Ajándékok a babának, Baba és gyerekcipők, Baba kiegészítők, Babaruha típusok

Milyen ruhát adjak a babára keresztelőre, névadó ünnepségre?

Keresztelő ruha és cipő babáknak

A baba születése után gyorsan nekem szegezte a kérdést néhány rokon: „És a keresztelő mikor lesz?”. Hívő családoknál egyértelmű, hogy még egész pici babaként megtörténik; akik nem hívők, ők pedig vagy eleget tesznek a rokonok kérésének és megkereszteltetik a gyereket, vagy választhatják a névadó ünnepséget, de lehet, hogy csak egy családi összejövetelt tartanak a baba ünneplésére. Mindegyik szertartás a babáról szól, ezért tartottam fontosnak összegyűjteni a „bababarát” öltöztetési, ajándékozási ötleteket a keresztelőn és a névadó ünnepségen.

Keresztelő

„A keresztelés alapvetően vallási szertartás, amely főként Európában terjedt el. Keresztelnek a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok, a baptisták is. Úgynevezett beavató szentség, amely azt jelenti, hogy beiktatja a keresztség felvevőjét a hívő közösségbe. A többi szentség, például a házasság felvételének is ez az alapja. A keresztség által a vallás tanítása szerint Isten gyermekévé, az egyház tagjává, a Szentlélek templomává válunk. Éppen ezért az egyházak képviselői gyakran hangsúlyozzák, hogy a gyerek megkeresztelése csak akkor indokolt, ha a szülő saját maga is éli és gyakorolja hitét. Hiszen így nyer csak értelmet az emlékezetes esemény és az ott tett fogadalom – miszerint a gyereket hívő kereszténynek nevelik szülei.” (Forrás)

Mennyi idős kórtól?

A leggyakoribb, hogy már csecsemőkorban – akár 2-3 hónaposan – megkereszteltetik a babát, de erre akár óvodás korban is sor kerülhet (vagy felnőttként). Ez a család döntése, bár lehet, hogy pici babával nyugalmasabb egy ilyen szertartás, mint egy kúszó-mászóval.

Milyen legyen a keresztelőruha?

A keresztelőruha színe általában a fehér, hiszen ez a tisztaság, a megtisztulás színe, az új életbe való belépés jelképe. A keresztelőt nevezik „kisesküvőnek” is, ezért is jelenik meg a fehér ruha (bár manapság már az esküvőn sem gyakori a hófehér menyasszonyi ruha). Viszont az egyházak képviselői nem adnak a babáknak „dress code”-ot, ezért ha a fehér ruhához tartozik egy színes kiegészítő, vagy a ruhán van szín, vagy nem fehér, hanem rózsaszín a ruha, az sem probléma. Erre az egyszeri alkalomra lehet vásárolni gyönyörű keresztelőruhákat – amit aztán emlékbe el lehet tenni, vagy el lehet adni -, de lehet választani más alkalmi, megoldásokat is.  Azt tartsátok szem előtt, hogy a gyerek jól érezze magát a ruhában, hiszen róla szól az esemény!

A cipő az lehet – még nem járó kisbabáknál – csinos zokni, kocsicipő vagy lábfejdísz, nagyobbaknál az időjárásnak megfelelően szandál vagy zárt cipő.

Télen a body és az ing hosszú ujjú legyen, a nadrág pedig hosszú szárú; fiúkra, lányokra egyaránt lehet harisnyát adni, a cipő pedig zárt legyen. Pici baba nyugodtan lehet egy fehér vagy világos színű overálban is.

Kiegészítők: sapka, kalap, lányoknak hajpánt, fiúknak csokor vagy sima nyakkendő

Fontos! A templomban mindig jóval hűvösebb van, ezért pici babára takarót tegyetek, nagyobb, mozgó gyerekre pedig pulóvert, vagy kardigánt adjatok. Kislányok, ha ruhában vannak, legyen alattuk harisnya vagy leggings. Még nem mozgó babákon mindenképpen legyen sapka (ha nem is része a keresztelő szettnek, akkor is!)

Keresztelőruha kisfiúknak

Még nem mozgó pici fiúknak:

1. body, fehér vagy világos rugdalózó; sapka, zokni/kocsicipő

2. body vagy ing, alkalmi rugdalózó, kocsicipő, kalap

3. klasszikus keresztelőruha fiúknak, hozzávaló kocsicipővel

Örökmozgóknak:

1. fehér body vagy ing, sötét kantáros nadrág, szandál (zoknival)/cipő vagy alkalmi rugdalózó

2. fehér ing vagy body, világos színű vászon vagy kord térd vagy hosszúnadrág, mellény, szandál (zoknival) vagy cipő vagy egyberészes alkalmi ruha kalappal

3. fehér ing, világos nadrág, világos mellény, zárt cipő

Keresztelőruha kislányoknak

Még nem mozgó pici lányoknak:

