Baba kiegészítők, Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Mei Tai babahordozó farmernadrágból

Számos hordozóeszköz létezik a baba számára. Az egyik legpraktikusabb a hordozókendő, mert ebben „szállítva” a babát akár mozogni, házimunkát végezni is lehet, könnyebb így a tömegközlekedés is.  A kendőknek számos megkötési módjuk van, ezek elsajátítására érdemes szakember segítségét kérni. Nekem viszont nagyon megtetszett a Mei-Tai, ami egy szabott hordozókendő és jóval egyszerűbb magunkra kötni babástul is. Mivel erős vászon anyagból készül, ezért kerestem egy nem használatos farmernadrágot – természetesen a férjem polcán  😉 – és gyorsan készítettem egy Mei-Tai-t a nyárra.

Hozzávalók:

-kétféle színű, mintájú erős vászon anyag (felhasználható például farmernadrág, vászonlepedő, sötétítő függöny:))

-tű, cérna, olló

-varrógép, vasaló

(-a derék és a vállpántokba kb. 20 cm-es szakaszra vatelin, hogy még puhább legyen –> én most nem tettem bele)

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Elkészítés:

1.Ezen a szabásmintán láthatjátok a Mei Tai méreteit, ez alapján szabjátok ki az alkatrészeket. Minden alkatrészből 2 db kell, tehát lesz 4 db vállpánt, 4 db derékpánt és 2 db testrész darabotok.

Figyelem! A szabásminta varrásráhagyás nélkül van rajzolva, arra mindenhol 1-1,5 cm-t számoljatok a kiszabáskor!

Ha farmernadrágot használtok, abból a váll és derékpánt csíkjai jönnek ki, vágjátok le a nadrág szárait és egyenes vonalhoz illesztve (javaslom a járólap fúgacsíkjait ;)) szabjátok ki a csíkokat.

2.Varrjátok össze először a vállpántokat a következőképpen:

Először a csíkdarabokat varrjátok egybe, színt színre fordítva.

Nekem jobban tetszik, ha az illesztések nem látszódnak, hanem lefedi őket egy anyagdarab, ezért vágtam egy-egy csíkot a mintás anyagból és azt varrtam rá a farmercsíkok illesztésére kívülről:

Következhet az egyszínű vállpánt-darabok összevarrása:

Most gombostűzzétek össze a kétféle anyagból álló csíkot – színt színére fordítva – teljes hosszában (az én esetemben a farmert a virágossal) és rajzoljatok be a csík egyik végére egy háromszöget:

Következik a csíkok végigvarrása, de FONTOS: arról a végéről kezdjétek, ahol nincs berajzolva a háromszög és legalább 10 cm-rel beljebb kezdjétek az összevarrást, hogy a végén ki lehessen majd fordítani a csíkot!

A háromszög csücskét vágjátok le, hogy kifordítás után ne egy bumszli maradjon ott, hanem szép csúcsos legyen:

Ha kész a végigvarrás, akkor fordítsátok ki a csíkot:

Végül a lyukas véget gombostűzzétek be és varrjátok végig az egész csíkot kívülről:

A legvégén jöhet zárásként a vég összecikkcakkolása.

Ismételjétek meg a 2. pont lépéseit a másik vállpánttal és a két derékpánttal is!

3. Következhet a „test”- rész: színt színnel összefordítva tűzzétek össze a két anyagot és mérjétek oda a váll-és derékpánt csíkjait, azok méretének megfelelően hagyjátok ki a réseket.

Gépeljétek össze a test-rész két oldalát – csak a résekig! – az alját és a tetejét csak a feléig! (ez azért fontos, hogy könnyen ki lehessen fordítani majd az anyagot!) Fordítsátok ki!

A kihagyott rések széleit hajtsátok vissza és illesszétek be a 4 pántot, úgy, hogy kb. 5 cm-re legyenek bebújtatva a két anyag közé.

Most már végig lehet gépelni kívülről a test-részt, így összeáll a Mei Tai.

4. Ahhoz, hogy a 4 pánt erősen tartson, mindegyikre készítsetek egy-egy X-et, így:

 

El is készült egyedi Mei Tai, ami még egy divatos ruhadarabnak is megfelel! Mire nem jó egy farmernadrág, ugye? 😉

(Figyelem! Ez a mei-tai hosszú távú használatra nem javasolt, arra jó, hogy kipróbáld, gyakorold a kötéseket. Ha hordozni szeretnél, kérd hordozási tanácsadó segítségét, hogy a számodra megfelelőt válaszd!)

24 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Mei Tai babahordozó farmernadrágból” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Nagyon jól sikerült a Mei Tai-od, tetszik az összeállítás és az is, hogy újrahasznosítottad az anyagokat. Én anno nem mertem használt farmerből elkészíteni.
  Legalább 100 magyar és angol oldalt végigböngésztem hordozókendő és Mei Tai témában, mielőtt varrtam volna. És azt javasolták több helyen, hogy a lepedővászon nem biztonságos. Lehet, hogy néhol “túlparázzák” a dolgot, de annyi biztos, hogy a lepedő könnyebben, hamarabb hasadhat mint pl. egy farmer (gyári lepedővászonra gondoltam, nem a nagymamám által kézzel szövöttre). Jobb félni, mint megijedni alapon, végül az alapján választottam anyagot, hogy sávoly- vagy keresztszövésű és kb. 300g/m2 súlyú legyen. Egy jó méterárú eladó tudja, miről van szó. 🙂 A cérnát is fontosnak tartottam és a 60-as cipészcérna (polyester) mellett döntöttem.
  Kényelmes találmány a Mei Tai, bár ritkán használom. Az eddigi rekordom 2 óra hossza egyhuzamban: állás, ülés, sétálás csípőn hordozva a 7 kilós babát az én kis méretemmel, vékony csontjaimal és 41 kilómmal… 🙂 Más kengurukkal max. fél óra volt, de akkor már zsibbadtam.

