Ezt én is megcsinálom!: Esőkabát poncsó gyerekeknek

Gyerekként sem szerettem soha esernyőt vinni magammal, a műanyag esőkabát meg olyan könnyen elszakadt és fura szaga volt :), ezért inkább szaladtam az eső elől. Most már a gumicsizmával együtt újra hódít az esőkabát is, de van egy jobb és csinosabb megoldás: az esőkabát poncsó, gyerekeknek is. Nagyon könnyű elkészíteni és akár őszi vagy majd tavaszi átmeneti kabátként is szolgálhat, tehát nagyon praktikus darab. Nézzétek csak, így készül!:

Hozzávalók:

– vízálló anyag pl. orkán vagy viaszos vászon (Magyarországon sajnos csak enyhén vízlepergetősre leltem én is és sajnos nem dúskálnak a textilboltok különleges mintájú speciális anyagokban úgy, mint külföldön. A viaszos vászon is jó megoldás, én a sima, átlátszó, műanyag “terítőanyagot” használtam a zsebekhez is, könnyen varrható géppel!)

– mintás anyag a bélésnek

TIPP: Ahhoz, hogy mekkora hossz kell a kétféle anyagból, mérjétek meg a szabásmintának használandó pulóver hosszát kapucnival egybeszámolva és hagyjatok még rá kb. 15-20 cm-t, hogy legalább térdig érjen a gyerkőcnek. A szélessége pedig a pulóver kiterítve és ott is hagyjatok rá 15-20 cm-t. Érdemes elvinni a textilboltba a szabásminta pulcsit és ott odamérni az anyaghoz.

– egy, a gyereknek éppen megfelelő méretű kapucnis pulóver szabásmintának

– cipőfűző vagy zsinór a kapucniba

– egy nagyméretű gomb

– tű, cérna, olló, varrógép

– ha zsebet is szeretnétek: a kétféle anyag, valamint vékony szivacs vagy vatelin (így pufis lesz) és átlátszó, műanyag terítőanyag

Elkészítési idő: kb. másfél óra, a zsebes verzió kb. 2 óra

Elkészítés:

1. Hajtsátok félbe az anyagokat (színt színével összefordítva), tegyétek egymásra, tűzzétek össze és terítsétek rájuk a kapucnis pulóvert úgy, hogy a kapucni ne legyen rajta. Vágjatok ki egy félkört min. 10 cm ráhagyással, arra viszont ügyeljetek, hogy a pulóver mandzsetta-részénél ne legyen sokkal nagyobb a poncsó, mert ezt nem lehet feltűrni, és az nem kényelmes, ha lóg a gyerek kézfején.

2. Vágjatok középre egy-egy nyakkivágást a kapucnis pulóvernek megfelelően, majd nyissátok szét a félköröket és vágjatok rájuk egy nyílást.

3. Most a kapucni készül el: hajtsátok félbe a maradék anyagokat és tűzzétek össze őket. Fektessétek rájuk a kapucnit félbehajtva, majd a tetején és a tarkórészen jóval nagyobb részt ráhagyva vágjátok körbe. Összesen 2-2 db félkapucnit kell kapnotok az anyagokból. Ezután színt színnel összefordítva a homlok-tarkó vonal mentén  gépeljétek össze a kapucnidarabokat külön a vízlepergető és külön a bélés anyagnál is.

4. Én azt szeretem, ha a kapucniban van egy zsinór, amivel össze lehet kötni, így nem esik le állandóan a gyerek fejéről. Ha Ti is szeretnétek ilyet, akkor a vízlepergetős anyagból álló kapucni színére, az eleje aljába varrjatok egy-egy kb. 1 cm széles gomblyukat kb. 2 cm-re az anyag szélétől, hogy majd a kapucni körbevarrásakor a visszahajtás miatt pont a szélére essen a lyuk.

5. Színt színével összefordítva varrjátok bele külön a vízlepergetős kapucnit a vízlepergetős kabátrészbe, majd a béléskapucnit a bélés-kabátrészbe.

