Babaruha típusok

Neked mi a kedvenc színed?

Emlékeztek rá, hogy ezt gyerekként mindig kérdezgettük egymástól? Igen, mert a kedvenc szín meghatározásával is jellemeztük önmagunkat. A választott szín pedig megjelent a ruháinkon, a játékainkon, a rajzainkon, a táskáinkon. Vajon miért választanak a gyerekek kedvenc színeket és miért pont azokat választják kedvencüknek? Hogyan hatnak a különböző színek és az azokból készült ruhák viselése a gyerekekre? Gyertek, színezzünk együtt!

Nekem kisgyerekként sokáig a sárga volt a kedvenc színem – ilyen színű ruhákat, kiegészítőket viseltem – majd Általános Iskolában jött a lila-korszak, Középiskola elején a kék – a szobám falát is ilyenre festettük – és aztán a Főiskolán a minél élénkebb, feltűnőbb színeket kedveltem. 🙂 Az első munkahelyemen észrevettem több év után, hogy mindig feketében vagy sötét színekben járok és akkor kezdtem el tudatosan figyelni arra, hogy a ruhák színe igenis befolyásolja a hangulatomat felnőttként. De akkor a gyerekekre is hatással vannak a viselt ruháik az őket körülvevő tárgyak színei?

Színek babakorban

Mivel ilyenkor a bébi még nem tudja elmondani, hogy mi a kedvenc színe, ezért a szülők döntenek. Azt biztos, hogy a kék, a piros és a narancs színekre jobban figyelnek, viszont a babaszoba színének érdemes világos, tiszta színeket választani, semmiképpen sem erőteljes, harsány színeket. Jó választás a pasztellsárga, pasztellkék és a pasztellzöld is.

A babaruháknál a legjellemzőbbek még mindig a fehér, aztán lányoknál a „babarózsaszín”, fiúknál pedig a „babakék” színek. (Arról, hogy miért a lányok színe a rózsaszín és a fiúké a kék bővebben ITT olvashatsz). A még nem mozgó pici babákra inkább a babaruhák anyagának puhaságával lehet hatni, mert a színeit még úgysem látja. Később aztán (kb. 7-8 hónapos kortól) érdemes élénkebb színű vagy mintás hosszú ujjú felsőket, nadrágokat ráadni, mert akkor kezdi érdekelni, észrevenni, hogy mi van rajta. Biztosan láttátok már, hogy sokszor nézegetik a kezüket és a lábukat, ez a színes ruhákkal, zoknival, színes cipőcskékkel még érdekesebbé tehető.

Színek kisgyermekkorban

Egy éves kortól nagyon gyorsan fejlődnek a gyerekek és egyre több színt kezdenek felismerni. Ilyenkor már bátran lehet rájuk adni az élénkebb egyszínű, vagy a csíkos/kockás/pöttyös ruhákat is. Az öltöztetés-vetkőztetés ez által egy jó játékká válhat, hogy elmondjátok és meg is mutatjátok neki, melyik szín melyik. Óvodás kórtól meg már egészen biztosan ki tudják választani egy képről, vagy több ruha közül, hogy melyik színű tetszik nekik. Ilyenkor bízzátok rájuk a döntést, mert a gyerek tudja, hogy melyik szín lesz rá jó hatással. Ez azért is fontos, mert a színek minden gyerekre máshogy hatnak és ők még ösztönösen tudják, mire van szükségük, bízzatok bennük! A sötét színekkel a gonosz mesehősöket azonosítják a gyerekek, emiatt sajnos nem túl kedvelt színek, pedig a barna és a szürke biztonságérzetet nyújtó színek lennének.

A színek játékos megismeréséhez itt találtok egy könnyen elkészíthető tippet.

A színekről egy nagyon kedves mese, érdemes elolvasnotok a gyerekeknek:

„Nézd Boribon! A lufik elfogytak, de a hét szín ott ragyog a szivárvány színeiben. Ott a piros, a narancssárga, a sárga, a zöld, a világos- és a sötétkék, no meg a lila. Látod?” (részlet Marék Veronika: Boribon és a 7 lufi című meséjéből)

Itt pedig egy nagyobb gyerekeknek (akik már ismerik a számokat) szóló színteszt, érdemes rendszeresen elvégeztetni velük.

A sárga, mint kedvenc szín

A legtöbb gyerek szereti a sárga színt, ez a napot szimbolizálja, valamint vidámságot, jó kedvet vált ki. Amerikában a „Smiley” figurával is azonosítják.

A narancs, mint kedven szín

Élénkítő hatású, boldogságot sugároz. A narancssárgával kombinált világos babaruhák nagyon jól mutatnak együtt és a gyerekek is szeretik ezt a színt.

A piros, mint kedvenc szín

Az első szín, amit a baba lát, melegséget sugároz és aktivizáló hatása is van. A kissé lassabb, visszahúzódóbb gyerekek szobájába néhány helyen, ruháinál is érdemes piros színt választani.

A rózsaszín, mint kedvenc szín

Ez a tipikus lányos szín, de az sem baj, ha kisfiúnak tetszik, hiszen hatásával az esztétikai érzék fejlődik. Tény, hogy a játékbabák, lányos játékok alapszíne.

A lila, mint kedvenc szín

Nyugtató hatású különösen az idegrendszerre. Lila ruhákat általában csak lányoknak készítenek a gyártók, pedig más színekkel (pl. barna, kék) kombinálva fiúknak is való ruhák készülhetnének.

A kék, mint kedvenc szín

„A kék a fiúk színe”, ez az állítás valószínűleg a kék babaruhákból fakad. A kék színre jellemző, hogy nyugtató hatású, az ilyen színű plüssállatok, rongyik segíthetik az elalvást. Gyerekszoba színeként az égboltot szimbolizálhatja.

A zöld, mint kedvenc szín

Az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. (Nyugtató hatása miatt választják a kórházak, orvosok ruházati színének is!) Gyerekszoba színének, illetve a gyerekszobában elhelyezhető növény színeként is megjelenhet, fontos a gyerek szemének, hogy sok zöld színt lásson!

Mindenképpen merjetek színes és anyagában mintás baba és gyerekruhákat vásárolni, mert nemcsak a gyerekekre, hanem a rájuk néző felnőttekre is jótékony hatással vannak! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*