Babaruhák mosása

Tiszta babaruhák vegyszerek nélkül

A gyermekünkért megpróbálunk mindig mindent megtenni: ápoljuk, etetjük, tanítjuk, játszunk vele, mindig a legjobb minőségű öltözködési dolgokat, kiegészítőket próbáljuk beszerezni neki. Akkor miért ne tehetnénk jót neki a ruháinak a mosásával is úgy, hogy nem érintkezik a bőrével mindenféle vegyszer? Ezzel nemcsak neki lesz jobb, hanem nekünk, Anyáknak is, hiszen egy lépéssel előrébb kerülünk a saját környezetünk védelmében. Erről beszélgettem Verécziné Földvári Edittel, aki a Dynaboltja vegyszermentes termékeket árusító webáruház tulajdonosa.

Érdekes történet, ahogy Edit megismerkedett a vegyszermentes életmód egyik eszközével, az illóolajjal: “Gyakorlatilag a lányom vezetett rá az illóolajok használatára. Ekkor kb. 1 éves volt, éjszaka felébredt és vígasztalhatatlanul elkezdett sírni, nem tudtuk mi baja lehet, sétáltunk vele a lakásba és amikor a konyhába értünk észrevette a narancsot, megfogott egyet magához ölelte és megnyugodott, ezután az este után többször aludt naranccsal (ő akarta). Ezt elmondtam az unokatestvéremnek, aki akkor éppen a gyógyszerészeti egyetemre járt, és elmondta, hogy a narancs illóolaja nyugtató hatású. Ezután vettem egy könyvet és kitanulmányoztam, azóta is használom a különböző olajokat. Hamarosan a Dynaboltjában is kaphatóak lesznek az illóolajok.”

Mi az a biomosás?

A Bio mosás a vegyi anyagoktól mentes mosást jelenti. Előnyei saját magunk, a családunk egészségének védelme, a mikro és makro környezetünknek megóvása. Mivel a bio mosószerekben nincsenek különböző káros anyagok pl: foszfát, ezért különböző bőrbetegségek kialakulását megelőzhetjük, vagy a már meglévőket megszüntethetjük ezekkel a szerekkel.

Milyen termékek tartoznak a biomosáshoz?

A bio mosáshoz többféle szert használhatunk, vannak különféle bio mosószerek, lehet kapni őket folyékony és por formában is. Ezeket a mosószereket általában azok szokták megvenni akik szeretnének természetes anyagokat használni a háztartásukban, de a mosódió használatától tartanak. A Dynaboltjában jelenleg a Sodasan Bio Baba folyékonymosószer kapható.

A mosódió a másik kategória ami a biomosáshoz tartozik, én már két éve használom és nem csalódtam benne, csak olyan termékeket árusítok, amelyeket magam is kipróbáltam, így jó szívvel ajánlhatom másoknak.

További kellékek, a fehérítők, folttisztítók és az illatosítók, pont mint a hagyományos mosásnál, csak ezekkel a termékekkel nem károsítjuk sem egészségünket, sem pedig a környezetünket. Fehérítéshez az oxigénes fehérítőt (nátrium-perkarbonát), citromsavat lehet használni, folttisztításhoz a marhaepeszappant ajánlanám.

Illatosításhoz léteznek különféle bio öblítők, illóolajak, mosóparfümök. Én ezeket felváltva használom, mikor melyikhez van kedvem. Az illóolajokat kis ecettel teszem az öblítő rekeszbe, az ecet lágyítja a ruhákat és a színeket is védi, a mosás végén nem lesz ecetszagú a ruha.

Miben másabb a bio a mindenki által ismert mosószereknél?

A másság a vegyszermentességben van. A mosási hatás ugyan az mint bármely más mosószernél. Én 7 éve kezdtem el használni bio mosószert és nem tapasztaltam különbséget, ilyen szempontból a hagyományos mosószer és a bio között. A mosási hőmérséklet ugyanúgy változtatható mint a hagyományos mosószereknél 30-90 fokon lehet velük is mosni.

Árak: a bio mosószerek nem olcsóbbak mint a hagyományos mosószerek, viszont sokkal kevesebbre van szükség belőlük a mosáshoz, mert nem tartalmaznak vivőanyagokat. A hagyományos mosószerek szemcsés állagúak ezáltal sokkal nagyobb a terjedelmük és gyakorlatilag semmi szükség nincs rá. A bio mosószerek por állagúak ezért sokkal kisebb a terjedelmük. Míg a hagyományos mosószerből kell 200 ml addig a bio-ból egy két kanálnyi.

