálló padlót választani, ami fahatású megjelenésű vinyl padló.

Laminált padló gyerekszobába

A gyerekszoba padlója legyen meleg

Ha nem szeretnétek fahatású padlót választani, akkor ajánlott a szőnyegpadló vásárlása. Itt viszont az nagyon fontos, hogy a kiválasztott szőnyeg alá mindenképp vegyetek alátétet, amelynek vastagsága miatt még puhább érzést kelt a szőnyegpadlón való lépkedés és az alátét a szőnyegre kiömlő folyadékot is segít megtartani, hogy könnyebb legyen a tisztítás.

Padlószőnyeg gyerekszobába Padlószőnyeg gyerekszobába

A gyerekszoba padlója legyen könnyen tisztítható, meleg és könnyen cserélhető

A legkönnyebben változtatható párosítás, ha választotok egy semleges színű laminált padlót vagy PVC-t, és egy darabszőnyegetami lehet kislányos

Szőnyegek gyerekszobába

vagy kisfiúknak való mintájú;

Szőnyegek gyerekszobába

ha viszont nő a gyerek és már nem tetszik neki a gyerekes mintájú szőnyeg, vagy születik egy másik nemű kistestvér, akkor csak azt kell kicserélni.

Szőnyeg gyerekszobába

A puha szőnyeg még azért is praktikus, mert a pici babát le lehet rá tenni, később az lehet majd a játszószőnyeg is, ha pedig nem kell, mert éppen futóversenyt rendeznek a gyerekek a szobában, akkor föl is lehet tekerni. Ennek ellenére érdemes vásárolni a szőnyeg alá csúszásgátló hálót.

A gyerekszoba fala

A megfelelő padló kiválasztása után a fal színének vagy mintájának kitalálása is sok fejtörést okoz. Érdemes világos színű, nem élénk árnyalatú, lemosható festékkel kifestetni – ez a gyerek firkálós korszakától kezdődően nagyon praktikus lesz – a szobát, és ha mintákat akartok, akkor célszerű falmatricákat fölragasztani vagy egy-egy csík mintás tapétát.

c

Ez nagyon hangulatossá teszi a gyerekszobát és így könnyebben lehet majd változtatni is.

A gyerekszoba sötétítése

Ha megvan a padló és a falszín, akkor gondolnunk kell a gyerekszoba sötétítésére. A redőny jó megoldás, mert hőszigetel is és szúnyoghálót is mindenképp javaslok a gyerekszoba ablakára felszereltetni, de szükség van függönyre is. A legjobb olyat választani, ami fényáteresztő, és azt lehet kombinálni sötétítő függönnyel, ha szükséges. Célszerű olyan karnist vásárolni, amelyre ringlis függönyt vagy füles függönyt tehetünk, mert a csipeszest nagyon könnyen le tudja szakítani a gyerek. (És azt is megtudtam Angélától, hogy bármelyik Diego üzletben ingyenesen szegik be az ott megvásárolt függönyanyagokat!)

Függöny gyerekszobába Függöny gyerekszobába

Mit válasszunk ki előbb: a bútort, a padlót vagy a falszínét?

Erre a kérdésemre Angéla azt javasolta, hogy biztosan mindig akad egy olyan dolog (bútor, szín, minta), amibe „beleszeretünk”, legyen ez a kiindulási pont és ehhez igazítsuk a többi gyerekszoba kelléket.

Ti milyen gyerekszobát készítetek: lányos, fiús vagy uniszex színekből állót?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*