Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól

Ezt én is megcsinálom!: Gyerekruha díszítése kézi applikációval

Gyerekként is mindig nagyon tetszett, ha olyan ruhákat viseltem, amit Anyukám készített nekem. Ez nagyon egyedivé tette a pólókat, vagy a nadrágokat, és sokszor egy egyszerű, pólóra vasalható “szmájli” figura is elég volt az örömömhöz. Egyszer aztán Anya készített nekem egy melegítőt, amin a kedvenc Hupikék Törpikék szereplőim voltak, ráapplikálva. Akkor még nem tudtam, hogy a színes anyagdarabokból, vatelinnal “pufis” hatásúra bélelt és a melegítőre rávarrt figurák a nagyon jól mutató applikációs technikával készültek. Most viszont megmutatom Nektek, hogy kézzel hogyan lehet a baba és kisgyerek-ruhákat díszíteni ezzel a módszerrel.

Mi az az applikáció?

Más néven rátétnek is nevezik, leggyakrabban a foltvarrásnál alkalmazzák. Lényege: két (esetleg több) anyag olyan összedolgozása, amelyek közül a felülre kerülő (ez a rátét) valamilyen mintát, motívumot képez. Az összedolgozás vagy láthatatlan öltésekkel, vagy díszöltésekkel történhet. (Wikipédia)

Hozzávalók:

– bármilyen baba vagy gyerekruha

– vlies(flíz)/vetex (méterárú boltban kapható, egyik vagy mindkét oldalán ragasztóval bevont anyag)- mintás anyag, amiből majd a mintát kivágjátok és ez lesz a ruhára rávarrva (ezt most az egyszerűség kedvéért csináltam így)

– vatelin vagy vékony szivacs (ha “pufis” hatású mintákat szeretnétek)

– a minta színéhez illő cérna; olló

– vasaló

Elkészítési idő: kb. 45 perc, ha egyszerű mintát választotok (nekem a szívecskével ennyi volt)

Elkészítése:

1. Vágjátok körbe a választott mintás anyagból a mintát, tűzzétek rá a vlies-re és abból is szabjátok ki.

TIPP: Lehet vásárolni két oldalán ragasztóval bevont vliest, ezt azért javaslom, mert sokkal könnyebb elvégezni az applikálást, hiszen a mintához és a ruhához is rögtön tapad.

2. Vasaljátok rá a mintára a vlies-t és ha egyéb kiegészítőt is szeretnétek  díszítésként (pl. gomb, kő, gyöngy), akkor azt most varrjátok/ragasszátok rá.

FONTOS: A vlies-ből kivágott minta ne legyen nagyobb a textilből kivágott mintánál, mert vasaláskor rátapadhat a vasalódeszkára, vagy a vasaló talpára! 🙂 Egyoldalán ragasztós vlies-nél mindig a ragasztós fele legyen a minta felé!

3. Ha szeretnétek “pufis” hatást, akkor a vatelinből vagy szivacsból (én 3 mm vastagságút használtam) is vágjátok ki a mintát, de kisebbre szabjátok az eredeti méreténél, hogy az összevarrásnál ne lógjon majd ki. Tűzzétek hozzá a mintát és jöhet a pelenkaöltés, varrjátok össze őket.

4. Ezután varrjátok rá sima  öltéssel az anyaghoz. Kész is van!

4 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Gyerekruha díszítése kézi applikációval” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. Pedig ez tényleg egyszerű ötlet, kezdd el csinálni, aztán majd segítek, ha nem megy! 😉

    1. Szia Szabina! Meg lehet csinálni anélkül is, csak a vlies ad tartást az egésznek, különösen fontos, ha nem használsz “pufisítót”. Vlies-esen könnyebb is dolgozni vele, kézzel, géppel egyaránt. Remélem, tudtam segíteni! Jó munkát! 😉 Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*