Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Pólónyomás házilag

Pólónyomás otthonA body-k, gyerekruhák díszítéséről, egyedivé tételéről, újjá varázsolásáról már többször is olvashattatok itt a MammBa kreatív rovatában. Szerintem szuper dolog egy meglévő akár kinőtt, akár megunt vagy csak kicsit hibás gyerekruhából egy újat készíteni saját kezűleg. Most egy olyan technikát mutatok be Nektek, amelynek segítségével otthon is “nyomhattok” pólókat a gyerekeknek, ráadásul bármilyen általatok választott mintával.

Mivel az egyik legkedvesebb barátnőm a jövő hétre várja a kisfiát, mindenképpen szerettem volna neki  – vagyis a születendő babájának – készíteni egy egyedi body-t. Eddig a hímzett technikát használtam a névre szóló body-k elkészítésekor, most viszont a következőkben bemutatott stenciles-textilfestékes módszerrel készült a meglepi (bocsánat Borcsikám, hogy előbb látod itt, mint élőben, de muszáj megmutatnom mindenkinek! ;)).

Hozzávalók:

Pólónyomás otthon

– új vagy ha nem ajándékba lesz, akkor lehet akár “étlapnyomos” body vagy póló

– a póló színéhez mérten világos vagy sötét színű textilfestékek

– lapos ecset*

– ceruza, olló, sniccer

– sablon a mintához

Megjegyzés: internetről letölthető és kinyomtatható bármilyen sablon, amilyet szeretnétek, érdemes úgy rákeresni a Google képkeresőjében, a kívánt minta nevére és hozzáírni, hogy sziluett vagy silhouette angolul (így azért több találat jelenik meg). Pl: pillangó minta elkészítéséhez “butterfly silhouette”). Az a fontos, hogy a minta egyszínű legyen, minél nagyobb felbontású, ha lehetséges.

– a minta méreténél egy kicsivel nagyobb darab Freezer paper (online külföldi boltokból rendelhető)

*: a legtöbb stenciles oldalon azt találtam, hogy a szivacsvégű ecset a legjobb ehhez a technikához, a tapasztalatom alapján a laposfejű ecset is jó, csak többször kell vele felvinni a textilfestéket, mint a szivaccsal. Kis mintákhoz jó az ecset, nagyobbakhoz pedig érdemes szivacsot használni vagy szivacsfejű ecsetet.

Elkészítési idő: sablon bonyolultságától függően 1-2 óra

Elkészítése:

1. Ha kitaláltátok, hogy mi legyen a pólóra szánt minta, vagy felirat, akkor az interneten megtalált formát nyomtassátok ki. Nekem még mindig nincs patron a nyomtatómban, ezért az általam kedvelt “meggájver-technikát” 🙂 használtam, azaz a kép elmentése után a szükséges méretűre nagyítottam a sablont, ráragasztottam a monitorra egy fehér papírt és körberajzoltam a mintát.

Pólónyomás otthon

2. Következik a “Freezer paper”! De mi is ez pontosan?

Pólónyomás otthon

Ez egy olyan, eredetileg fagyasztóban történő ételtartósításra szánt papír, aminek van egy matt és egy fényes oldala. Persze ez az, amit kreatív elmék kihasználtak, ugyanis a fényes oldala hő hatására ráragad a textilre és az onnan aztán sérülésmentesen eltávolítható. Ez az a tulajdonság, ami miatt szuperül használható a mintakészítésnél:

Pólónyomás otthon

A matt felére kell rárajzolni a pólóra szánt formát, kivágni a megfelelő részeket (amiket festettnek kívánunk látni), majd ráilleszteni a pólóra, rávasalni és jöhet a festés.

Pólónyomás otthon

A vasalást úgy csináltam, hogy 6-7 mp-ig nyomtam rá a vasalót egy-egy helyen a sablonra. Arra kell különösen ügyelni, hogy az apró részleteknél is jól odaragadjon a textilhez a papír, hogy a festék majd ne tudjon a minta alá folyni. Így lesznek nagyon szép, kontúros pólódíszítéseink.

Pólónyomás otthon Pólónyomás otthon

3. Kezdődhet a minta kifestése! Ahogy írtam, lehet használni ecsetet vagy szivacsot is, a nálam látható végeredmény alapján azt javaslom, hogy több réteg festéket vigyetek föl, mert nedvesen még nem látszódik, de majd száradás után igen, hogyha nem egyenletes!

Pólónyomás otthon Pólónyomás otthon

4. A festék száradása után le lehet szedni a Freezer paper-t.

Pólónyomás otthon

Ezt vártam a legjobban!!! 🙂 És meg is érte az a kb. fél óra, mert ilyen lett a végeredmény:

Pólónyomás otthon Pólónyomás otthon

5. Ha a textilfesték használati utasításában látjátok, akkor mindenképp rögzítsétek a festéket az anyag színéről úgy, hogy a mintára tesztek selyempapírt vagy sütőpapírt (én ezt használom ilyenkor) és kb. 2-es fokozaton 5-6 másodpercig rajtatartva a vasalót az egyes részeken rögzítsétek a mintát.

Megjegyzés: kipróbáltam, és a Freezer paper-sablon még 2x is fölvasalható volt a textilre, tehát ne dobjátok ki a már használt mintát, mert újra lehet vele dolgozni!

 

2 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Pólónyomás házilag” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nagyon szeretem ezt a technikát, sokszor használtam már pl. emblémák “nyomásához” klubos pólókra. Köszönöm az ötletet! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*