Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól, Kiegészítők kisgyerekeknek

Ezt én is megcsinálom!: Játszótéri párna

Emlékszem gyerekkoromban mindig figyelmeztetett Anyukám: “Ne ülj le, mert megfázol!” Persze a játszótéren elég nehéz végig állva maradni, viszont így ősszel tényleg hűvösebb már a talaj és könnyebben felfázhatnak a gyerekek is. Erre a problémára jutott eszembe a következő ötlet: fogok egy párnát és bevonom olyan anyaggal, amit le lehet törölni, könnyű tisztítani és arra bátran ráülhet a gyerek nemcsak a homokozóban, de kint a kertben, vagy a lakásban a hideg padlón is. Nézzétek, ilyen egyszerű elkészíteni, lehet varrógéppel, vagy nélküle is:

Hozzávalók:

– kispárna (ha nincs, akkor szivacstörmelék a játszótéri párna kitöméséhez)

– viaszos vászon (nem használatos viaszos asztalterítő tökéletes megoldás, ha nincs,   méterárú boltokban nagyon szép mintájú és jó minőségű viaszos vásznat lehet kapni méterre, ehhez én az 140 cm széles vászonból 50 cm-nyit vásároltam)

– olló, vastagabb cérna

– varrógép, ebben az esetben cipzár is jöhet

Elkészítési idő: kézzel varrva kb. 1 óra, géppel varrva kb. 25 perc

Elkészítése:

1. Ha meglévő párnát vontok be, akkor mérjétek meg mekkora viaszos vászon fedi be. Egyszerűen csak tegyétek az anyagra a párnát és “takarjátok” be! Így lesz egy hajtott oldala és három “varrnivaló”.

Ha nincs párna  – bár szerintem ez elég ritka eset lenne:) – akkor vágjátok ki a kívánt méretű anyagot és egy kispárna huzatba, vagy textilzsákba töltsétek bele a szivacstörmeléket és majd ezt kell a vászonba tenni.

2.a) Ha varrógéppel varrtok, akkor először a cipzárt varrjátok be az anyag színén, a cipzárnak megfelelő méretű oldalára, majd fordítsátok ki az anyagot.

TIPP: Akkora cipzárt használjatok, hogy elég nagy nyílást képezzen ahhoz, hogy a párna a végén beleférjen!

A cipzárt hagyjátok nyitva kb. 5 cm-re, hogy a végén majd ki lehessen fordítani a huzatot.

Varrjátok be a többi oldalt is, ne felejtsétek el a csücsköknél levágni az anyag szélét, mert különben kifordítva nem lesz szép, hanem egy nagy csomó lesz majd látható! Fordítsátok ki a huzatot.

Tegyétek bele a párnát és kész is! Nekem nagyobb lett a huzat, mint a párna, így tudom használni akár játékok, játszótéri rágcsa szállítására is! 🙂

2.b) Ha kézzel varrjátok, akkor annak annyi a hátránya, hogy a párnáról nem lehet leszedni a huzatot többet, hiszen összevarrjátok mind a három oldalt, nem lesz rajta nyílás. Előnye viszont, hogy mindenki el tudja készíteni és nagyon jól mutat a pelenkaöltés rajta!

Hajtsátok össze az anyagot  – színével kifelé – és egy vastagabb, horgoló vagy hímzőcérnával kezdjétek el összevarrni az egyik oldalán pelenkaöltéssel. 

(Ha nem emlékeznétek hogyan kell, itt egy kis segítség a már bemutatott “Nyári babakalap készítése varrógép nélkül” cikkemből:

Balról jobbra haladjatok úgy, hogy a tűvel átszúrjátok az anyagokat a jelölés vonalán hátulról előre és a cérna áthúzása közben képződő hurkon keresztül kihúzzátok a tűt az anyagok tetején, majd jön a következő öltés hátulról beszúrva.)

Amint végigértetek két oldalon, tegyétek bele a párnát vagy a szivacstörmeléket és jöhet a harmadik oldal varrása is.

Készen is van, már mehettek is a játszótérre!

3 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Játszótéri párna” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia Kata!

  Szeretném elkészíteni babámnak első szülinapjára ezt a párnát. Kézzel fogom varrni, nulla varrástudománnyal. Van előre párnám, de sokkal nagyobb viaszos vászon külsőt szeretnék köré, és cipzárt is. Így bőven belefér a párna, és jó nagy felületre ülhet a lányom, és többet is pakolhatunk bele. Ez így megvalósítható ugye?

  köszi: Zsófi

  1. Szia Zsófi!
   Persze, lehet nagyobb a viaszos vászon rész, mindenképp javaslom a sűrű pelenkaöltést a külsejére nagy lyukú tűvel és hímzőfonállal.
   Az egyik oldalára érdemes egy fület is varrnod – akár a viaszos vászon egy darabjából -, mert úgy könnyebb vinni. Jó munkát kívánok és küldj majd légyszi egy képet róla, érdekel, hogy milyen lett!:)
   Üdv, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*