Melyek a mosódió előnyei? 

A mosódió egy fa termése ezáltal semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A mosódió fát nem kell permetezni sem, mert a termése elriasztja a kártevőket, így teljesen bio. Teljesen allergén mentes, így a babáktól az idős emberekig bárki használhatja. Az egész családnak moshatjuk vele a ruháit, nem kell külön mosószereket vásárolnunk.

Színesre, fehérre egyaránt használható, természetesen kiegészítők szükségesek hozzá (mosószóda, oxigénes fehérítő).

A másik nagy előnye az olcsósága, ami veri az összes mosószert. (Jelenleg a Dynaboltjában akciós áron 1 kg mosódió 3 500 Ft. Ez a mennyiség egy négy tagú család számára egy évre elegendő!)

Hogyan történik a mosódiós mosás? Milyen illatosítókat lehet használni öblítő helyett?

A mosódiókat kis vászonzsákba, vagy egy zokniba kell beletenni, majd jól lekötözni a zsák száját, mert a kipotyogó mosódió foltot okozhat a ruhán. Ezt a zsákocskát betesszük a mosógép dobjába a ruhák közé, majd hozzáadjuk a mosószódát vagy az oxigénes fehérítőt és indulhat a mosás.

A fehér ruhák tisztításához, elengedhetetlen kellék az oxigénes fehérítő, mivel az a kis növényke nem képes a fehérítésre. Az oxigénes fehérítőbe be is áztathatjuk a ruhákat mosás előtt, de a mosógépbe is betehetjük, de fontos tudni, hogy ehhez a művelethez legalább 40 fokos vízre van szükség, mert csak forróvízben fejti ki a hatását.

A színes ruhákhoz, ha nem nagyon piszkosak akkor nem kell más adalék, ha piszkosabbak akkor mosószódát használjunk hozzá, ebből is egy két evőkanálnyi mennyiséget, de a mosószódát először fel kell oldani vízben én ezt egy régi mosószeradagoló kanálban szoktam véghezvinni és ezt az elegyet öntöm a mosószeradagoló tartályba.  A mosószódát lehet 30 fokon is használni, áztatásra is alkalmas.

Öblítő helyett illóolajokat lehet használni és különböző mosóparfümöket: a  mosóparfüm is illóolajból készül de van benne egy vivőanyag amely jobban feltud oldódni a vízben; az illóolajokat kis ecetben szoktam elkeverni így öntöm az öblítő tartályba.

Különben a mosódió mellé nem fontos öblítőt használni, mert napszárította illatuk lesz száradás után, én például a fehérneműkhöz egyáltalán nem használok illatosítót.

(A mosódióról még többet a http://dynaboltja.hu/mosodio_hasznalata oldalon olvashattok.)

Kifejezetten a babaruhák mosásához, illatosításához, folttisztításhoz milyen termékeket ajánlanál?

A babák bőre nagyon érzékeny ezért nagyon odakell figyelni, milyen termékeket használunk. Az egyik bio mosószer amit ajánlanék a Sodasan Bio babamosószer. A másik természetesen a mosódió ami teljesen hipoallergén. Fertőtlenítésre tehetünk a mosógépbe ezüstkolloidot vagy ecetet.

Illatosítást én nem ajánlok mellé, mivel a babák nagyon érzékenyek, így a különböző illatanyagokra is érzékeny lehet akár a bőrük, akár az orruk, de mint tudjuk az illatok a lelki állapotunkra is hatással van.

Folttisztításhoz a marhapeszappant ajánlom, ez nekem már bizonyított több esetben: Gyümölcsfoltok, sárfoltok, piszkos zoknicskák, fűfolt, vérfolt – ezeket mindig sikeresen kitudtam szedni a szappannal.

“A Dynaboltjában csak olyan termékeket kínálok amelyeket én magam is használok így jó szívvel ajánlom másoknak is. Szeretek segíteni az embereknek, nyugodtan tehetnek fel kérdéseket, legjobb tudásom szerint válaszolok.”

Elérhetőségek:

e-mail: dynaboltja@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Dynaboltja/164836203623968

1 című bejegyzés “Tiszta babaruhák vegyszerek nélkül” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*