  1. Szia Zsuzsi! A lepedővászon minősége számít – én rögtön a jó vastag, régi lepedőkre gondoltam, mikor írtam. Köszönöm az anyagtippeket, nagyon hasznos, amit írtál. Én is megnéztem sok weboldalt, és a legtöbb külföldin – amit találtam – írták a farmert, ezért is döntöttem amellett.
   A kengurut én is próbáltam, de nem bírtam én sem sokáig, ez viszont kényelmesebb, meg jobban eloszlik a baba súlya. Köszönöm, hogy leírtad a meglátásaidat! Kata

 2. Szia!
  Nem bírom ki, hogy ne írjak, ez nagyon jó lett. Én is több oldalt átnéztem, mert szeretnék varrni egyet, nem vagyok még túl gyakorlott, de olyan jól leírtad, hogy holnap veszek anyagot, és belevágok. 😀
  Köszönöm

  1. Kedves Kriszti!
   Nagyon örülök, hogy tetszik, ha bárhol megakadnál hívj vagy írj és szívesen segítek!
   Szép estét, Kata

 3. Szia!
  Kérdeznék valamit.A pánt derék részénél a képen mikor készen van a hordozó és benne van a gyerkőc, akkor nem a farmer anyag van kifelé, hanem a fehér vászon anyag. Ez direkt van így? Ha én azt szeretném, hogy a farmer anyag legyen kívül, akkor fordítva kell rávarrnom, vagy csak a pánt fordult el a képen, vagy te direkt így csináltad? Köszi a választ

  Kriszti

  1. Szia Kriszti!Nekem azért látszik a fehér rész a derékpanton,
   mert átfordult,mikor megkötöttem és nem vettem észre.:)
   Nem kell fordítva varrnod,csak a megkötésnel meg igazítani.
   Ha készen vagy,mindenképp küldj képet,szívesen föltennem a MammBara.udv,Kata

 4. Köszi a választ, ha kész vagyok vele, és sikerült, küldök képet!
  Szép napot!
  Kriszti

  1. Szia Kriszti! A MammBa Facebook oldalán szeretnélek bemutatni az Általad készített hordozóval. A fotókat a kata@mammba.hu címemre küldd. Köszönöm, Kata

  1. Szia Edi!
   Köszönöm szépen! 🙂
   Biztos, hogy viszi, de legalább 80-as varrótűt – vagy még vastagabbat – használj majd.
   szép estét, Kata

   1. Szia Kata!

    Sikerült 🙂 Elkészültem vele!Köszi a nagyon jó szabásmintát, bár én egy kicsit változtattam rajta!Az alsó megkötőt egybe szabtam ki , így az alsó pánt végig fut , párnázva a baba popója alatt is 🙂
    Üdv, Edi

    1. Szia Edi!

     Nagyon örülök és annak még jobban, hogy saját elképzelést is belevittél, gratulálok!!! Szívesen venném, ha küldenél 1-2 fotót és föltenném ide a honlapra, meg a MammBa Facebook oldalára is!

     Köszönettel, Kata

  1. Örülök neki, hogy elkészítetted és köszönöm a fotókat, remélem megengeded, hogy feltegyem ide a honlapomra! Üdv, Kata

 5. Ez nagyon szuper lett, félig-meddig lopom is az ötleted! 😀 Már csak egy kidobandó farmergatyót kell levadásznom a családból, sajnos pont azelőtt hajítottam ki egyet, mielőtt megtaláltam az oldalad, basszussss! 🙄

  1. Szia Encsi! Örülök, hogy tetszik az ötlet! Ha készen vagy a hordozóval, akkor feltétlen küldj róla képet, készítek ide a honlapomra egy részt, a megvalósított Mei-Tai-okról! 😉 Üdv, Kata

 6. Nagyon tetszik az oldal, ma fejeztem be én is a saját mei tai-unkat. 🙂 A manóm rögtön el is aludt benne. Combrésznél csináltam egy ívet annyi változtatást van rajta.
  Köszönöm szépen az ötletet!

  1. Kedves Ancsa!
   Örülök, hogy kész lettél vele, szívesen vennék néhány fotót a végeredményről, föltenném ide a honlapra, meg FB-ra is! Nagyon jó ötlet a combrésznél az ív, mert pici babáknak még rövid a combcsontjuk és könnyen vághatja, ha ez az ív nincs meg.
   Jó hordozást! 🙂 Kata

 7. Szia!
  Sokáig kutattam egy jó szabásminta után, amíg rá nem bukkantam a blogodra! Köszönöm! Nagyon be vagyok zsongva a varrástól 🙂 Viszont felvetődött bennem egy kérdés. 4,5 hónapos a kisfiam. Olvastam valahol, hogy a” testrész” szélessége is számít. Ezekkel a méretekkel mettől meddig tudok hordozni?
  Köszi, Julcsi

  1. Szia Julcsi!

   A tapasztalatom alapján a “testrész” alsó részének szélessége számít, én ugyanis a testrészt – ahogy látod- téglalap formájúnak készítettem, viszont így a baba combocskáját vágja (fél éves kor alatt, amíg nem ekkora a combja). Szóval azt javaslom, hogy hagyhatod ezt a szélességet, csak az alján vágj le két csücsköt az alsó pánt fölött. Amit még javaslok, hogy egy leszedhetős kapucnit is varrj a tetejére, mert ha elalszik a baba, akkor az tartja a nyakacskáját. Küldj képet, ha elkészültél, nagyon kíváncsi vagyok! Szép estét, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*