6. Most pedig tűzzétek össze a “2 kabátot” színt színnel összefordítva és varrjátok őket össze végig a szélén de úgy, hogy középen alulról kezdjétek, haladjatok végig a kapucnin keresztül, majd ha újra a poncsó alja-közepére értek, ott ne varrjátok teljesen össze, hanem hagyjatok egy kb. 20 cm-es rést, amin keresztül majd ki lehet fordítani a poncsót.

Fordítsátok ki tehát a kabátot és fűzzétek bele a zsinórt vagy cipőfűzőt a kapucniba, ilyenkor még könnyű, mert bele tudtok nyúlni a két anyag közé.

7. Most pedig az anyag színéről – talán egyszerűbb a kevésbé csúszós bélés felől – varrjátok körbe a poncsót, így zárjátok majd be az alsó lyukat is. Egy nagy gombot varrjatok a a poncsó egyik felére a nyakrészhez és természetesen a hozzá méretben megfelelő nagyméretű gomblyukat is készítsétek el.

TIPP: Ha a kapucniba tettetek zsinórt, akkor figyeljetek, hogy azt ne varrjátok oda majd az anyaghoz!:)

El is készült a poncsó kisgyerekeknek!

Ha szeretnétek rá zsebet:

1. Én egy-egy cseppformát vágtam ki a vízlepergetős, a bélésanyagból, valamint használtam 3 mm vastag szivacsot is a pufihatás kedvéért.

Tűzzétek össze a három anyagréteget (legfelül a bélés, aztán a szivacs/vatelin majd alul a vízlepergetős, aminek a színoldala lefelé legyen, hogy a zseb se ázzon be!) és közepes cikkcakk-öltéssel varrjátok körbe.

2. Vágjatok ki egy-egy az előző formánál kb. 1 cm-rel szélesebb darabot az átlátszó terítőanyagból és csipeszeljétek össze a meglévő “pufi” alakzattal, majd varrjátok őket egybe sima tűzőöltéssel, a cikkcakk-öltés mentén.

3. Tűzzétek föl a zsebeket a kabátra – alulról, hogy az átlátszó anyag ne sérüljön – és varrjátok oda a csepp esetében csak az alját a kabátra kívülről. Így lesz belőle zseb, de a varrás végeit erősítsétek meg, mert könnyen leszakadhat.

Vágjátok le óvatosan a felesleges átlátszó fóliaszéleket és készen is van a poncsó zsebes változata.

Tags: , , , , ,

9 hozzászólás ehhez a cikkhez: “Ezt én is megcsinálom!: Esőkabát poncsó gyerekeknek”

 1. Lea 2012-10-15 11:39 Permalink

  Kata!
  Te Zseniális vagy! Szuper jó, én biztos kipróbálom! 😀

  • Szilvási Kata 2012-10-15 13:37 Permalink

   Köszi Lea, aranyos vagy! És tényleg nagyon könnyű volt megcsinálni, szóval csak ajánlani tudom!

 2. suliadri 2013-04-28 06:55 Permalink

  Nagyon köszönöm az ötletet. Csak annyit fogok rajta variálni, h nem vágok az elején rést, zárt lesz.

  • Szilvási Kata 2013-04-28 13:55 Permalink

   Szia Adri! Örülök, hogy elkészíted, biztos jól fog mutatni, majd küldj egy fotót róla, ha kész, kíváncsi vagyok! 🙂 Jó munkát, Kata

 3. Mamika 2013-09-02 21:31 Permalink

  Ez tök jÓ! Hol vetted hozzá az anyagot?

  • Szilvási Kata 2013-09-03 23:02 Permalink

   Szia! Itt vettem a vízlepergetős, sötétkék anyagot: http://www.kenag.hu/ , a pöttyös megvolt, az átlátszót (ami a zseben van) pedig a viszosvászon asztalterítők között szokták árulni háztartási vagy méterárú boltokban. Üdv, Kata

 4. Orbán Timea 2018-06-10 15:18 Permalink

  Szia, nagyon tetszik! Vállalsz varrást esetleg?

 5. Orbán Timea 2018-06-10 15:19 Permalink

  Nagyon tetszik, vállalnák esetleg 3 poncsó varrást?

Vélemény, hozzászólás?

*