Babaruha típusok, Babaruha történelem

Mérgező babaruhák?!

Organikus pamutból, bambuszból, kenderből készült babaruhák

A legtöbb Anyuka nagy gondot fordít arra, hogy a babaruhákat milyen mosószerrel mossa; hogyan tisztítsa a foltokat, hogy a baba érzékeny bőrével a lehető legkevesebb vegyszer érintkezzen. Sokan a baba hatására válnak környezettudatossá és kipróbálnak új, környezet és bőrbarát mosási, folttisztítási eljárásokat. De arra gondoltatok már, hogy viseléskor maga a babaruha anyaga is válthat ki allergiás bőrreakciókat a textilgyártás során használt vegyszerek miatt? Erre a problémára az „organikus babaruhák” jelenthetnek megoldást.

Mit jelent az organikus szó a ruházati termékek esetében?

Az organikus (nevezik bio vagy ökonak is) ruházati termékek előállítása olyan mezőgazdasági rendszerben történik, ami csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyag gazdag készítményeket állít elő.

Mit jelent az organikus babaruha kifejezés?

Az organikus babaruha készülhet növényi és állati eredetű anyagokból.

A növények (gyapot, bambusz, kender, len, szója) termesztése bio-farmokon történik, ahol a talajhoz szerves trágyát használnak. Nem permetezik növényvédőszerrel és egyéb kémiai anyaggal, hanem természetes anyagokból (pl. Indiában a chili, hagyma, neem-olaj keverékével) készült szereket használnak, a gyomokat pedig kézzel irtják. Nagy figyelmet szentelnek az időjárás alakulásához mindig igazodó öntözésnek. A biotextil feldolgozásánál is nagy gondot fordítanak az egészségre ártalmatlan vegyszerek és színezékek alkalmazására.

Az organikus babaruha készülhet gyapjúból (juh, láma, alpakkaszőr) vagy kasmírból (kecskeszőr) is, ebben az esetben az állatokat csak organikus táplálékkal etethetik, nem használhatnak vegyi anyagokat és nem kezelhetik hormonokkal az álaltokat.

Több magán szervezet szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie mind a farmoknak, mind pedig a textilgyártás folyamatának ahhoz, hogy megfelelően előállított organikus textilek jöjjenek létre. Folyamatosan vizsgálják a farmokat, ellenőrzik a talaj minőségét, a termesztés folyamatát, a textilgyártást környezetvédelmi szempontokból, az állattartás körülményeit. A termesztőknek, dolgozóknak be kell tartania az ún. Fair Trade irányelveket. Az organikus textileken – azok valódiságáról – jelölések találhatók, ezek alapján tudjátok beazonosítani, hogy valóban bio-ruhát vásároltatok:

Organikus pamutból készült babaruhák

Egy kis kitekintés:): A fehér gyapot – melynek magházát burkoló finom szőrzet szála a pamut – a leggyakrabban használt alapanyag a ruhákhoz, viszont könnyen támadják meg a kártevők, ezért nagyon sok növényvédőszerrel permetezik, amely szennyezi a környezetet is. Az ilyen pamutból készült ruhákban lévő vegyszerek felszabadulhatnak a viselésük során és az egészségre károsak lehetnek. (A pamut termesztésénél használt kilenc növényvédőszerből öt rákkeltő hatású!)

Az organikus termesztés során az előbb említett problémák kiküszöbölhetők, így az érzékeny bőrű babák is biztonsággal viselhetik, főleg a közvetlenül a bőrükkel érintkező organikus pamutból készült body-kat, rugdalózókat. A világ legnagyobb bio-pamut gyártói az Egyesült Államok, Törökország, India, Egyiptom.


Jellemzői:

– strapabíró

– jó nedvszívő képességű

– hosszú ideig megőrzi a színét és az alakját

Kapható: Zöldbaba, GreengoorooBiopamut , Bababoo 

Organikus bambuszból készült babaruhák, kiegészítők

Az organikus bambusz felhasználásával készült textilek a nagyon érzékeny bőrű babáknak remek megoldást nyújtanak. Készülnek body-k, rugdalózók, pólók és zoknik is.

Jellemzői:

– légáteresztő

– nagy a nedvszívó képessége

– hőszabályozó tulajdonsága van

– az anti-bakteriális tuljadonságuk miatt megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását (pl. zokninál!)

Nyáron nagyon ideális viselet a bambuszból készült babaruha.

Kapható: Biopamut

Organikus kenderből készült babaruhák, kiegészítők

A kender termesztéséhez nem szükséges semmilyen vegyszer és háromszor annyi termést hoz, mint a pamut. Gyökereivel táplálja a földet, így sokkal gazdagabb talajt hagy maga után, mint amibe elültették.

Magyarországon jelenleg csak bébihordozókat, mosható pelenkákat és felnőtt ruhák, táskák kaphatók organikus kenderből. Külföldön kapható bébicipő is.

Organikus pamutból, bambuszból, kenderből készült babaruhák 

4+1 ok, hogy miért vásároljatok organikus anyagból készült babaruhákat:

– az érzékeny bőrű babáknak megfelelő viselet

– az előállításuk során nem használnak az egészségre káros anyagokat

– strapabíró és hosszabb életű, mint a sima pamutból készült ruhák

– több, ismert márka is forgalmaz már organikus ruhákat: Nike, Esprit, Gap, Adidas

+1: hozzájárultok a környezet védelméhez

Az organikus babaruhák ára magasabb, mint a hagyományos 100% pamut babaruháké, viszont érdemes kipróbálni és megtapasztalni a különbséget. Azt azért még fontos megjegyeznem, hogy az organikus babaruhák tisztításához érdemes bio-mosási megoldásokat választani, mert semmit nem ér az organikus, ha szintetikussal van kimosva! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*