1. body, fehér vagy világos rugdalózó; sapka, zokni/kocsicipő

2. fehér vagy világos blúz; fehér vagy világos színű ruha; zokni/kocsicipő

3. klasszikus keresztelőruha sapkával; zokni/kocsicipő/lábfejdísz

Örökmozgóknak:

1. fehér ruha apró mintákkal vagy halványszínű ruha, harisnya, szandál

2. alkalmi világos ruha mintákkal, díszekkel, fodrokkal, szandál/cipő

3. Klasszikus keresztelőruha kislányoknak, zárt cipő

Keresztelőruha lelőhelyek:

Nicol gyerekruhaBaby ShopTücsök bababoltMamas&PapasLilimanóBrendon

Ajándékok keresztelőre

Ez mégy egy gyakori kérdés, hogy mit vigyenek a meghívott vendégek ajándékba. A leggyakoribbak az ékszerek, díszdobozok az első kihullott fognak, ezüst vagy arany baba étkezőkészletek, fényképkeret, takaró, gravírozott tárgyak, rózsafüzér, de gyakori, hogy a keresztszülők veszik meg a keresztelőruhát is. Ha nincs ötletetek, egyeztessetek a szülőkkel, vagy nézzétek meg milyen egyedi ötletekkel lehet még kedveskedni.

Köszönőajándékok a meghívottaknak

Főleg az Egyesült Államokban olvastam arról a szokásról, hogy a szülők a keresztelő után a vendégeknek köszönőajándékot adnak, amely emlék a keresztelőről. Úgy, mint nálunk már divat ez az esküvőkön. Szerintem ez egy kedves szokás, könnyen és gyorsan el lehet készíteni ilyen köszönő ajándékot például:

(Ez ugyan az esküvőnkre készült, de ez az, amire gondoltam:))

Keressetek nagyobb, sima felületű köveket, tisztítsátok meg őket, majd fessétek be az egészet akrilfestékkel. Ha megszáradt, írjátok rá a fontos adatokat: gyerek neve, keresztelő ideje, helyszíne és kész is. Biztos minden vendég örül ennek a kis figyelmességnek.

„Ó ha cinke volnék, Útra kelnék…”*

Szavaltam néhányszor a névadó ünnepségeken, amelyet az Önkormányzatnál lehet igényelni és az anyakönyvvezetők tartják. Nagyon kedves szertartás (jómagam több névadón vettem már részt versmondókéntJ), csak itt nem kereszt, hanem névadó szülők vannak. Az anyakönyvvezető köszönti a kisgyermeket, gyerekversek hangzanak el, elmondja a gyerek nevét és emléklapot ad át. Manapság nincs túl sok névadó, vagy ha van, akkor gyakori, hogy testvéreknek együtt tartják. A névadóra általában 3 éves korig szokták elvinni a gyerekeket.

A névadó ünnepségen nem szükséges a babát, kisgyereket klasszikus keresztelőruhába ölöztetni, általában csinos alkalmi ruhában szoktak lenni.

Manapság népszerű az, hogy a család összejön, és jó hangulatban megünneplik a baba születését mindenféle hivatalos ceremónia nélkül.

Lehet bármilyen ünnepség, szertartás, ami a baba érkeztével kapcsolatos, egy a fontos, mindig a baba, a kisgyerek az, akiről ezek szólnak, ezért olyan ruhába, cipőbe öltöztessétek, ami kényelmes neki.

 *Weöres Sándor: Buba éneke


 

 

 

 

 

 

6 című bejegyzés “Milyen ruhát adjak a babára keresztelőre, névadó ünnepségre?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

   1. Az orosz oldalukon találtam csak meg, pedig még most is kapható nálunk is 🙂 Nagyon csini kis ruci, odavagyok teljesen a lányos bugyikért 🙂

 1. T. Címzett ! Nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk, köszönjük szépen !!! A 2. képen látható kisfiu garnitúrát / alkalmi rugdalódzó kocsicipő , kalap , …../ szeretnénk megvásárolni keresztelőre , legyenszíves megírni , hogy melyik boltban , mekyik városban jutunk hozzá ? / üzlet neve, elérhetősége !/ Köszönettel; Gadár Zsuzsanna Győrből. 2015. 08.01.

  1. Kedves Zsuzsanna,

   a 2.képen látható garnitúra egy amerikai oldalról van, de a Brendon-ban kaphatók csinos kisfiús szettek, elérhető áron. Üdvözlettel, Szilvási Kata

  2. Kedves Zsuzsa!

   2 . képen látható szettet sikerült beszerezni? Ha igen akkor hol? Mert én sajnos nem találom. Nekünk is nagyon megtetszett. 🙂
   Várom mielőbbi válaszát!
   Köszönettel: Bíróné Eiler Hajnalka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*