Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Hosszú szárú kesztyű gyerekeknek

Gyerekkoromban nagyon utáltam, hogy a kesztyűm és a kabát ujja közé belement a hó. Fagyasztó érzés volt és ráadásul gyakran még a pulóver ujja és a karom is havas lett. Eltelt pár év és most ezt a problémát látom a lányom kesztyűinél is: vagy rövid a csuklórészük, vagy eláll az aljuk vagy egyszerűen felcsúsznak. Bár most nem áll fenn a “havas kéz” veszélye, de azért kesztyűs idő van. Az idei téli sétáink tőlem hallható, állandó mondata a lányom csupasz csuklóját megpillantva tehát az “ÁlljMegFrida, HaddHúzzamRáAKabátodUjjátAKesztyűre!” lett! 🙂 Ezért úgy döntöttem, hogy készítek egy pár hosszú szárú kesztyűt végre neki.

Hosszú szárú kesztyű készítése

Hozzávalók:

– thermo anyag (ez lehet egy nem használatos thermo anyagú sapka vagy sál szétvágésa is, lehetőleg sötétebb színű vagy mintás ;))

– póló anyag (ha szeretnétek bélést is a kesztyűbe)

– gumiszalag (én kb. 4 mm vastagságút használtam)

– tű, cérna, varrógép

Elkészítési idő: a bélés, díszítés nélküli kesztyűk kb. 45 perc, az általam bemutatott verzió kb. másfél óra.

Elkészítés:

1. Játsszatok a gyerekkel tenyérkörberajzolósat, így rögtön meg lesz, hogy mekkora kesztyű szükséges neki. A gyerek csuklójának körméretét is gyorsan mérjétek meg, ez szükséges lesz majd a gumi megfelelő méretűre vágásához.

Hosszú szárú kesztyű készítése

A tenyér köré rajzoljatok egy 1ujjas kesztyű formát és azt vágjátok ki. Ez lesz a kiindulás a szabásmintához.

Hosszú szárú kesztyű készítése

2. Egy A4-es papírra tegyétek rá a kis papírkesztyűt, rajzoljátok körbe, majd jöhet a hosszú szárú kesztyű kialakítása. Az eredeti formához képest rajzoljatok legalább másfél centivel nagyobb kesztyűt, majd hosszabbítsátok meg a csuklótól az alkar felé a szárát. Én a 2és fél éves lányomnak 10 cm-t hagytam rá a csuklóvonaltól számítva. A hüvelykujj felőli oldalon a hosszabbítás legyen egy kicsit ívelt- így majd könnyebb lesz belebújni – és a kesztyű alja pedig legyen a csuklóvonalnál legalább 2 cm-rel szélesebb.

Hosszú szárú kesztyű készítése

Fontos! A kesztyű kisujj felőli oldalán egy hosszú egyenest rajzoljatok, mert így majd egyszerűen ki lehet szabni egy kettéhajtott anyagból!

3. Az általatok választott thermo vagy polár anyagot színt színére fordítva hajtsátok félbe és a hajtásvonalhoz illesztve a kesztyűt vágjátok ki. A varrásráhagyások legyenek körbe min. másfél centisek, alul pedig 2 cm.

Hosszú szárú kesztyű készítése

4. Mivel én egy nem túl gyerekbarát színű anyagot találtam :), ezért úgy döntöttem, hogy a kesztyű tenyér részébe varrok sötétebb “szívesbocs-mancs”-nyomokat, mert ugye ez a rész koszolódik a leghamarabb. Tehát ha szeretnétek díszítést akár kívülre, akár belülre, akkor azt most varrjátok rá a kesztyűre.

Hosszú szárú kesztyű készítése

5. Ha ez megvan, akkor jöhet a gumiszalag bevarrása. Elvileg a megfelelő méretű gumiszalag a mért csukló körfogatnál kb. 10%-kal rövidebb (én a 12 cm-es csuklónál 11 cm-es gumit használtam), DE nekem így elég szűk lett a kesztyű, mert Frida az öklét nehezen tudja átbújtatni rajta. Azt javaslom, hogy a mért csukló körfogat méretet vágjátok le a gumiból (vagy egy fél centivel inkább nagyobbat) és azt varrjátok a kesztyűbe anyagszéltől anyagszélig. Jelöljétek be a csuklóvonalat és erre kerüljön rá a gumi cikkcakk öltéssel, de az elejét és a végét a guminak erősítsétek meg sima tűzőöltéssel is!

Hosszú szárú kesztyű készítése Hosszú szárú kesztyű készítése

 

Ha szeretnétek bélést is  – nekem nem tetszik ha láthatóak “a belső munkálatok” egy varrománynál és így melegebb is lesz még egy kicsit a kesztyű – akkor keressetek egy pólót, kinyitva tegyétek rá a kesztyűt és rajzoljátok körbe.

Hosszú szárú kesztyű készítése

Ezután a két anyagot varrjátok körbe – KIVÉVE az aljukat! – sima tűzőöltéssel. Az a csodás a thermo és a pólóanyagban is, hogy nem kell bajlódni az anyagszélek eldolgozásával, mert egyik sem foszlik!

Hosszú szárú kesztyű készítése

6. Hajtsátok föl a kesztyű alját! Ha béléses verziót csináltok, akkor mindkét anyag alját külön-külön hajtsátok fel a fonákoldalakra.

Hosszú szárú kesztyű készítése

7. Varrjátok össze a kesztyűt a színt színére fordítva! A béléses változatnál érdemes sűrűn összetűzni, vagy akár összefércelni a kesztyűt a varrás előtt, hogy a 4 réteg anyag ne csúszkáljon.

Hosszú szárú kesztyű készítése

A hüvelykujj és a mutatóujj közti résznél vágjátok ki a felesleges anyagmennyiséget, mert különben ott húzódás fog látszódni, az ívelt részeknél kis háromszögeket vágjatok a varrásráhagyásba, hogy szépen kisimuljanak az ívek majd.

Hosszú szárú kesztyű készítése

Ha béléses kesztyűt készítetek: Varrjátok körbe sima tűzőöltéssel a kesztyű alját kívülről.

Hosszú szárú kesztyű készítése

Ééééssss, kész is van!

Hosszú szárú kesztyű készítése

Hosszú szárú kesztyű készítése

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*