Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Ki-be fordíthatós leggings/cicanadrág gyerekeknek

Nagyon szeretem azokat azokat a ruhákat, amelyeknek nem csak egy funkciójuk van. Szülőként arra törekszünk, hogy a lehető legpraktikusabb dolgokat szerezzük be, főleg, amíg kicsi a gyerek. A gyerekruhák között hatalmas a választék, viszont nem sok olyat találni, ami akár többfunkciós, kényelmes és még jól is néz ki…Ez a mai ötletem abszolút a praktikusság jegyében készült: a jól bevált cicanadrág, ki-be fordítható verzióban, melynek a derékrésze nem szorítja a gyerkőc pocakját!Nem gond, ha nem otthon vagytok és a gyerek leeszi, leissza vagy a játszótéren összekeni; fordítsátok ki és már kész is a tiszta nadrág! Fiús Anyukáknak ajánlom ezt a ki-be fordítós módszert bővebb fazonú nadrág elkészítéséhez  – mert a cicanadrág azért lányos dolog, ha nem pizsamaként használjátok. 😉

Hozzávalók:

– rugalmas pamut anyag (2 féle) 

– passzé anyag (2 féle)

– rugalmas anyagok varrásához való tű és cérna a varrógépbe (hogy ne nyúljon majd meg az anyag vagy ha van, mindenképp használjatok overlock varrógépet, vagy öltést és az ikertű is nagyon hasznos lehet)

– egy meglévő “cicanaci” szabásmintának

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Elkészítése:

(Megjegyzés: A nadrág elkészítésénél én végig overlock varrógépet használtam, kivéve a végén, a szárak felhajtásához. Sima hobbivarrógéppel is el lehet készíteni természetesen, de mindenképp ajánlott a rugalmas cérna és a strech anyagokhoz való varrógéptű használata. Amikor egyenes tűzőöltést használtok, érdemes megnyújtani varrás közben az anyagot, így nem feszül majd annyira a cérna.)

FONTOS!Mindenképp nézzétek meg a rugalmas anyagoknál szabás előtt, hogy melyik irányba nyúlnak, és a nyúlás irányára merőlegesen álljon a nadrág. (Hiszen felvéve az a jó, ha széltében nyúlik a cicanadrág a gyereken – főleg a pelenkás popsin;) – nem pedig hosszában.)

1. Hajtsátok félbe az egyik, nadrágnak szánt anyagot (“A” anyag) színt színnel összefordítva és fektessétek rá a félbehajtott, szabásmintának használatos nadrágot így:

Vágjátok körbe a nadrágot, de a fenék, a comb és a lábszár részeinél maximum csak 0,5 cm-nyit hagyjatok rá a varrásnak, mert különben bő lesz. (Én többet hagytam rá, ezért lett buggyosabb fazonú és nem teljesen testhezálló.) A derék résznél maradhat a 1,5 cm-es ráhagyás.

Ismételjétek ezt meg még egyszer az “A” anyaggal és még kétszer a “B” anyaggal, így kapjátok a 4 db nadrágalkatrészt.

2. A passzét hajtsátok félbe és illesszétek a szabásminta-nadrág derékrészéhez. Ebben a szélességben vágjatok le egy csíkot, a csík magassága nekem kb. 10 cm. Ezt ismételjétek meg a másik passzé anyaggal is.

FONTOS! A passzénál szintén figyeljetek rá, hogy majd a derékon keresztbe legyen nyúlékony, ne pedig hosszában!

Megvan az összes szükséges alkatrész:

3. Következhet az összeillesztés: Két külön nadrágot varrtok tulajdonképpen, amelyeket a végén illesztetek egybe. Először varrjátok össze a két “A” anyag fenék és hasközép-vonalát színt színre fordított állapotban.

Varrjátok össze az egyik passzécsík két végét is.

4. Ezt a passzégyűrűt illesszétek az “A” anyag derékrészéhez úgy, hogy a színoldalához tűzzétek oda és a passzégyűrű varrásvonala a fenékrész varrásvonalával pontosan egybe essen. (Az nagyon csúnya, ha a vonalak nem követik egymást…)

Következhet a belső combrészek összevarrása, itt szintén javaslom, hogy először a középen lévő fenék és hasvonalat illesszétek egybe és csak utána tűzzétek össze, majd varrjátok végig a belső szárrészeket.

Ismételjétek meg a 3., 4. pontban írtakat a “B” anyaggal is.

5. Így kifordított állapotban illesszétek össze a derékrészek tetejénél a két nadrágot és tűzzétek össze őket úgy, hogy a passzécsíkok teteje színt színnel összefordítva legyen, ezután kell összevarrni őket.

6. Még így kifordítva érdemes félbehajtani a nadrágokat és összemérni, hogy a hosszúk egyenlő-e és most szegjétek be a nadrágok szárainak aljait – mind a négyet -, hogy később csak vissza kelljen hajtani.

7. Dugjátok bele a kezeteket az egyik szárba és bújtassátok át a másik nadrág ugyanezen szárán,így fog kifordulni végre a nadrág.

8. Végül hajtsátok vissza a 2-2 szár aljait és varrjátok le a színoldalról. (Itt nagyon jól jönne az ikertű, mert azzal lehet képezni a duplasoros, rugalmas öltést…)

Kész is van! Lehet hordani mindkét oldalát, a derékrész maradhat fölhúzva – így nem fázik meg a gyerek, ha lehajol, vagy guggol vagy ülve játszik – maradhat lehajtva, vagy föl lehet hajtani a nadrág szárát is, ha valaki “capri” fazont szeretne! 😉 Jó variálást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*