Babaruha történelem

Praktikus babaruhák a „régi szép időkből” 1. rész

Rengeteg csinos, divatos, menő, trendi, jópofa babaruhát lehet kapni manapság a boltokban, de igazán praktikusat kevesen gyártanak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Anyukám, a két nővérem és az általam hordott babruhákból elég sok darabot megőrzött, így tényleg látom a különbséget, hogy milyen sok ötletes ruhadarab készült régen a piciknek. Van olyan, ami ritkán előfordul egy-két bababolt polcán, van amelyikre már csak régi fotókról emlékszünk. Melyek is ezek?

„Rékli”

Réklis pulóver

Eredetileg réklinek a hátul nyitott, kötött csecsemőkabátot nevezték, amely alá ugyanilyen fazonú inget adtak a babákra, mikor még nem volt kapható body. Az idő múlásával azonban a kisingre elől záródó, áthajtós pulóverek kerültek, amelyek szintén „rékli” néven váltak ismertté. Manapság a rékli elnevezés inkább az áthajtós fazonra vonatkozik, mintsem magára a kabátkára.

Réklis body

Réklis body

 

Réklis body

 

Az áthajtós fazon még mindig nagyon praktikus!

Lehet body vagy pulóver, a lényege az, hogy szét kell teríteni, aztán rátenni a babát, belebújtatni a kis kezeit az ujjakba és aztán az egyik oldalát oda kell rögzíteni – általában odakötni – a másik oldalán belül lévő záró elemhez, utána pedig áthajtani a tetejét és a másik oldalra rögzíteni.

Réklis body Réklis body

Manapság a divatos borítéknyakú vagy patentos záródású body-k, pulóverek, rugdalózók között ritkán, de lehet találni „rékli fazonú” /”áthajtós”/„kimono fazonú” ruhákat, amelyekből érdemes beszerezni néhány darabot, hiszen:

– a pici babát csak rá kell fektetni és beledugni a kezeit, nem kell emelgetni, forgatni, ruhát áthúzni a fején

Réklis body

– amikor a hátáig kakis vagy pisis a baba és a például a body is, nem kell végighúzni a gyerek testén és fején a melléktermékes ruhát, hanem csak szét kell nyitni és kint is van a baba belőle

– az áthajtós szabás miatt nem lóg ki a gyerek teljes nyaka és mellkasa, amikor már kúszik vagy mászik (ezekben a pózokban ugyanis az alul bepatentolt body kifeszül a baba tartása miatt és a nyakrész fog lejjebb húzódni)

Réklis rugdalózó

Képek forrása: Pinterest/MammBa

Milyen babaruha volt még szerintetek praktikus a “régi szép időkből”? Írjátok meg ide a hozzászólások közé!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*