Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól, Gyerekekkel közösen, Karácsonyi készülődés

Hófehér gyurmadíszek készítése karácsonyra

Már tavaly is találtam számos olyan képet karácsonyi díszekről, amelyek gyönyörű hófehérek, olyan porcelán-hatásúak és lehet rájuk festeni, vagy akár mintákat nyomni. Meg is találtam a receptjét, mert otthon is el lehet készíteni. Nagyon egyszerű, és nem szükséges kisütni, mint a só-liszt gyurmából készült díszeket.

Hófehér gyurma készítése házilag

Egy bibi azonban volt a recepttel, hogy az angol szöveg szerint “cornstarch”, azaz a legtöbb online szótár szerint “kukoricaliszt” az egyik fő összetevője, közben meg az egyik oldal fotóján láttam, hogy a “cornstarch” az fehér színű, még a kukoricaliszt sárga. Ezért nem is értettem, hogy hogyan lesznek ilyen gyönyörű hófehér díszek, ha van benne sárga összetevő is. De már megvan a megoldás, a “cornstarch” nem más, mint az “étkezési keményítő”. (ezek szerint a szótárakat nem háziasszonyok szerkesztik…;))

Szóval a hozzávalók (egy tálcányi dísz elkészítéséhez való mennyiség):

Hófehér gyurma készítése házilag

1 adag Étkezési keményítő (kukoricakeményítő)

2 adag Szódabikarbóna (én ebből is az étkezésit használtam)

1 1/2 adag langyos víz

Egy lábosba öntöd a keményítőt és a szódabikarbónát, majd hozzá a vizet és közepes lángon, folyamatos (!) kevergetés mellett főzöd. Amikor elkezd csomósodni és pezsegni a szódabikarbóna, utána fog összeállni sűrű masszává. Ekkor még egy picit érdemes keverni, aztán félretenni és megvárni, amíg kihűl (legalább 15 percet). Utána a nyújtódeszkára szórj egy kis keményítőt és azon nyújtsd ki a tésztát. Meglátod, nagyon képlékeny anyag, szuperül lehet vele dolgozni!! Lehet készíteni vékonyabb és vastagabb díszeket és a sütiszaggató formákon kívül még nézz körül a konyhában:

Én a lyukak kifúrására szívószálat használtam, a bordázott körformák mintázására a fém, rácsos kiszedőlapátot, a dudoros szívecskék mintáját a fiókokba kapható csúszásgátló lap rácsai adták és a feliratokat a grill nyárs végével készítettem! 😉

Hófehér gyurma készítése házilag Hófehér gyurma készítése házilag

Száradás: legalább 2-3 napot hagyd a levegőn megszáradni, úgy, hogy 1 nap után fordítsd meg a díszeket. Elvileg lehet sütni is a díszeket, de úgy elveszítik azt a gyönyörű, havas hatású csillogásukat.

Hófehér gyurma készítése házilag

Színezés: temperával és akril festékkel is lehet, én a hópelyheket csak belenyomkodtam rögtön, miután kiszaggattam a formákat, és még fogok rájuk ragasztgatni néhány csillogó piros pöttyöt, ha teljesen szárazak.

Munkára fel, még 24.-ig pont megszáradnak, meg a karácsonyfára akasztva bőven lesz idejük megkeményedni! 🙂

Hófehér gyurma készítése házilag

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*