Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól, Kisgyerekek öltöztetése

Ezt én is megcsinálom!: Rávasalható bölcsis/ovis jelek készítése

Lassan kezdődik az óvoda, a bölcsőde és meg kell oldani, hogyan kerüljön bele a ruhákba, cipőkbe a gyerek neve vagy jele. Nekem még a nagymamám hímezte bele a napocskát minden ovis holmimba, manapság  – “a rohanó világ” eredményeként:) –  gyakori az alkoholos filces megoldás – bár ez a pólók nyakán vagy szétfut, vagy látszik hátulról -, ennél szebb azért a textilfilccel történő rajzolás, írás és van egy egyszerű és nagyon igényes lehetőség, amihez még kézügyesség sem szükséges: textilre vasalható, egyedi, saját készítésű ovis jelek.

Ezt a kreatív ötlet megvalósítást Rigóné Tomka Lea, a Pulyaruha.hu ötletgazdája és tervezője küldte nekem, akinek kislánya most megy óvodába, így aktuálissá vált az ovis jelek ruhákra varázsolása.

Hozzávalók:

– T-shirts Transfer/Pólóra vasalható fólia (kapható a Media Markt-ban, ALDI-ban; egy csomagban kb. 3-4 db van és A/4 méretű, lehet kapni világos és sötét ruhákra valót is)

– számítógép, nyomtató (tintasugaras)

– vasaló

– keményebb papír a vasaláshoz

– az ovis jel rajza Internetről letöltve vagy akár megrajzolva grafikai programban 😉

– ruhák, cipők, tornazsák

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Elkészítés:

1. Keressetek képet a kapott ovis jelhez az interneten.

TIPP: érdemes angolul beírni a keresőbe a jel nevét és hozzáírni a “vector” vagy “graphic” megnevezést, mert így nagyon aranyos, rajzszerű képeket lehet találni.

Például sun graphic-re az egyik találat:

2. Nyissatok meg egy Word dokumentumot és a “Beszúrás”->”Kép” gombokra kattintva illesszétek be a választott képet.

Mivel több – kisebb-nagyobb – jelre van szükség, ezért változtassátok a méretét és készítsetek másolatokat a kívánt méretű képről. (Másolatok készítése: Jobb egérgomb->Másolás majd Jobb egérgomb->Beillesztés, utána csak a Jobb egérgomb->Beillesztésre kell kattintgatni, amíg a megfelelő számú jel meg nincs).

3. Ha készen van, nyomtassátok ki a Transfer papírra az oldalt. A papír két rétegből áll: az egyik réteg maga a fólia, amire majd a kép nyomtatva lesz, a második pedig csak egy védőréteg, ami a nyomtatás után el lesz távolítva. Úgy helyezzétek a transzferpapírt a nyomtatóba, hogy a kinyomtatandó kép a fóliás oldalra kerüljön (nem a védőréteges oldalra!).

A nyomtatási beállításnál a “nyomtatás minősége” a legjobb felbontású legyen, a papír beállítása pedig “Inkjet” vagy “Iron-on transfer”, arra viszont figyeljetek, hogy ne legyen beállítva a “Tükrözve” vagy “Mirror” felirat!

4. Vágjátok ki a jeleket és vasaljátok a megfelelő helyekre (póló nyakába belülről, címkére, táskára kívülről) azokat úgy, hogy tegyetek egy kemény kartont a ruha alá, a kis jelről húzzátok le a védőréteget, tegyétek rá az anyagra a kinyomtatott képpel felfelé és tegyetek sütőpapírt vagy zsírpapírt a mintára. A vasalót – nem gőzzel!! – kb. 180 fokra állítva nyomjátok rá a sütőpapíros mintára 20 másodpercig.

Az elkészült ruhákat csak 24 óra elteltével szabad kimosni!

Tornazsák készítése

Szabjatok ki egy négyzet alakú anyagot, felül hajtsátok vissza és varrjátok le – ide kerül majd a madzag.

Az oldalát és az anyag alját varrjátok össze majd felülre fűzzetek be egy madzagot, kössétek össze a végeit és kész! 🙂 Mehet rá az ovis jel!

Ugye, hogy milyen jól néznek ki így az ovis holmik? 🙂

1 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Rávasalható bölcsis/ovis jelek készítése” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szia, nagyon szuper volt ez a poszt és az ötlet is, meg is csináltam, de az első mosással lejön a ruhákról a fólia. Kifordítva mosom őket, mert a színükön is mindig van matrica, de így a jel jön le azonnal. Van tapasztalatod, h esetleg vmi spec (=drága?) fóliával működik-e a dolog? Ebayről rendeltem a transzferfóliát. Köszönöm! Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*