Babaruha történelem

Miért keresztelték György herceget hosszú ruhában?

György herceg keresztelőjeBiztosan láttatok képeket a brit trónörökös 2013. október 23-án megtartott keresztelőjéről és több helyen lehetett olvasni, hogy vajon miért szoknyás fazonú keresztelőruhája volt a kisfiúnak. Erre nagyon egyszerű a válasz,

mert az anglikán egyház hagyományai szerint is a kisfiúk és kislányok keresztelőruhája egy hosszú, általában fehér pamutból vagy vászonból készült, fodrokkal és kézzel hímzett csipkével díszített ruha.

György herceg keresztelője

György herceg keresztelőruhájának eredetije még 1841-ben készült Viktória királynő legidősebb lányának keresztelőjére és azóta 60 „királyi babát” kereszteltek már benne, köztük 1982-ben Vilmos herceget is. Mivel ez a ruha már több mint 170 éves és nagyon sérülékeny, ezért György herceg a ruha pontos másár viselte, amelyet Angela Kelly, a királyi ház ruhatervezője készített még 2004-ben.

György herceg keresztelője

A keresztelőruha csontszínű szatén és selyem anyagból készült és kézzel készített Honiton csipke díszíti. A hagyományok szerint a keresztelőruhához sapkát is szoktak adni a gyerekekre, de György herceg ezt nem viselt.

György herceg keresztelője

Katalin hercegnő pedig egy színben azonos, gyönyörűséges ruhában volt, amelyet Alexander McQueen divattervező készített a nagy napra.

Kate Middleton /Katalin hercegnő ruhája a keresztelőn, György herceg keresztelője

A szertartás érdekességei közé tartozik még, hogy György hercegnek hét keresztszülője lett, valamint a keresztelő után a meghívott vendégek – akik tényleg csak a családtagok és néhány barát voltak – Katalin hercegnő és Vilmos herceg 2011-es esküvői tortájának legfelső emeletéből kaptak 1-1 szeletet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*