Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól, Gyerekekkel közösen, Karácsonyi készülődés

Ezt én is megcsinálom!: Törhetetlen, gyerekekkel is elkészíthető karácsonyfadíszek

Tavaly volt az első karácsonya a lányomnak, de akkor még csak 5 hónapos volt, így nem tulajdonított nagy szerepet a feldíszített karácsonyfának, nem is törtek a díszek. 🙂 Idén viszont már biztosan érdekelni fogja, ezért arra gondoltam, hogy készítek törhetetlen karácsonyfadíszeket, amelyek “Frida-magasságban” lesznek elhelyezve, így nyugodt maradhatok majd, hogy a megörökölt üvegdísz-kollekciók minden darabja meg fog maradni. Akinek már nagyobb a gyereke – óvodás korú – ők be is segíthetnek a díszek készítésében, persze szülői felügyelettel. Kétféle díszt is bemutatok, mindegyiknek az a titka, hogy akár több színben is elkészülhet, így teljes szetteket is gyárthattok.

1. Törhetetlen karácsonyfadísz-csillag szívószálból

Hozzávalók:


– fehér szívószál (az a lényeg, hogy egyszínű legyen, ne a csíkos változat; piros és zöld is nagyon szépen mutat)- 2 db gyöngy vagy flitter

– olló, vonalzó

– vastagabb, színben a szívószálhoz illő cérna, tű

Elkészítési idő (felnőttnek ;)): kb. 50 perc

Elkészítése:

1. Tegyétek az asztal széléhez a vonalzót és a szívószálat odatartva daraboljátok fel a következők szerint (elpattognak a szívószál-darabkák, de ezek összegyűjtése is egy jó játék a segíteni vágyó gyerekeknek:)):

– 12 db 5 cm-es

– 20 db 4 cm-es

– 18 db 3 cm-es

– 22 db 1,5 cm-es darabka kell egy díszhez.

Amint feldaraboltátok, a következő bevágásokat kell elvégezni a különböző darabokhoz:

– 5cm-es: a darabka mindkét végét vágjátok le ferdén, egymásnak ellentétes irányban. Olyan legyen, mint egy “trapéz”.

– 4 cm-es darabka: az egyik végét vágjátok le ferdén, a másik végén pedig vágjatok be az ollóval a darabka feléig, és egymás mellett vágjátok föl csíkokra a szívószál-darab ezen végét. Ha kész, akkor hajtsátok ki a csíkokat – olyan legyen, mint egy “nagy pálmafa” – és az olló élét a csíkok külsején húzzátok végig, így ki is fognak pöndörödni. Ahhoz, hogy ezek a göndörök rögzüljenek, mártsátok bele forró vízbe 1-2 mp-re ezeket a pálmafa-elemeket.

– 3 cm-es darabka: ismételjétek meg velük az előbb leírtakat, így lesz belőlük “kis pálmafa”.

– 1,5 cm-es darabka: mindkét végüket vágjátok le ferdén, de azonos irányban. Így olyan formájúak lesznek, mint a “penne tészta”.

2. A darabolás, bevágások után kezdődhet a dísz összeillesztése, ez már igazán gyorsan fog menni.

Először a 12 db “trapéz”-t fűzzétek fel úgy, hogy a tűt az egyik levágott vég csúcsán szúrjátok át. Amint föl van fűzve az összes, kössetek egy szoros csomót a két cérnavégből és vágjátok le a felesleges cérnát.

Következhet a “nagy pálmafák” felfűzése:

10 db “nagy pálmafa” darabot fűzzetek fel úgy, hogy a levágott végeik csúcsán menjen át a tű. Ha kész, szorítsátok meg a kört, kössetek rá csomót és vágjátok le a felesleges cérnát. Ebből készítsetek még egy csillagot.

A “kis pálmafák” felfűzése ugyanígy történik, csak az azokból készült csillagok 9-9 darabkából állnak.

Az utolsó, a “penne tészták” felfűzése, amelynél 2-szer kell elkészíteni a 11-11 darabkából álló csillagot. Jó hosszú cérnát használjatok és itt szintén a darabkák csúcsait szúrjátok át a tűvel és a végén kössetek csomót a cérna végére, de ne vágjátok le, hanem bújtassátok át a csillagocska közepére a tűt és fűzzétek fel a gyöngyöt.

TIPP: Én vágtam egy pici filc-darabot a gyöngy alá, hogy könnyebb legyen odarögzíteni, mert azért csúszkál a szívószálakon.

Hagyjátok meg a cérna végeit hosszan, mert ez kell majd az elemek összeillesztéséhez!

3. Az összeillesztéshez tehát megvan az összes csillag-darab:

Először a “penne tésztás” csillagot fordítsátok meg, a megmaradt hosszú, dupla szálú cérnáját fogjátok meg és erre fűzzétek föl először a “kis pálmafa”, majd a “nagy pálmafa” és végül a “trapéz” darabokból álló csillagokat és a két cérnát hajtsátok ki és kössétek meg a “trapézos” csillag alatt, ezzel rögzítve a dísz egyik felét.

A másik “penne tésztás” csillaggal és a “kis” valamint “nagy pálmafa”-csillagokkal ugyanígy járjatok el és kössétek oda a másik fél-csillaghoz ezt a fél csillagot is.

El is készült a törhetetlen karácsonyfadísz szívószálból, az egyik “trapézos” darabkán át tudtok fúrni egy lyukat és azon keresztül lehet bele akasztót is tenni.

2. Törhetetlen karácsonyfadísz szalagból és gyöngyökből

Hozzávalók:

– szalagok (zöld, piros, arany, ezüst), hozzá illő gyöngyök (nagyobbak is legyenek, mert a fenyőfa törzsét az adja ki jobban)

– olló, színben a gyöngyökhöz illő cérna

Elkészítési idő: kb. 15 perc/dísz

Elkészítése:

1. A szalag végét vágjátok le és öngyújtóval/gyufával égessétek meg óvatosan, hogy majd ne induljon foszlásnak. Ezután egy gyöngyöt fűzzetek fel a cérnára, majd a szalagot is szúrjátok át és fűzzetek fel még egy gyöngyöt.

2. Hajtsátok vissza a szalagot, ezzel megadva a fenyőfa alsó “ágának” szélességét és újra szúrjátok át a tűvel a szalagot.

3. Így haladjatok a fenyőfa tetejéig, ahol úgy fejezzétek be, hogy a szalag végét vágjátok be és égessétek meg óvatosan a foszlás miatt. A fa tetejére kerüljön az utolsó gyöngy, amin keresztül a cérnát átbújtatva egy akasztót is tudtok készíteni. (Én apró gyöngyökből készítettem a tetejére “csúcsdíszt”, de a nagy gyönggyel is be lehet fejezni.)

Gyorsan ment, ugye? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*