Baba kiegészítők, Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Nyári babakalap készítése varrógép nélkül

A babát fontos védeni az erős napsugárzás ellen, erre az egyik megoldás a széles karimájú babakalap használata. Nemcsak a baba arcát, hanem a vállait is védi a napégéstől. Lepjétek meg a babát egy általatok készített, egyedi kalappal! Tudom, most többen is azt gondoljátok, hogy „de jó lenne megcsinálni, de biztos nehéz” vagy „nekem ehhez nincs kézügyességem”. Van egy jó hírem: meg tudjátok csinálni! Nem kell hozzá más, csak keressétek elő a már nem használt zakót, nadrágot vagy akár egy lepedőt és kezdődhet a kalapvarrás… akár varrógép nélkül is!!


Hozzávalók:


– kalaphoz: két vagy akár több színű anyag (a merevebb, vászon anyagok a legpraktikusabbak)
– szabásminta készítéséhez: papír, reklámújság, vonalzó, körző (vagy egy lapostányér)
– varráshoz: vastagabb cérna vagy fonal, gombostű
– díszítéshez: szalag, műanyag patent
A babakalap elkészítésének időtartama kézzel: kb. 2 óra, varrógéppel: kb. 1 óra

Elkészítés:

1. A felhasználni kívánt ruhákat, anyagokat használat előtt mossátok ki, ha nagyon gyűrött lett, akkor érdemes kivasalni is. Én egy térdnadrágot és egy lepedőt használtam. Minél több színű, annál jobban mutat a kalap.

2. Mérjétek meg a baba fej körfogatát centiméterben (a pontos méretvételhez töltsétek le a Babám ruhaméretei című ingyenesen letölthető táblázatot és a hozzá tartozó segédletet innen), majd osszátok el 3,14-gyel. Így megkapjátok a kalap tetejét alkotó kör átmérőjét. Pl: 47 cm a baba fej körfogata/3,14=14,97 cm azaz 15 cm az átmérő. Ha van otthon körző, akkor rajzoljatok egy papírra egy kört az átmérő felével és vágjátok ki (én pl. 15 cm/2=7,5 cm-re nyitottam ki a körzőt).

Ha nincs körző, akkor vegyetek elő egy kistányért, rajzoljátok körbe a papíron, majd vágjátok ki a kört. Hajtsátok félbe az egyik, majd a másik irányból, így meg lesz a kör középpontja. Mivel ez a kör nagy eséllyel nagyobb, mint a Nektek szükséges kör, ezért a középpontból mérjétek föl a számotokra szükséges sugár hosszát (az én példám szerint 7,5 cm-t) a meglévő hajtásvonalakon és kössétek össze az így kapott pontokat egy körívvé. Vágjátok ki az új kört, ez lesz a babakalap tetejének szabásmintája.

3. Fogjatok egy kinyithatós reklámújságot, legyen becsukva a hajtás mentén. A hajtás aljához, a csúcsba illesszétek a körzőt és húzzatok egy félkörívet a sugár – az én példámban 7,5 cm – távolságában, majd körzőzzetek még egy, 7 cm-rel nagyobb kört is. Ha szétnyitjátok az újságot és kivágjátok az ívet, meg is van a babakalap karimájának szabásmintája. Körző nélkül: tegyétek a kivágott kör középpontját az újság hajtásának aljához, a csúcsba, rajzoljátok körbe a körcikket, majd mérjétek ki vonalzóval az ezen felüli, plusz 7 cm távolságot, jelöljetek be legalább 4 pontot ebben a távolságban és kössétek össze egy körívnek. Utána vágjátok ki és meg is van a szabásminta.

4. Tegyétek a babakalap tetejét az általatok választott anyag fonákoldalára és tollal rajzoljátok körbe, majd 1 cm ráhagyással vágjátok ki a kört. A körberajzolást megkönnyíti, ha az anyagokhoz hozzátűzitek a szabásmintát.


5. Most a karima szabásmintáját tegyétek az arra szánt anyag fonákjára és rajzoljátok körbe, majd vágjátok ki kb. 1 cm ráhagyással.

Ha van elég anyag (nekem a csíkosból nem volt), akkor azt hajtsátok ketté és a hajtásvonalhoz illesszétek a karima alját, majd így rajzoljátok körbe. Ezt ismételjétek meg még egyszer. Fontos: egyszerűbb, ha a karima összesen egy alsó és egy felső anyagdarabból áll, de ha nincs elég anyag, akkor négy karimadarabot kell kirajzolnotok és kivágnotok. Tehát vagy két teljes körívű, vagy négy db félkörívekből áll karimára van szükségetek.

