Ezt én is megcsinálom! - Kreatív ötletek Babáknak Mamáktól, Kisgyerekek öltöztetése

Ezt én is megcsinálom!: Esőkabát poncsó gyerekeknek

Gyerekként sem szerettem soha esernyőt vinni magammal, a műanyag esőkabát meg olyan könnyen elszakadt és fura szaga volt :), ezért inkább szaladtam az eső elől. Most már a gumicsizmával együtt újra hódít az esőkabát is, de van egy jobb és csinosabb megoldás: az esőkabát poncsó, gyerekeknek is. Nagyon könnyű elkészíteni és akár őszi vagy majd tavaszi átmeneti kabátként is szolgálhat, tehát nagyon praktikus darab. Nézzétek csak, így készül!:

Hozzávalók:

– vízálló anyag pl. orkán vagy viaszos vászon (Magyarországon sajnos csak enyhén vízlepergetősre leltem én is és sajnos nem dúskálnak a textilboltok különleges mintájú speciális anyagokban úgy, mint külföldön. A viaszos vászon is jó megoldás, én a sima, átlátszó, műanyag “terítőanyagot” használtam a zsebekhez is, könnyen varrható géppel!)

– mintás anyag a bélésnek

TIPP: Ahhoz, hogy mekkora hossz kell a kétféle anyagból, mérjétek meg a szabásmintának használandó pulóver hosszát kapucnival egybeszámolva és hagyjatok még rá kb. 15-20 cm-t, hogy legalább térdig érjen a gyerkőcnek. A szélessége pedig a pulóver kiterítve és ott is hagyjatok rá 15-20 cm-t. Érdemes elvinni a textilboltba a szabásminta pulcsit és ott odamérni az anyaghoz.

– egy, a gyereknek éppen megfelelő méretű kapucnis pulóver szabásmintának

– cipőfűző vagy zsinór a kapucniba

– egy nagyméretű gomb

– tű, cérna, olló, varrógép

– ha zsebet is szeretnétek: a kétféle anyag, valamint vékony szivacs vagy vatelin (így pufis lesz) és átlátszó, műanyag terítőanyag

Elkészítési idő: kb. másfél óra, a zsebes verzió kb. 2 óra

Elkészítés:

1. Hajtsátok félbe az anyagokat (színt színével összefordítva), tegyétek egymásra, tűzzétek össze és terítsétek rájuk a kapucnis pulóvert úgy, hogy a kapucni ne legyen rajta. Vágjatok ki egy félkört min. 10 cm ráhagyással, arra viszont ügyeljetek, hogy a pulóver mandzsetta-részénél ne legyen sokkal nagyobb a poncsó, mert ezt nem lehet feltűrni, és az nem kényelmes, ha lóg a gyerek kézfején.

2. Vágjatok középre egy-egy nyakkivágást a kapucnis pulóvernek megfelelően, majd nyissátok szét a félköröket és vágjatok rájuk egy nyílást.

3. Most a kapucni készül el: hajtsátok félbe a maradék anyagokat és tűzzétek össze őket. Fektessétek rájuk a kapucnit félbehajtva, majd a tetején és a tarkórészen jóval nagyobb részt ráhagyva vágjátok körbe. Összesen 2-2 db félkapucnit kell kapnotok az anyagokból. Ezután színt színnel összefordítva a homlok-tarkó vonal mentén  gépeljétek össze a kapucnidarabokat külön a vízlepergető és külön a bélés anyagnál is.

4. Én azt szeretem, ha a kapucniban van egy zsinór, amivel össze lehet kötni, így nem esik le állandóan a gyerek fejéről. Ha Ti is szeretnétek ilyet, akkor a vízlepergetős anyagból álló kapucni színére, az eleje aljába varrjatok egy-egy kb. 1 cm széles gomblyukat kb. 2 cm-re az anyag szélétől, hogy majd a kapucni körbevarrásakor a visszahajtás miatt pont a szélére essen a lyuk.

5. Színt színével összefordítva varrjátok bele külön a vízlepergetős kapucnit a vízlepergetős kabátrészbe, majd a béléskapucnit a bélés-kabátrészbe.

6. Most pedig tűzzétek össze a “2 kabátot” színt színnel összefordítva és varrjátok őket össze végig a szélén de úgy, hogy középen alulról kezdjétek, haladjatok végig a kapucnin keresztül, majd ha újra a poncsó alja-közepére értek, ott ne varrjátok teljesen össze, hanem hagyjatok egy kb. 20 cm-es rést, amin keresztül majd ki lehet fordítani a poncsót.

Fordítsátok ki tehát a kabátot és fűzzétek bele a zsinórt vagy cipőfűzőt a kapucniba, ilyenkor még könnyű, mert bele tudtok nyúlni a két anyag közé.

7. Most pedig az anyag színéről – talán egyszerűbb a kevésbé csúszós bélés felől – varrjátok körbe a poncsót, így zárjátok majd be az alsó lyukat is. Egy nagy gombot varrjatok a a poncsó egyik felére a nyakrészhez és természetesen a hozzá méretben megfelelő nagyméretű gomblyukat is készítsétek el.

TIPP: Ha a kapucniba tettetek zsinórt, akkor figyeljetek, hogy azt ne varrjátok oda majd az anyaghoz!:)

El is készült a poncsó kisgyerekeknek!

Ha szeretnétek rá zsebet:

1. Én egy-egy cseppformát vágtam ki a vízlepergetős, a bélésanyagból, valamint használtam 3 mm vastag szivacsot is a pufihatás kedvéért.

Tűzzétek össze a három anyagréteget (legfelül a bélés, aztán a szivacs/vatelin majd alul a vízlepergetős, aminek a színoldala lefelé legyen, hogy a zseb se ázzon be!) és közepes cikkcakk-öltéssel varrjátok körbe.

2. Vágjatok ki egy-egy az előző formánál kb. 1 cm-rel szélesebb darabot az átlátszó terítőanyagból és csipeszeljétek össze a meglévő “pufi” alakzattal, majd varrjátok őket egybe sima tűzőöltéssel, a cikkcakk-öltés mentén.

3. Tűzzétek föl a zsebeket a kabátra – alulról, hogy az átlátszó anyag ne sérüljön – és varrjátok oda a csepp esetében csak az alját a kabátra kívülről. Így lesz belőle zseb, de a varrás végeit erősítsétek meg, mert könnyen leszakadhat.

Vágjátok le óvatosan a felesleges átlátszó fóliaszéleket és készen is van a poncsó zsebes változata.

9 című bejegyzés “Ezt én is megcsinálom!: Esőkabát poncsó gyerekeknek” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. Köszi Lea, aranyos vagy! És tényleg nagyon könnyű volt megcsinálni, szóval csak ajánlani tudom!

  1. Nagyon köszönöm az ötletet. Csak annyit fogok rajta variálni, h nem vágok az elején rést, zárt lesz.

    1. Szia Adri! Örülök, hogy elkészíted, biztos jól fog mutatni, majd küldj egy fotót róla, ha kész, kíváncsi vagyok! 🙂 Jó munkát, Kata

    1. Szia! Itt vettem a vízlepergetős, sötétkék anyagot: http://www.kenag.hu/ , a pöttyös megvolt, az átlátszót (ami a zseben van) pedig a viszosvászon asztalterítők között szokták árulni háztartási vagy méterárú boltokban. Üdv, Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*