Babaruhák mosása

Babaruha mosás többféle módszerrel

Mosolygó baba ül a szennyeskosárbanAmikor Anyává válunk, más dolgok kezdenek foglalkoztatni, mint addig. Ilyen a “Miért sír a baba?”, “Eleget eszik-e?”, “Hogyan kezdjem a hozzátáplálást?” és aztán előkerül a “Hogyan szedjem ki a sütőtök vagy az őszibarack foltokat a babaruhákból?” is. A foltos baba és gyerekruhák állandóvá válnak, csak a foltok “minősége” 🙂 változik. Vannak a jól bevált mosószerek, létezik számos házi praktika is és egyre többen kezdenek el környezettudatos mosási megoldásokhoz folyamodni, főleg a babaruhák esetében. Mindenki maga döntse el, melyiket választja, én összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat.

A bármelyik boltban kapható mosószeres mosás

Ez az, amit a legtöbben használnak, hiszen a reklámoknak köszönhetően ezek a termékek a legkönnyebben elérhetőek. Mosópor vagy folyékony mosószer; spray, szappan vagy folyékony folttisztítók; a kapszulába zárt technológiának köszönhetően hetekig illatozó ruhák; klóros fehérítők. Ezek az szerek viszonylag hamar el is fogynak egy kisgyerekes családnál. Sajnos azonban hatásuk nemcsak a környezetünkre nagyon káros, hanem a bőrünkre is. Gyakori, hogy a bőr allergiás reakcióit az öblítő okozza vagy a mosás után a ruhákban maradt mosószer-maradványok. A mosógépben pedig lerakódnak a mosószerek és ez vezet gyakran a gép meghibásodásához.  A babák bőréhez árulnak “sensitive” vagy “baby” feliratú termékeket, melyek ára jóval magasabb, mint a sima mosószereké, viszont a hatásuk nem különbözik. Érdemes lehet kipróbálni a természetesebb, környezetkímélőbb, ugyanúgy tiszta ruhákat eredményező megoldásokat.

A házi praktikás mosás

Ez alatt azt értem, amikor az otthoni háztartásban megtalálható  – vagy ha nem, akkor érdemes beszerezni – szerekkel végezhető a mosás, folttisztítás vagy fehérítés.  A konyhán kívül a mosáshoz, folttisztításhoz is kiválóan használható például az ecet, a tej, a citromlé vagy akár a burgonya is. Érdemes kipróbálni ezeket a szereket, mert gyakran jobb hatást lehet velük elérni, mint a hagyományos módszerrel és nem károsítják a textilt. Mosószernek elég lereszelni sajtreszelőn egy mosószappant, öblítő helyett lehet használni ecetet, ami felélénkíti a ruhák színét; fehérítéshez pedig jól működik a mosószerhez adagolt szódabikarbóna. Ahhoz, hogy melyik folthoz milyen házi praktikát használjatok, készítettem segítségül egy táblázatot, amelyet a cikk végén tudtok letölteni.

Az öko mosás

Ebben az esetben a legtöbb embernek eszébe jutnak a bio mósószerek, öblítők és a mosódió. Ez utóbbi egy fa termése, amely kiváló zsíroldó hatásának köszönhetően anélkül távolítja el a szennyeződéseket a textíliákból, hogy roncsolná az anyagok szerkezetét vagy fakítaná a ruhák színeit. Öblítő helyett használhatóak illóolajok, bio-öblítők vagy mosóparfüm. Folttisztításhoz pedig a marhaepe-enzim kivonatát tartalmazó szappan, a narancsolaj vagy az oxigénes fehérítőpor birkózhat meg a babaruhákon gyakori gyümölcsfoltokkal. Az öko mosás további részleteiről itt olvashattok bővebben.

Ha szeretnétek babaruha mosási házi praktikákat – miből, mennyit, milyen foltra – vagy öko-mosási gyakorlati tippeket kapni, akkor töltsétek le most az ingyenes “Babaruha mosási ABC” című tanulmányt ide kattintva.

(Mentéshez: Jobb egérgomb->Mentés másként)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*