6. Rajzoljatok egy papírra egy téglalapot a következő paraméterekkel:
szélesség: a fej körfogatának hossza/2 (nálam ez 47 cm/2=23,5 cm)
magasság: 7 cm

Ezt a szabásminta darabot tegyétek a kívánt, összehajtott anyag hajtásvonalához úgy, hogy a téglalap 7 cm-es széle legyen a hajtásvonalon. Ezután rajzoljátok körbe, vágjátok ki körülötte 1 cm-t hagyva minden oldalon és szétnyitva meg is kaptátok a kalap utolsó alkatrészét.

Másoljátok át az 1 cm ráhagyás jelölését a téglalap túloldalára is úgy, hogy a tűt beszúrjátok, és a túloldalon megjelölitek a tű mentén az anyagot.


Jelenleg ebből a hat alkotórészből lesz a babakalap (ha a kalap karimáját egybe szabtátok ki, akkor csak négy darabból áll a szabásminta.

7. Ha négy darabból van a karima: akkor a következő lépésben össze kell varrni őket és szétvasalni a varrásnál. Az anyagoknál mindig a színoldalt a színoldallal fordítsátok össze és úgy kell összevarrni:

Ehhez a varráshoz a tűzőöltést használjátok, ami így néz ki:

Jobbról balra haladjatok, a tűt elölről szúrjátok be az anyagba és hátulról bújtassátok vissza, majd húzzátok ki a cérnát elöl. A következő öltésnél – a tűhöz képest jobbra lévő – az előző öltés lyukába szúrjátok bele a tűt és ismételjétek az öltést. A lényeg tehát, hogy a cérna állásához képest mindig tőle jobbra szúrjátok be a tűt és balra húzzátok ki, kb. 3mm-es távolságokat tartva.


8. Következik a babakalap tetejének és közepének összevarrása. Fordítsátok a kalaptető és a kalap oldalának anyagait színükkel egymásnak és a megrajzolt jelölésnél gombostűzzétek össze őket.

Ezután jöhet az anyagok széleinek eltisztázása pelenkaöltéssel. Ez ismerős lehet az általános iskolai technika órákról, de ha nem, akkor itt van, hogyan csináljátok:

Balról jobbra haladjatok úgy, hogy a tűvel átszúrjátok az anyagokat a jelölés vonalán hátulról előre és a cérna áthúzása közben képződő hurkon keresztül kihúzzátok a tűt az anyagok tetején, majd jön a következő öltés hátulról beszúrva.

9. Következik a babakalap oldalának bezárása szintén pelenkaöltéssel. Maradjon a félkész kalap ugyanebben az állásban, ne fordítsátok még ki!

10. Következik a karimák rávarrása a félkész kalapra. A most már két karimaívet tűzzétek össze gombostűvel, hogy ne csúszkáljanak és így gombostűzzétek oda a még mindig kifordított, félkész kalap aljához. Indulhat a pelenkaöltés. Fontos! A félkész kalapra pontosan illeszkedjen a karima, mert ha az összeszűkül, akkor nem megy rá a baba fejére!


11. Most már össze van varrva a babakalap, érdemes kettéhajtanotok és a karimát kiigazítani.

12. A karima szélét egyszerű, balról jobbra haladó ferde átöltéssel dolgozzátok el.


13. Díszítés: lehet rá masnit, virágot, állatfigurát szóval bármit rátenni.

Gyors masni készítése:

Végül hajtsátok föl a kalap elejét és varrjátok oda a homlokrészhez, erre pedig rá lehet varrni a díszt. Vagy ha variálni szeretnétek a díszeket, akkor pedig patenttal érdemes megoldani.

14. KÉSZ! 🙂

5 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Nyári babakalap készítése varrógép nélkül” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Esetleg tudnál csinálni egyet Petrusnak/Esztinek? Nekem kézügyességem egy nagy nulla. Természetesen nem kérném ingyen.

    1. Persze, épp most terveztem föltenni, hogy ha valaki mégsem akarja megcsinálni, akkor lehet rendelni is! 🙂 A Facebook-ra fölteszem a részleteket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*